breaking news Νέο

24ωρη απεργία σήμερα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ως αντίδραση στο προς ψήφιση εργασιακό νομοσχέδιο

24ωρη απεργία σήμερα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ως αντίδραση στο προς ψήφιση εργασιακό νομοσχέδιο

Πρώτη «μάχη» για το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για τα εργασιακά, που, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, έρχεται προς ψήφιση στη βουλή την επόμενη εβδομάδα, αποτελούν οι σημερινές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, εξαιτίας της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αντίστοιχα.

Με αιχμή του δόρατος την υπεράσπιση του 8ωρου, των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, έχουν προγραμματιστεί απεργιακές συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε συνολικά 71 πόλεις της χώρας, με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, την αξιοσημείωτη δραστηριότητα των τοπικών εργατικών κέντρων, όπως και των πολυάριθμων πρωτοβάθμιων σωματείων.

Στις επάλξεις βρίσκονται, όμως, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι αρχηγοί των οποίων θα δώσουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις.

 

Ποιοί απεργούν σήμερα

Τώρα, σ' ό,τι αφορά την εικόνα των όσων απεργούν σήμερα, στο λεκανοπέδιο της Αττικής τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πλην λεωφορείων (9.00-21.00) θα τραβήξουν χειρόφρενο, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, ενώ και ο δημοσιογραφικός κλάδος θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία (στα δημόσια /ΕΡΤ – ΑΠΕ – ΜΠΕ και τα ιδιωτικά ΜΜΕ/εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ιστοσελίδες), με την ΕΣΗΕΑ να επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες. Επίσης, στην κινητοποίηση θα πάρουν μέρος το προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και δικαστικοί υπάλληλοι.

Επιπλέον, λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ δεν θα λειτουργήσουν οι εφορίες, οι πολεοδομίες, οι Δήμοι, οι περιφερειακές ενότητες νομών και τα υπουργεία.

 

Οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα και...

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί μία ώρα νωρίτερα στα προπύλαια.

 

...στη Βέροια σήμερα

Στη Βέροια, ΑΔΕΔΥ, ΚΚΕ (μ-λ) και συλλογικότητες των εργαζομένων δίνουν το δικό τους ραντεβού στις 11 το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου, ενώ την ίδια ώρα δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία, με κεντρικό σύνθημα «το αντεργατικό νομοσχέδιο να πεταχτεί στα σκουπίδια». Η δε διοίκηση του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Βέροιας, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και ώρα 11.00 π.μ. μπροστά στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο Θεσσαλονίκης, τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

 

«Για εμάς, εκτός από το 8ωρο που είναι σημαντική κατάκτηση των εργαζομένων και το οποίο δεν διασφαλίζεται από αυτό το νομοσχέδιο, τη στιγμή που ήδη καταστρατηγούνται ωράρια των εργαζομένων, πόσω δε μάλλον με το εν λόγω νομοσχέδιο καταργείται η επιθεώρηση εργασίας. Ουσιαστικά, λοιπόν, καταργείται η επιθεώρηση εργασίας και μετατρέπεται σε μια ανεξάρτητη αρχή. Αυτό έχει να κάνει με τον ιδιωτικό τομέα κατά πρώτο λόγο, ενώ ο δεύτερος λόγος της απεργίας, στην οποία προβαίνουμε, έχει να κάνει με τον συνδικαλιστικό νόμο. Έναν νόμο που ουσιαστικά ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2018, τον οποίο και έρχεται η παρούσα κυβέρνηση να τον ενεργοποιήσει, βάζοντας και τις δικές της πινελιές, προκειμένου να περιορίσει την δυνατότητα των συνδικάτων στην απεργία», επεσήμανε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ημαθίας, Θεόδωρος Κακαγιάννης. Συνάμα ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα, να συμμετάσχει στη σημερινή απεργία – διαμαρτυρία.

 

του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη

Paulostoutou61@yahoo.com


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής