breaking news Νέο

Έκθεση - κόλαφος του Συνηγόρου του Πολίτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Έκθεση - κόλαφος του Συνηγόρου του Πολίτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης η διαχείριση και συνάμα αξιοποίηση των απορριμμάτων (που καθίσταται προσοδοφόρα) λαμβάνει άριστα, αλλά στην Ελλάδα παραμένει σε...τραγικά επίπεδα. Κάτι που έρχεται να αναδείξει περίτρανα η ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, στην οποία και επισημαίνονται οι τεράστιες ευθύνες των Δήμων αλλά και των απανωτών κυβερνήσεων που δεν λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση, αν και η Ελλάδα έχει καταδικαστεί και πληρώνει εξαμηνιαία πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σκανδαλώδη διαχείριση των απορριμμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, τα προβλήματα διαιωνίζονται.

 

Τα κυριότερα ζητήματα

Όπως επισημαίνεται, τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στις χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας στη χωριστή συλλογή των αποβλήτων και τη μη επίτευξη του επιθυμητού στόχου ανακύκλωσης, στη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και τη μη αποκατάστασή τους (παρά τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Στην έκθεση, δε, αναφέρεται πως δεν προχώρησαν τα έργα τελικής διάθεσης απορριμμάτων που προέβλεπαν τα περισσότερα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης (ΠΕΣΔΑ). Η κυβέρνηση παρουσίασε προ ημερών ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και αναμένεται η ανανέωση των περιφερειακών σχεδίων. Δεσμεύτηκε επίσης, πως θα προχωρήσουν άμεσα τα έργα για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Ακόμα, στα προβλήματα, πάντα κατά την έκθεση, περιλαμβάνεται και η λειτουργία των υφιστάμενων έργων διαχείρισης στερεών αστικών αποβλήτων, χωρίς να διαθέτουν τις νόμιμες άδειες και εγκρίσεις, η καθ' υπέρβαση αυτών και κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τονίζεται, επίσης, και η παράλειψη της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων αλλά και της ένταξης οικονομικών εργαλείων και κινήτρων στο σύστημα της διαχείρισης των αποβλήτων.

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής