breaking news Νέο

Μετά την πανδημία του covid-19.... «Χτύπησε» τώρα και ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας

Μετά την πανδημία του covid-19.... «Χτύπησε» τώρα και ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας

Όλα τα είχαμε, «χτύπησε» και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού και το φόβο που σκορπά η διασπορά του φονικού ιού παγκοσμίως, με τα συνεχώς αυξημένα κρούσματα και την αναζωπύρωση της κατάστασης, τώρα έρχεται να προστεθεί και ο ιός του Δυτικού Νείλου, τον κώδωνα του οποίου κρούει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά τα δυο νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν την Κυριακή σε Ξάνθη και Καρδίτσα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από το 2010 και μετά εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (μεταξύ αυτών και στην περιοχή της Ημαθίας, όπου είχαμε μάλιστα και θανατηφόρα κατάληξη ατόμων), κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρείται μία πιθανή και αναμενόμενη επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο. Επειδή, ωστόσο, οι περιοχές, στις οποίες θα βρεθεί να κυκλοφορήσει ο ιός, δεν δύναται να προβλεφθούν με ασφάλεια, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια. Αυτά ανάμεσα στ' άλλα, περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος, τον περιορισμό στάσιμων νερών, καθώς και τη χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων, που δυσχεραίνουν την προσέγγιση εντόμων.

 

Μετάδοση του ιού με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών

Ιδιαίτερη, δε, προσοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να δείξουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ασθενείς με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο εν λόγω ιός μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτόν, δεν τον μεταφέρουν σε έντομα.

Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Τέλος, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευόμενων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ – σε κάθε περίοδο μετάδοσης – διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής