breaking news Νέο

Κώστας Καλδάρας : «Ο Πολιτισμός γεννά την ελπίδα, είναι αυτός που θα στηρίξει τα κοινωνικά κινήματα, την ίδια τη κοινωνία»

Κώστας Καλδάρας : «Ο Πολιτισμός γεννά την ελπίδα, είναι αυτός που θα στηρίξει τα κοινωνικά κινήματα, την ίδια τη κοινωνία»

Τηλεφωνική συνέντευξη με το γνωστό καλλιτέχνη και συντονιστή της Ν.Ε. Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Κώστα Καλδάρα, είχε ο δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 την Τετάρτη 14/4.

Σε ερώτηση σχετικά με την εκλογή του ως συντονιστή της Ν.Ε. Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ τόνισε : «Ανακατεύτηκα πιο ενεργά (η πολιτικοποίηση είναι μέσα στη ζωή μας), γιατί έχω ένα μπούσουλα. Ο Πολιτισμός είναι η βάση των πραγμάτων. Και δεν μιλώ για τις τέχνες, μιλώ για τον Πολιτισμό. Τον κοινωνικό Πολιτισμό, τον πολιτικό, το νομικό, τον εργατικό, τον εργασιακό, οπότε, επειδή έχω μεγαλώσει και ζήσει σε αυτούς τους τομείς του Πολιτισμού, θα ήθελα να δώσει τη μικρή μου δύναμη, όση δύναμη έχω, μέσα στον αγώνα που κάνει κάθε πολίτης, να φύγει αυτή η ακροδεξιά κυβέρνηση από τον τόπο μας και μετά θα έχουμε όλη την άνεση να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε, να κινηθούμε. Για μένα το βασικότερο που λείπει και λείπει, γιατί η εξουσία αποφάσισε, είναι τα κινήματα. Με άλλοθι την πανδημία, οι νεοφιλελεύθερες εξουσίες έχουν βρει το έδαφος, έγινε βούτυρο στο ψωμί τους, να περάσουν κάθε τι αντιδημοκρατικό, αντιδημοκρατικό, αντιεργατικό μέτρο θα μπορούσαν να ονειρεύονται και να επιδιώκουν. Ήταν χρέος η ενασχόλησή μου πιο ουσιαστικά με το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά και τα κινήματα».

Σε σχέση με τις εσωκομματικές διεργασίες υπογράμμισε : «Κάνουν το σκοινί τριχιά. Σίγουρα είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχουν όχι διαφωνίες, αλλά άλλες απόψεις, άλλες επιλογές. Στην Αριστερά είμαστε, δεν έχουμε πρωταρχικό μας στόχο την εξουσία ή το χρήμα που έχει η Δεξιά. Είμαστε στην Αριστερά, που είναι ευλογία και κατάρα μαζί, φυσικά, οι ιδεολογίες μας. Θα διαφωνήσουμε σε άλλα, θα συμφωνήσουμε επίσης σε άλλα, το ζήτημα είναι η κοινή μας πορεία στα κινήματα. Δηλαδή εντάξει, το κόμμα είχε μεγάλη αύξηση για παράδειγμα σε μέλη, αλλά εμένα με νοιάζει η κινηματική μορφή του ΣΥΡΙΖΑ. Να μπορούμε δηλαδή να αντιδρούμε, να βγαίνει ο κόσμος, να μην κάθεται παθητικά. Να μην αναθέτει τη ζωή του σε «Μωυσήδες».  

Σε σχέση με την εκδίκαση της υπόθεσης της βουλευτικής έδρας της Ημαθίας απάντησε : «Δεν υπάρχει κάτι να κρύψουμε. Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη και μάλιστα ενός πολίτη που διεκδικεί πολιτικό αξίωμα, να ελέγχει και μάλιστα σε μικρές διαφορές που υπήρχαν τότε, το σωστό του αποτελέσματος. Αυτό το δικαίωμα από την αρχή του-κατά τη γνώμη μου- πήγε σε προσωπικό επίπεδο, όχι σε συντροφικό. Αυτό με στεναχώρησε. Όπως και τη Ν.Ε., η οποία είχε βγάλει μία ανακοίνωση, η οποία αποδέχεται τα δικαιώματα του Α. Τόλκα, αλλά όχι τον τρόπο που διεκδίκησε αυτά τα δικαιώματα. Η ηθική είναι η βάση της ιδεολογίας και σε «υποχρεώνει» να πάρεις από το χέρι το σύντροφο και να λύσεις τα προβλήματα μέσω δικηγόρων, μέσω ό,τι θέλεις. Αλλά να είναι όλα αυτά τα πράγματα σε μία ηθική και συντροφική βάση. Αυτό δεν έγινε. Έγιναν διαρροές, κουτσομπολιά και δεν ξέρω αν αυτά οφείλονται στον Άγγελο, αλλά γενικά αυτά δεν μ’ αρέσανε. Τα υπόλοιπα ας αποφασίσει η Δικαιοσύνη».

Σε σχέση με την εικόνα που εισπράττει από τις πρόσφατες-τοπικά- εξορμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε : «Νομίζω είναι χρέος κάθε προοδευτικού ανθρώπου, πόσο μάλλον του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι ανοικτός στον κόσμο, να δημιουργεί κινήματα και όταν δεν τα δημιουργεί, να συμμετέχει σ’ αυτά. Για παράδειγμα, το αγροτικό ζήτημα είναι μαχαιριά για αυτούς τους ανθρώπους. Ξέρετε πολύ καλά ότι η Ημαθία βασίζεται στην αγροτική οικονομία. Άρα έχει πληγεί περισσότερο από πολλές άλλες περιοχές. Και αυτό το είδα στα μάτια των παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές και φυσικά και στα μάτια των καταναλωτών, γιατί κανείς δεν θέλει να πάρουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και να νοικιάζουν 10-20 θέσεις σε μία λαϊκή και να προωθούν τα προϊόντα τους. Θέλουμε το αγνό, το φτηνό προϊόν του παραγωγού. Είναι θεσμός 100 χρόνων και πάνε να το εξαφανίσουν. Δεν είναι εξέλιξη, αλλά οπισθοδρόμηση. Είναι μαχαιριά στο εισόδημα, αλλά και στην ποιότητα των προϊόντων».

Σε ερώτηση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, υπογράμμισε : «Πού πηγαίνει το ποσοστό που χάνει η Ν.Δ; Ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται με τις δημοσκοπήσεις. Είμαστε θετικοί σε κάθε κριτική. Βλέπουμε ότι ο πόλεμος είναι άνισος, πολλές φορές ανήθικος, που γίνεται από τα ΜΜΕ. Δεν προβάλλεται καμία θέση όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρος της αντιπολίτευσης. Ο κόσμος βομβαρδίζεται. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεν θα καθίσουμε να πέσει ως ώριμο φρούτο. Όχι, θα κινηθούμε, θα δημιουργήσουμε κινήματα, θα προσπαθήσουμε να πάρουμε τον κόσμο  από το χέρι ή να μας πάρει εκείνος από το χέρι, γιατί πολλές φορές ο κόσμος ξέρει καλύτερα από εμάς και να οδηγηθούμε εκεί που πρέπει να οδηγηθούμε. Να είμαστε πολύ πιο ώριμοι, πολλοί πιο κινηματικοί και η κυβέρνηση να είναι πιο αριστερά, πλέρια αριστερά, συμμαχική αριστερά και  να μην πέσει εύκολα».

Σχετικά με τις προτάσεις του Κ. Τσίπρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας τόνισε: «Βρίσκεται με το μαχαίρι στο λαιμό ο λαός με τις ατασθαλίες, τα σκάνδαλα που έχει κάνει  η κυβέρνηση της Ν.Δ. Το «μαξιλαράκι» των 37 δις, που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατασπαταλήθηκε. Η ουσία είναι μία. Πώς θα συγκρατήσουμε την πτώση, τη φοβερή κρίση που μας έρχεται από τη μία μεριά και από την άλλη πώς δεν θα αφήσουμε άλλη μία φορά να την πληρώσει ο εργαζόμενος, ο απλό λαός».

Τέλος, αναφορικά με τα καλλιτεχνικά του σχέδια, αλλά και τις επιπτώσεις στο χώρο του Πολιτισμού, σημείωσε : «Εργάτης είμαι και εγώ ως καλλιτέχνης, πολλές φορές θα ήθελα η Τέχνη να πρωτοπορεί σε κάποια πράγματα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΑΤ, ο χώρος του Πολιτισμού έχει μείωση εισοδήματος 88,3%. Είναι νούμερα μη αναστρέψιμα. Ο Πολιτισμός γεννά την ελπίδα, είναι αυτός που θα στηρίξει τα κοινωνικά κινήματα, την ίδια την κοινωνία. Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος να χτυπηθεί. Για να μπορέσει να έλθει μετά η κοινωνική διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Γι’ αυτό ό,τι δικαίωμα έχει π.χ ο αγρότης, ο εργάτης, έχει και ο καλλιτέχνης, καθώς και την υποχρέωση να ασχοληθεί όσο πιο ενεργά μπορεί με τα κοινά. Παράλληλα είμαι στο στούντιο, γιατί ετοιμάζουμε καινούρια τραγούδια, γιατί δεν μπορεί το κύμα που έχει έλθει στον κλάδο μας, να μη μας βρει όρθιους και δημιουργικούς και αυτό θα πρέπει να ισχύσει για όλους τους ανθρώπους». 

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής