breaking news Νέο

Μια σειρά ζητημάτων θέτουν κάτοικοι πλησίον της γέφυρας Κούσιου - του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη

  • Μια σειρά ζητημάτων θέτουν κάτοικοι πλησίον της γέφυρας Κούσιου - του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη
  • Μια σειρά ζητημάτων θέτουν κάτοικοι πλησίον της γέφυρας Κούσιου - του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη

Μπορεί η κατασκευή της «γέφυρας Κούσιου» εδώ και λίγους μήνες να αποτελεί πραγματικότητα και η διέλευσή της καθημερινά να προσφέρει λύσεις στο κυκλοφοριακό της Βέροιας, όμως συγχρόνως έχει επιφέρει ή καλύτερα έχει δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των κατοίκων πλησίον της γέφυρας. Και πιο συγκεκριμένα με την παρουσία νεαρών ατόμων στο πάρκο που βρίσκεται επί της οδού Θεανώς Ζωγιοπούλου, τα οποία και προκαλούν αναστάτωση στους περίοικους.

«Η πλατεία Ζωγιοπούλου τείνει να μετατραπεί σε... "πλατεία Εξαρχείων"», αναφέρει στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» με οργισμένη φωνή κάτοικος της περιοχής του παλαιού Κτηνιατρείου. «Καθημερινά, όλη την περίοδο των θερινών διακοπών, μεγάλος αριθμός εφήβων συνωστιζόταν - πάνω από 150 άτομα υπολογίζουμε - στο πάρκο και γύρω - γύρω στο οδόστρωμα πέριξ του πάρκου, κατά μήκος της γέφυρας - καταλαμβάνοντας το δρόμο, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να καθίσταται δυσχερής έως αδύνατη τις ώρες αιχμής, 7.30-11.00 μ.μ.. Ειδικά, στο χρονικό διάστημα 9.00-10.30 μ.μ. γίνεται το αδιαχώρητο από παιδιά, που φωνάζουν, τσιρίζουν μαλώνουν, πλακώνονται. Κι όχι μόνον αυτά, αλλά κάνουν σούζες με τα ποδήλατα, μερικοί δε νεαροί κρέμονται και από τα φωτιστικά του πάρκου, κάτι το οποίο εγκυμονεί τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και να πέσει η μπάρα και να τραυματίσει κάποιον.

Περιττό να αναφέρουμε ότι οι περίοικοι στην εν λόγω περιοχή υποφέρουν πια από έντονη καθημερινή ηχορύπανση σε βαθμό «διαδήλωσης», με άγριες φωνές κάτω από το μπαλκόνι τους. Καθημερινά από τις 6 το απόγευμα που αρχίζουν τα μικρότερα παιδιά και μετά, 8.00 - 11.00, που έρχονται τα μεγαλύτερα, είναι και αυθάδη, σε όποια ευγενική και με κατανόηση παρατήρηση για σεβασμό και πιο ήπια συμπεριφορά που τους γίνεται από τους περίοικους. Σε λίγο φοβόμαστε πως αυτή η συγκέντρωση θα έχει και άλλα επακόλουθα, όπως το να παρεισφρύουν περιθωριακά στοιχεία ανάμεσα στα παιδιά και να έχουμε άλλες χειρότερες και, πολύ φοβούμαι, επικίνδυνες καταστάσεις», προσέθεσε.

 

Πρόκληση ζημιών και ηχορύπανση

Μάλιστα, η ίδια όπως έκανε γνωστό, «οι γείτονες έχουν καλέσει το 100 επανειλημμένως. Τα όργανα της τάξης συζητούν με τους γείτονες και κάποιους γονείς και μετά από 1-2 συστάσεις στα παιδιά υποχωρούν. Προφανώς μη έχοντας ή μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο.

Έχουν προκληθεί ακόμα να σας αναφέρω και ζημιές σε εισόδους πολυκατοικιών, αυτοκίνητα, πινακίδες κλπ. Και η μόνη σύσταση προς εμάς μπροστά σ' όλα αυτά, είναι κάντε μήνυση. Σε ποιόν να κάνουμε μήνυση; Σε άγνωστα παιδιά, με άγνωστους γονείς, που τα αφήνουν με το αυτοκίνητό τους να παίξουν και εξαφανίζονται; Προφανώς και οι γονείς αυτών των παιδιών δεν ξέρουν, αλλά κι ούτε έχουν δει ποιά είναι η κατάσταση που επικρατεί στην εδώ περιοχή και τι κάνουν όλα αυτά τα παιδιά. Τα παιδιά αυτά δεν κατοικούν στη γειτονιά μας. Τα δικά μας παιδιά τα ξέρουμε. Είναι ελάχιστα και συμμορφώνονται σε υποδείξεις και παρατηρήσεις μας. Τα άλλα παιδιά, αυτά που έρχονται από την περιοχή του Προμηθέα μέσω της «γέφυρας Κούσιου», έχουν κάνει στέκι τους δρόμους της πλατείας, για το λόγο ότι νιώθουν πως δεν τους ξέρουν εδώ, οπότε και νιώθουν ελεύθερα να κάνουν ό,τι "αταξία" και παραβατικότητα τους έρθει στο μυαλό. Δεν λέω, τα παιδιά και οι έφηβοι αυτοί χρειάζονται αναμφίβολα ένα χώρο να βγουν, να συναντηθούν, να παίξουν, να εκτονωθούν. Όμως ο χώρος αυτός δεν μπορεί να είναι το οδόστρωμα ενός δρόμου με τόση κυκλοφορία. Μια γέφυρα στην οποία μπορούν να προκληθούν ατυχήματα και να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία».

 

Προτάσεις

Πέρα από όλα αυτά, οι κάτοικοι πλησίον της «Γέφυρας Κούσιου» επισημαίνουν και θέτουν προς τους αρμόδιους και μια σειρά από προτάσεις, όπως το ότι: «ο Δήμος έχει υποχρέωση να δημιουργήσει ένα χώρο γι' αυτό το σκοπό. Υπάρχει η αλάνα του εργοταξίου που είχε εγκατασταθεί για την κατασκευή της γέφυρας επί της οδού Βλάχου Ηρωϊδων, που παραμένει ανεκμετάλλευτη. Κάλλιστα σ' αυτόν το χώρο θα μπορούσε να δημιουργηθεί χώρος για αθλοπαιδιές, ένα ανοικτό αμφιθέατρο, χώρος για skating, κλπ. Ξέρουν οι αρμόδιοι μπορώ να πω για το πως θα μπορούσαν να συναντιώνται οι έφηβοι εκεί. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει κάτι, δεν μπορεί να υπάρξει άλλο καλοκαίρι με αυτή την κατάσταση. Θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες στο χώρο αυτόν, για να προλάβουμε το επόμενο καλοκαίρι. Την ευθύνη την έχουμε εμείς οι ενήλικοι. Γονείς, Δημοτική Αρχή, εκπαιδευτικοί. Τα παιδιά πρέπει να τα κατευθύνουμε σε μια σωστή ενασχόληση του ελεύθερου χρόνου τους. Το χρειάζονται».

Επιπλέον, οι περίοικοι θέτουν τη δημιουργία πάρκινγκ με αξιοποίηση του χώρου του παλαιού κτηνιατρείου, που άνοιξε μετά την κατασκευή της «Γέφυρας Κούσιου» και με την αναγκαία διαγράμμιση, σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποσυμφόρηση του δρόμου και να εξυπηρετούνται οι πολίτες που έρχονται στο κέντρο. Ένα άλλο θέμα στο οποίο θα πρέπει να επιδειχθεί ενδιαφέρον, είναι αυτό των πινακίδων. Η σήμανση στην οδό Ρωμαίου, που οδηγεί από την κεντρική οδό στην οδό Βλάχων Ηρωϊδων και στη γέφυρα, δεν είναι επαρκής. Δια τούτο, το όριο ταχύτητας πρέπει να μειωθεί στα 30, γιατί παρατηρείται μεγάλη κίνηση πεζών και παιδιών της απογευματινές ώρες, οπότε και θα πρέπει να τοποθετηθεί σήμανση: "Παίζουν παιδιά". Διαφορετικά είναι σίγουρο κάποια στιγμή θα προκληθεί ατύχημα. Κάτι άλλο ακόμα στο οποίο θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα είναι το να μη διέρχονται μεγάλα οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία, μηχανήματα κατασκευών κλπ). Υπάρχουν πολλές δίοδοι, όχι όμως μέσα από την κατοικήσιμη περιοχή του πάρκου που παίζουν παιδιά, αλλά και βρίσκονται άνθρωποι για αναψυχή. Επιπρόσθετα, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν λακκούβες στο οδόστρωμα, που πρέπει να αποκατασταθούν, ενώ μπροστά στο Βέλος που βάφτηκε στο οδόστρωμα πάνω στη Βλάχων Ηρωϊδων προς τη Γέφυρα υποχώρησε μέσα σε 1 μήνα η άσφαλτος και έχει δημιουργηθεί αυλάκι, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να... χοροπηδούν μόλις πάνε να στρίψουν και είναι επικίνδυνο. Ακόμα, το καπάκι της ΔΕΥΑΒ, λίγο πριν το Βέλος που αναφέραμε πιο πάνω, στη μέση ακριβώς του οδοστρώματος, στο ύψος των κάδων απορριμμάτων, δεν έχει άσφαλτο γύρω - γύρω. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα αυτοκίνητα που έρχονται να... χοροπηδούν και να προκαλείται αφόρητος θόρυβος από τα τράνταγμα. Υποφέρουμε από το θόρυβο και κινδυνεύουν τα οχήματα με ζημιές. Και ως επισύναψη όλων αυτών πιστεύουμε ότι με την επίδειξη ενός στοιχειώδους ενδιαφέροντος, τέτοια ζητήματα μπορούν να λυθούν».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής