breaking news Νέο

Νίκος Μόττας : «Όλα όσα παρακολουθήσαμε να συμβαίνουν στις ΗΠΑ, την ισχυρότερη καπιταλιστική δύναμη του πλανήτη, δείχνουν μια κοινωνία σε παρακμή, μια κοινωνία βαθύτατων αντιθέσεων»

Νίκος Μόττας : «Όλα όσα παρακολουθήσαμε να συμβαίνουν στις ΗΠΑ, την ισχυρότερη καπιταλιστική δύναμη του πλανήτη, δείχνουν μια κοινωνία σε παρακμή, μια κοινωνία βαθύτατων αντιθέσεων»

Τηλεφωνική συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή του δημοσιογράφου Αλέκου Χατζηκώστα, «Λόγια σταράτα», στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8, τη Δευτέρα 11/1, ο Νίκος Μόττας.

Ο Νίκος Μόττας είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts), στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, τόνισε : «Όλα όσα παρακολουθήσαμε να συμβαίνουν στις ΗΠΑ, την ισχυρότερη καπιταλιστική δύναμη του πλανήτη, δείχνουν μια κοινωνία σε παρακμή, μια κοινωνία βαθύτατων αντιθέσεων, όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος κάθε είδους αντιδραστικές ιδεοληψίες και δυνάμεις σαν και αυτές που είδαμε να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο. Πάντως είτε με τον ακροδεξιό Τραμπ, είτε με τον «προοδευτικό» Μπάιντεν στην εξουσία, είτε με Δημοκρατικούς είτε με Ρεπουμπλικάνους, η αμερικανική υπερδύναμη έχει πάρει οριστικά το δρόμο χωρίς επιστροφή».

Και συνέχισε σημειώνοντας : «Είδαμε μια χώρα με τεράστια αδιέξοδα, με κολοσσιαίες κοινωνικές διαφορές, όπου το 5% του πληθυσμού κατέχει το 80% του πλούτου, όπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι – σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ – ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, 18 εκατ. Αμερικανοί σε συνθήκες “ακραίας φτώχειας” ζουν με 2 δολάρια κατά μέσο όρο την ημέρα, όπου η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και άλλων κοινωνικών τομέων έχει χτυπήσει κόκκινο. Μια χώρα που ο ρατσισμός και η αστυνομική βία αποτελεί συχνό φαινόμενο, όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε και την άνοιξη του περασμένου έτους με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ολα αυτά τα προβλήματα θα υπάρχουν και με το Μπάιντεν».

Αναφερόμενος στη στάση πολιτικών κομμάτων στη Ελλάδα τόνισε : «Το εντυπωσιακό είναι η έκπληξη που έδειξαν κάποιοι, στην Ελλάδα και αλλού, για την κατάντια, για τη χρεοκοπία της Αμερικανικής Δημοκρατίας, λες και δεν πρόκειται για την ίδια χώρα που ευθύνεται για δεκάδες πραξικοπήματα, ανατροπές εκλεγμένων κυβερνήσεων, πολέμους και επεμβάσεις. Είδαμε την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κλπ) να μιλάνε για τη «χαμένη τιμή» της αμερικανικής «δημοκρατίας» από το «λαϊκισμό» και τον «τραμπισμό», αλλά και για τη «δημοκρατία που άντεξε». Παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ, που, ενώ ως κυβέρνηση έκλεισε τις συμφωνίες στις ΗΠΑ με το «διαβολικά καλό» Τραμπ για τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο και με τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, «ξεσπαθώνει» τώρα για τον «τραμπισμό», ζητώντας πάραυτα «η εκλογή του Τζο Μπάιντεν να γίνει σεβαστή».

Απαντώντας σε σχέση με τα όσα ακούγονται στη χώρα μας ότι με το Μπάιντεν θα ακολουθηθεί «φιλελληνική πολιτική» από μέρους των ΗΠΑ, προειδοποίησε : «Πρέπει να έχουμε υπόψη μας το σταθερό και μόνιμο στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, που είναι η διαπάλη για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές πολιτικό σκηνικό με την Κίνα, η ανάσχεση της “ρώσικης απειλής”, το ζήτημα του Ιράν, ο σχεδιασμός στη Μέση Ανατολή, η συνοχή του ΝΑΤΟ. Με οποιονδήποτε πρόεδρο – τώρα με το Μπάιντεν - αυτά είναι πυξίδες, καθορίζουν την εξωτερική πολιτική και θα επηρεάζουν και τις ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. Το αλισβερίσι θα συνεχιστεί με την τουρκική αστική τάξη, και στο τραπέζι, στο παζάρι, πέφτουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργούνται ότι τάχα με Δημοκρατικό πρόεδρο θα είναι καλύτερα τα πράγματα».

Με την ιδιότητα του Γ.Γ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσ/νίκης αναφέρθηκε σε πλευρές της πετυχημένης κατά γενική ομολογία, διαχείρισης της πανδημίας από πλευράς Κούβας και τόνισε : «Τη στιγμή που στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, παραδέχονται δημοσίως την «αποτυχία» του συστήματος ιατρικής πρόληψης, η Κούβα βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας για μια σειρά αντιικών φαρμάκων (όπως το Inteferon Alfa 2-B), που ήδη χρησιμοποιούνται με επιτυχία για την περίθαλψη ασθενών που προσβλήθηκαν από κορονοϊό. Ήταν η χώρα, που πριν κηρύξει ο ΠΟΥ την πανδημία, είχε λάβει τα μέτρα της στην κατεύθυνση της πρόληψης μέσω κατάρτισης Εθνικού Σχεδίου (που διαρκώς επικαιροποιείται), που περιελάμβανε περισσότερες από 500 δράσεις, ξεκινώντας από μέτρα πρόληψης. Την ίδια στιγμή που σε χώρες της Ευρώπης αναδεικνύονται οι καταστρεπτικές συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους η παράδοση στο κεφάλαιο τομέων της δημόσιας Υγείας, η Κούβα αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση οργανωμένα, συντεταγμένα, πειθαρχημένα στη βάση ενός κρατικού κεντρικού σχεδιασμού, που έχει στον πυρήνα του την ανθρώπινη ζωή και όχι το κέρδος. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία της Κουβανικής Επανάστασης σήμερα, που παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τις ελλείψεις, πορεύεται με το κεφάλι ψηλά και δικαιώνει όσους την πίστεψαν, την πιστεύουν και τη στηρίζουν.

Οι εικόνες των Κουβανών γιατρών και νοσηλευτών στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, όπου βρέθηκαν, προκειμένου να συνδράμουν στην καταπολέμηση της πανδημίας, ήταν αρκετές, για να ερεθίσουν τα αντικομμουνιστικά ένστικτα όσων βγάζουν σπυριά, ακούγοντας τις λέξεις «σοσιαλισμός» και «διεθνιστική αλληλεγγύη».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν στην παραγωγή φαρμάκων αλλά και εμβολίων από τη μικρή σε μέγεθος και αποκλεισμένη εδώ και 5 δεκαετίες Κούβα, τονίζοντας : «Η Κούβα πρωταγωνιστεί στη διεθνή ειδησεογραφία για τις Ιατρικές Μπριγάδες διεθνιστικής αλληλεγγύης (που από το ξεκίνημα της πανδημίας έχουν βρεθεί σε πάνω από 38 χώρες, προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες), αλλά και την επιστημονική πρόοδο στην ιατρική και φαρμακευτική έρευνα, με αποκορύφωμα το εμβόλιο Soberana ενάντια στον Κορωνοϊό.

Το κουβανικό εθνικό σύστημα Υγείας- δωρεάν και προσβάσιμο για το σύνολο του λαού- έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως «παράδειγμα προς μίμηση» για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό βασίζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Κούβας, που έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο και όχι το κέδρος. Να σημειώσω ότι η Κούβα έχει το μεγαλύτερο αριθμό γιατρών, σε αναλογία με τον πληθυσμό της, από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Από το 1990 έως το 2003, ο αριθμός των γιατρών αυξήθηκε κατά 76%, των οδοντιάτρων κατά 46% και των νοσηλευτών κατά 16%. Κατά την ίδια περίοδο η πληθυσμιακή κάλυψη του κοινωνικού θεσμού του «οικογενειακού γιατρού» αυξήθηκε κατά 52,2%, αγγίζοντας το 99,2% το 2003. Το Νοέμβριο του 2008, η Κούβα είχε περισσότερους από 70.000 γιατρούς. Την ίδια στιγμή που οι ιμπεριαλιστές «εξάγουν» οπλικά συστήματα, που προορίζονται για δολοφονικές επεμβάσεις και πολέμους, η Κούβα εξάγει… γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, σε μια σειρά κρατικά προγράμματα περίθαλψης και υγείας σε 75 χώρες, από τη Νότια Αμερική μέχρι την Αφρική. Το 2017 το ποσοστό της βρεφικής θνησιμότητας στην Κούβα βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό, με μόλις 4,1 θανάτους ανά 1000 γεννήσεις! Πρόκειται για το μικρότερο, με διαφορά, ποσοστό σε όλη την Αμερικανική ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ (6 τοις χιλίοις) και του Καναδά (5 τοις χιλίοις)».

Και κατέληξε καλώντας τον ελληνικό λαό να είναι σε επαγρύπνηση για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και να συνεχίσει να διεκδικεί «ριζικά διαφορετική πολιτική, για άλλη οργάνωση της κοινωνίας».

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής