breaking news Νέο

Παρασκευή Αγγελή : «Είμαστε το πρώτο καταφύγιο για την κοινωνική-οικονομική και ψυχολογική στήριξη των πολιτών»

Παρασκευή Αγγελή : «Είμαστε το πρώτο καταφύγιο για την κοινωνική-οικονομική και ψυχολογική στήριξη των πολιτών»

Συνέντευξη στην εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 «Λόγια σταράτα» με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε η Παρασκευή Αγγελή, ψυχολόγος, προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και ισότητας Φύλων του Δήμου Βέροιας, την Τετάρτη 7/10. Φυσικά και η ίδια δεν είναι απλά προϊσταμένη, αλλά και ενεργή ψυχολόγος, παρέχοντας καθημερινά ψυχολογική υποστήριξη σε πολύ κόσμο.

Αναφερόμενη στους τομείς του τμήματος (οι υπηρεσίες της βρίσκονται στο χώρο των «παλιών σφαγείων» στην οδό Σταδίου στη Βέροια) και το έργο που παράγουν, τόνισε :

«Στο τμήμα μου ανήκουν οι εξής δομές:

-κοινωνικό παντοπωλείο, εξυπηρετεί μηνιαία 210 οικογένειες εγγεγραμμένες + τα έκτακτα

-κοινωνικό φαρμακείο,  εξυπηρετεί μηνιαία 100 εγγεγραμμένα άτομα + τα έκτακτα

-το κέντρο κοινότητας, που ασχολείται με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και το επίδομα ενοικίου, που είναι επιδόματα κατά της φτώχειας, επιδόματα αναπηρίας, επιδόματα τοκετού, ανασφάλιστων υπερηλίκων, δράσεις για ρομά, άστεγους, ενδοοικογενειακή βία..

-το συμβουλευτικό κέντρο κακοποιημένων γυναικών, που ασχολείται με την ενδοοικογενειακή βία και γενικά δράσεις για γυναίκες

-το γραφείο πρόνοιας, που ασχολείται με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και το επίδομα ενοικίου, με τη διανομή τροφίμων τεβα.

-το γραφείο συμβουλευτικής υποστήριξης, που ασχολείται με κοινωνικές έρευνες για τους ρομά, άστεγους, αλλοδαπούς, γενικά πολίτες που τους χορηγούμε έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, μετά από κάποιο έκτακτο γεγονός. Παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη σε οποιονδήποτε πολίτη τη χρειάζεται. Εφαρμόζουμε το ειδικό-θεραπευτικό πρόγραμμα στα πλαίσια της ποινικής διαμεσολάβησης στους θύτες ενδοοικογενειακής βίας. Δεχόμαστε εβδομαδιαίως 2-3 εισαγγελικές εντολές ως ομάδα προστασίας ανηλίκων, για κακοποιημένα ανήλικα. Τέλος ασχολούμαστε με τον έλεγχο και αδειοδότηση ιδιωτικών και δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών,  καθώς και ιδρυμάτων παιδικής προστασίας και ξενώνων φιλοξενίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.»

Πολιτικά υπεύθυνη από το δήμο είναι η αρμόδια αντιδήμαρχος Γεωργία Μπατσαρά, που τη χαρακτήρισε «δραστήρια και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη», ενώ δεν παρέλειψε να δώσει «τα ευχαριστήρια προς το δήμαρχο που στελέχωσε την ομάδα προστασίας ανηλίκων». Αναφερόμενη στο προσωπικό τόνισε τη μεγάλη αυταπάρνηση που δείχνει και την υπερπροσπάθεια που κάνει λόγω αυξημένων αναγκών,  τονίζοντας όμως την ανάγκη «να γίνουν νέες προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό».

Σημείωσε τέλος τη σημασία της όλης αυτής προσφοράς, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Είμαστε το πρώτο καταφύγιο για την κοινωνική-οικονομική και ψυχολογική στήριξη των πολιτών».

Με την ιδιότητα του Ψυχολόγου απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις-λόγω COVID-19 στους πολίτες αλλά και έδωσε πρακτικές συμβουλές:

«Η επιβεβλημένη απομόνωση και κοινωνική απόσταση μεταξύ τους, η αιφνίδια απώλεια της καθημερινής ρουτίνας, η αποχή από την εργασία και τα πιθανά οικονομικά προβλήματα που συνεπάγεται, καθώς και η τακτική τήρηση μέτρων υγιεινής και αυτοπροστασίας (όπως το αδιάκοπο πλύσιμο των χεριών), λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχουν αναπόφευκτα επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ορισμένων ανθρώπων. Το αίσθημα ανασφάλειας, θλίψης και απογοήτευσης για το αβέβαιο μέλλον, το άγχος, ο  φόβος, για την υγεία μας και των οικείων μας, η νευρικότητα και η ευερεθιστότητα, ο θυμός, η κακή διάθεση  για τον περιορισμό της προσωπικής μας ελευθερίας, είναι κάποιες από αυτές.

Επιπλέον, η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των παιδιών, η κατά 30% αύξηση της ανάγκης του πληθυσμού για ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και η αύξηση ψυχολογικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη και οι ιδεοκαταναγκασμοί, που πυροδοτήθηκαν αυτήν την περίοδο, είναι κάποια από τα αποτελέσματα της πανδημίας.

Όσο δε αφορά τις πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τόνισε :

«Φροντίστε την υγεία σας. Επιλέξτε υγιεινές τροφές και ροφήματα, που θα ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ακολουθείστε σωστό ωράριο ύπνου. Γυμναστείτε.

Δημιουργείστε μια νέα καθημερινότητα, συνεχίστε να κάνετε ό,τι κάνατε αλλά με περισσότερη προσοχή.

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες ευχάριστες, που θα καταλαγιάσουν τα αρνητικά συναισθήματα και σας χαρίζουν ηρεμία. Η μουσική, η ζωγραφική, ο χορός, η μουσική, η ανάγνωση βιβλίων, η μαγειρική, οι ταινίες.

Διαβάστε ένα βιβλίο. Ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος, για να περάσετε όμορφα

Χρησιμοποιήστε το χρόνο σας στο σπίτι για ενδοσκόπηση. Αξιολογείστε τον εαυτό σας, βελτιώστε ό,τι δεν σας αρέσει.

Μιλήστε στα παιδιά σας για το τί συμβαίνει και πως να προστατευτούν σε απλή και κατανοητή γλώσσα.

Περιορίστε την υπερβολική έκθεση σε ειδήσεις.

Κάντε θετικές σκέψεις. Προσπαθήστε να μην καταστροφολογείτε, διότι μέσα από τις αρνητικές σκέψεις που κάνετε, «προετοιμάζετε» την αποτυχία, αφού ασυνείδητα σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτύχετε! Αντικαταστήστε τις αρνητικές αυτές σκέψεις, με άλλες θετικές, με αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε και να συμπεριφερόμαστε θετικά.

Αυτό που περνάμε είναι κάτι πρωτόγνωρο και φαίνεται  τρομακτικό. Ο εγκέφαλός μας δεν έχει καταγράψει καμία παρόμοια εμπειρία, όχι μόνο βιωματικά αλλά και αφηγηματικά, δεν ακούσαμε τους παππούδες μας να μας περιγράφουν κάτι παρόμοιο. Έτσι ο εγκέφαλός μας αδυνατεί να ερμηνεύσει και να κατανοήσει αυτό που συμβαίνει.

Διαθέτουμε, όμως,  όλοι μας έμφυτους μηχανισμούς προσαρμογής και χάρη σε αυτούς θα επέλθει τελικά η ψυχική μας ηρεμία. Ο φόβος και το άγχος δεν κάνουν πάντα κακό. Είναι σωτήριοι μηχανισμοί επιβίωσης, που μας κινητοποιούν, μας δίνουν περισσότερη ενέργεια και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και να επιλύσουμε προβλήματα. Και για αυτό είμαι αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρουμε!»

Τέλος απαντώντας σε μία «προσωπικού χαρακτήρα» ερώτηση για το «πώς τα προλαβαίνει ως μητέρα 2 παιδιών και υποψήφια διδάκτωρ», τόνισε ότι «πραγματικά το πρόγραμμα μου είναι υπερφορτωμένο, όμως προσπαθώ να πηγαίνω αποφορτισμένη από τα όσα συναντώ κάθε μέρα στο χώρο δουλειάς, να διαβάζω τα βράδια για το διδακτορικό, αλλά να είμαι και καλή νοικοκυρά».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής