breaking news Νέο

Καταψηφίστηκε η πρόταση Καρανικόλα για τη μακροχρόνια μίσθωση των 3-5 Πηγαδιών

Καταψηφίστηκε η πρόταση Καρανικόλα για τη μακροχρόνια μίσθωση των 3-5 Πηγαδιών

Μετά από 2 και πλέον ώρες συζήτησης, επί συνόλου...επτά της διάρκειας της συνεδρίασης, καταψηφίστηκε, στη μία τα ξημερώματα της Τρίτης 22ας Σεπτεμβρίου, η πρόταση του δημάρχου Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα, για την 25χρονη μίσθωση του χιονοδρομικού κέντρου των 3-5 Πηγαδιών. Κατά ψήφισε ο «Κοινός Τόπος», η ΛΑ.Σ, η Ίλια Ιωσηφίδου και η Πασχαλίνα Δούμου και ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Σαμαράς. Υπέρ  η δημοτική παράταξη του δημάρχου και ο Σταύρος Τσέλιος, ενώ ο Γιάννης Μυλωνάς ψήφισε λευκό. 

Στη, μισής σελίδας, εισηγητική έκθεση, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αντώνης Καραγιαννίδης, έδωσε τη θέση της δημοτικής αρχής, η οποία ήταν υπέρ μιας μακροχρόνιας, 25χρονης μίσθωσης του χιονοδρομικού, με τους όρους της προκήρυξης να ορίζονται από την οικονομική επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση των αρχηγών των παρατάξεων. Στην εισήγηση προεβλέπετο και η μη ανανέωση του δεύτερου χρόνου μίσθωσης, με τους σημερινούς μισθωτές του χιονοδρομικού.

Στο βασικό πρόβλημα της συντήρησης των πέντε ετών, χωρίς την οποία δεν μπορεί να πάρει άδεια λειτουργίας το χιονοδρομικό, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Κουτσογιάννης, ζητώντας από τον κ. δήμαρχο να αναζητήσει το απαιτούμενο ποσό από τον υφυπουργό Αθλητισμού. 

Ο Σταύρος Βαλσαμίδης αναρωτήθηκε γιατί δεν υλοποιήθηκε η περσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία θα συσκέπτονταν για το ζήτημα της παραχώρησης-εκμίσθωσης οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων, υλοποιώντας το σχέδιο του διαγωνισμού.

«Η μίσθωση είναι ουσιαστικά καντίνας. Πώς θα εξασφαλιστεί ο δήμος σε μια μίσθωση 25ούς διάρκειας; Δεν έχουμε καντίνα, αλλά κάτι άλλο, που έρχεται να συνδυαστεί με μια υπόσχεση της κυβέρνησης για αναβάθμιση του κέντρου. Οι όροι του διαγωνισμού δεν είναι σημαντικοί, για να περάσουν από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά μόνο από την οικονομική επιτροπή; Πότε θα μάθουμε τι θα γίνει στα 25 χρόνια; Όταν δούμε  τις υπογραφές;», είπε ο κ. Βαλσαμίδης.

«Εμείς  δεν ασχολούμαστε με καντίνες», του απάντησε ο κ. δήμαρχος. «Δεν είχαμε σκοπό να φέρουμε τώρα την πρόταση 25χρονης μίσθωσης, αν δεν είχαμε δύο επιστολές των σημερινών ενοικιαστών, που δεν μπορούν να συνεχίσουν. Αν δεν κινηθούμε τώρα, το χιονοδρομικό θα είναι κλειστό. Πενταετή έλεγχο δεν μπορούμε να πληρώσουμε ως δήμος, είναι υποχρέωση της μισθώτριας εταιρείας. Μίλησα μαζί τους και τους έκανα διάφορες αντιπροτάσεις, όπως μείωση του μισθώματος κατά 40%. Το υπουργείο Ανάπτυξης μας είπε ότι δεν έδινε τα 10,7 εκ. ευρώ, αν προβαίναμε σε παραχώρηση και όχι μίσθωση.   Mέχρι 15 Οκτωβρίου το υπουργείο μας είπε ότι πρέπει να γίνει ο πενταετής έλεγχος, αλλιώς το χιονοδρομικό δεν θα αδειοδοτηθεί. Το μοντέλο μίσθωσης ενός χρόνου κανιβαλίζει την όποια αναπτυξιακή προοπτική των 3-5 Πηγαδιών. Δεν μπορούμε στο μίσθωμα να λέμε τι θέλουμε από τον επενδυτή, αφού δεν θα μπορεί να μπει έτσι σε αναπτυξιακό νόμο. Αναγκαιότητα μια γρήγορη απόφαση και επιτάχυνση των διαδικασιών. Χρειαζόμαστε ένα πολύ ισχυρό, αυστηρό, συμβόλαιο έναντι του μισθωτή. Αν δεν πάρουμε αυτή την απόφαση, τότε το χιονοδρομικό θα μείνει κλειστό. Η δέσμευση των 10,7 εκ. ευρώ που ανανεώνεται την Τετάρτη, στη συνάντησή μου με τον Άδωνι Γεωργιάδη,  είναι ελκτικός παράγοντας σημαντικής επένδυσης», κατέληξε ο κ. Καρανικόλας.

«Πίστευα ότι δεν θα ξανακάνατε το ίδιο λάθος με πέρσι, με πολύ πιο δυσμενείς συνθήκες μάλιστα. Υπάρχει έγγραφο Γεωργιάδη, που λέει ότι δεν θα πάρουμε τα 10,7 εκ. ευρώ, αν το παραχωρήσουμε με μακροχρόνια μίσθωση; Για τα 10,7 εκ. ευρώ, τώρα αναθέσατε τη μελέτη, έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, για να εκταμιευθούν. Η ουσία είναι να πάρουμε τώρα 100 χιλ. Αυγενάκη για να κλείσουμε τον έλεγχο. Πέρσι είχε πει ο δήμαρχος ότι από τότε θα δουλεύαμε ως διαπαραταξιακή επιτροπή, για να διαμορφώσουμε το καλύτερο διαγωνιστικό πλαίσιο για το συμφέρον του τόπου. Γιατί δεν το κάνατε κ. Δήμαρχε; Ο τρόπος που προσεγγίζετε το θέμα, δεν είναι καν καντίνα, αλλά πάγκος με μαλλί της γριάς. Ποια είναι η πρότασή σας; Θα λειτουργήσει το χιονοδρομικό; Ξεκάθαρα όχι. Το ελάχιστο χρονικό πλαίσιο που απαιτείται για τον 5ετή, αλλά και το μονοετή έλεγχο, είναι 45 ημέρες. Θα βρεθούμε μπροστά στο ενδεχόμενο να μη λειτουργήσει το χιονοδρομικό και η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. Θα έπρεπε να τα κάνετε νωρίτερα», του είπε ο κ. Κουτσογιάννης.

 

«Η διοίκησή σας επιλέγει 25 χρόνια ανασφάλειας. Σε μια μίσθωση δεν μπορούν να προστεθούν ποιοτικά κριτήρια, παρά μόνο το υψηλότερο μίσθωμα. Στο τέλος με το κείμενο που έφερε ο αντιδήμαρχος, θα φτάσει ο δήμος να πληρώνει το μισθωτή. Κάνετε το ίδιο σφάλμα δύο φορές. Πώς περιμένετε διαφορετική απάντηση; Η μακροχρόνια μίσθωση βάζει το δήμο σε μακροχρόνια περιπέτεια», τοποθετήθηκε ο κ. Βαλσαμίδης.

«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Δεν θα πάρουμε μόνο 15 χιλιάδες ως ετήσιο μίσθωμα. Αν κλείσει, θα χάσουμε πολλά περισσότερα. Το κλείσιμο επηρεάζει πάρα πολλούς επαγγελματίες. Εμείς θέλαμε να συνεχίσουν να το λειτουργούν οι μισθωτές, οι ίδιοι ζήτησαν τη λύση της μίσθωσης. Συνομιλήσαμε και με τον ΕΟΣ, που είναι σύμφωνος με τη μακροχρόνια μίσθωση», απάντησε ο κ, δήμαρχος, ο οποίος σε μια προσπάθεια να μην καταψηφιστεί το θέμα, δεδομένης της μειοψηφικής θέσης της παράταξής του, ζήτησε να συνεδρίαζαν την επόμενη μέρα οι επικεφαλής των παρατάξεων, για να καθορίσουν επακριβώς τους πιο συμφέροντες όρους για το δήμο, τους οποίους θα έδιναν στην οικονομική επιτροπή και το δημοτικό συμβούλιο. «Υπάρχουν ήδη επενδυτές, που ενδιαφέρονται για  μακροχρόνια μίσθωση. Πρέπει να πάρουμε την απόφαση, για να μείνει ανοικτό το χιονοδρομικό», κατέληξε ο κ. Καρανικόλας, η τελική πρόταση του οποίου για 25ετή μίσθωση με τους όρους να περνούν πρώτα από την οικονομική επιτροπή και μετά από το δημοτικό συμβούλιο, καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του σώματος.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής