breaking news Νέο

Σάκης Τσίτσης : «Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όσο τσακίζουν τα δικαιώματά μας και τις ζωές μας»

Σάκης Τσίτσης : «Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όσο τσακίζουν τα δικαιώματά μας και τις ζωές μας»

Συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα) έδωσε την Τετάρτη 25/11 ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Σάκης Τσίτσης.

Ξεκινώντας σημείωσε την άσχημη κατάσταση με την πανδημία στην περιοχή της Νάουσας, τις αιτίες αλλά και τις ευθύνες που υπάρχουν : «Ας σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να μιλάει για ατομική ευθύνη. Όλη η ευθύνη είναι δική της, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όλοι τους διαχρονικά υποβάθμισαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με τη συστηματική εμπορευματοποίησή του προς το συμφέρον του ιδιωτικού τομέα στην υγεία, που μπούκωνε με ζεστό χρήμα από τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων». Μάλιστα τόνισε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πήρε το προηγούμενο διάστημα ιδιαίτερα στους χώρους εργασίας που λειτούργησαν συχνά ως εστίες υπερεμετάδοσης : «Το Εργατικό Κέντρο από την έναρξη της πανδημίας βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και παραστάσεις σε ΣΕΠΕ και Τεχνική Επιθεώρηση Ημαθίας. Απαίτησε εφαρμογή των μέσων προστασίας, άδειες (όπου χρειάζονταν), διεκδίκησε πλήρη στελέχωση και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εφόδια για τις μονάδες υγείας», ενώ σημείωσε και την έλλειψη προσωπικού στις ελεγκτικές αυτές μονάδες.

Στάθηκε στην κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή της Νάουσας, τονίζοντας : «Το νοσοκομείο μας έχει πλέον φρακάρει. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η υποστελέχωσή του. Στην περιοχή μας συνεχίζει να μην υπάρχει ούτε ένας πνευμονολόγος σε δημόσια μονάδα υγεία. Στο πρώην ΙΚΑ δεν υπάρχει προσωπικό, στα επαρχιακά κέντρα Υγείας δεν υπάρχει καθημερινή ιατρική παρουσία».

Αναφερόμενος στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 26/11, τόνισε : «Οι εργαζόμενοι με τη μαζική του συμμετοχή θα πρέπει να στείλουν ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, που όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα προστασίας για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων -εν μέσω πανδημίας- αλλά περνά μία σειρά από αντεργατικά μέτρα, χτυπώντας τα δικαιώματά τους».

Αναφερόμενος ειδικότερα στους κυβερνητικούς τομείς που χτυπούν τα εργατικά δικαιώματα, σημείωσε : «Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Ήρθε και ο «εκσυγχρονισμός» της κυβέρνησης και του ΣΕΒ: 10ωρης δουλειάς παντού και μάλιστα απλήρωτη για τις δύο επιπλέον ώρες.

Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός, μαζί με ένα σωρό νέα, άθλια μέτρα όπως:

Την αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών και τη διευθέτηση του χρόνου δουλειάς μέσα στο εξάμηνο που θα αυξήσει την απληρωσιά και θα ρίξει ακόμη πιο κάτω μισθούς και μεροκάματα.

Την καθολική κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Την παραπομπή των εργαζομένων και των σωματείων που καταγγέλλουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον ΟΜΕΔ, όπου οι καταγγελίες θα μετατρέπονται σε «συμφιλίωση» με τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων.

Εκεί όμως που η κυβέρνηση έδωσε τα ρέστα της είναι το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, την οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ορίζει την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως προϋπόθεση για λήψη απόφασης για απεργία, στην ουσία καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις και τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές.

Κι αν ακόμα κηρυχτεί απεργία, τότε έρχεται η ωμή καταστολή, γιατί όχι μόνο καταργείται η απαγόρευση πρόσληψης απεργοσπαστικού μηχανισμού από την εργοδοσία όπως προέβλεπε ο Ν.1264/82, αλλά στο εξής η περιφρούρηση των απεργιών θα είναι ποινικώς κολάσιμη πράξη και θα καθιστά παράνομη την ίδια την απεργία.

Ούτε οι συλλογικές συμβάσεις έμειναν έξω από τον «εκσυγχρονισμό» της κυβέρνησης, αφού το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης θα αναγνωρίζεται μόνο στα σωματεία που έχουν παραδώσει ψηφιακά τα Μητρώα τους στο κράτος και στην εργοδοσία. Δηλαδή για να λειτουργεί κάποιο συνδικάτο θα πρέπει να αποδεχτεί το φακέλωμα!»

Δεν παρέλειψε, τέλος, να κριτικάρει τη στάση της ΓΣΕΕ αλλά και του εργατικού Κέντρου Βέροιας : «Την ώρα που δίνουμε τη μάχη για την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΓΣΕΕ στα Εργατικά Κέντρα Βέροιας και Αλεξάνδρειας τηρούν σιγή ιχθύος».

Όσο δε αφορά το πλαίσιο αιτημάτων της απεργιακής κινητοποίησης, είναι :

«Τώρα να στελεχωθούν τα Αγροτικά Ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας, το νοσοκομεία με το απαραίτητο επιστημονικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με το μηχανολογικό εξοπλισμό. Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα. Όχι παζάρια για αγορά υπηρεσιών.

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς -Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, προσλήψεις και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων

Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα

Να αποσυρθούν το αντεργατικό έκτρωμα που προβλέπει 10ωρη δουλειά και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος - Δίνουμε απάντηση στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν θα περάσει! Οι αγώνες του λαού δεν μπαίνουν στο «γύψο»!»

Τέλος, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Ημαθία, τόνισε : «Και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή .Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όσο τσακίζουν τα δικαιώματά μας και τις ζωές μας. Υπεύθυνη στάση για τη ζωή, τα δικαιώματα και την υγεία του λαού μας είναι το μήνυμα ότι: Απεργούμε!».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής