breaking news Νέο

Το αντεργατικό νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά! -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Το αντεργατικό νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά!  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Με τους 158 ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών υπερψηφίστηκε επί της αρχής το αντεργατικό τερατούργημα στη Βουλή. 

Στην ψηφοφορία κατ' άρθρο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε 56 άρθρα του νομοσχεδίου, ψήφισε «παρών» σε 17, ενώ το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε 74 άρθρα. Υπέρ σε 6 άρθρα είπε και το ΜΕΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση υπερψήφισε 21 άρθρα. Το νομοσχέδιο περιλάμβανε 128 άρθρα. 

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε στο σύνολό του, τόσο επί της αρχής όσο και επί όλων των άρθρων το αντεργατικό τερατούργημα, εκφράζοντας την ομόθυμη λαϊκή καταδίκη στο σύνολο του κατάπτυστου νομοσχεδίου και την απαίτηση να αποσυρθεί. Το ΚΚΕ είχε καταθέσει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και για τα άρθρα 55 - 125. Αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία είχαν καταθέσει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην ψηφοφορία κατ' άρθρο αποκρυσταλλώθηκε η συζήτηση που είχε προηγηθεί στη Βουλή, όπου για ακόμα μια φορά αποκαλύφθηκε πως πίσω από τις αντιπαραθέσεις και τους «υψηλούς τόνους» βρίσκεται η στρατηγική σύμπλευση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων στο σχέδιο ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που προϋποθέτει την ένταση της εκμετάλλευσης, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το σύνολο των άρθρων, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι το νομοσχέδιο έχει τάχα και «θετικές» διατάξεις. 

Βεβαίως, καθόλου τυχαία, πέρα από τη ΝΔ, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ βρήκαν και «θετικά» άρθρα στο νομοσχέδιο, όπως έσπευσαν να χαρακτηρίσουν διατάξεις με τις οποίες ενσωματώνονται Οδηγίες της ΕΕ, που είτε αποτελούν διακηρύξεις οι οποίες ακυρώνονται από άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, είτε υποκρύπτουν αντεργατικά μέτρα.

Από την άλλη στους δρόμους όλης τη χώρας χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις απεργίες και τις άλλες κινητοποιήσεις κι έδωσαν παλικαρίσια τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο-τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ, κόντρα στις απαγορεύσεις, τους εκβιασμούς, τα ψέματα, συνολικά την κυβερνητική προπαγάνδα. Η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και γνωστά ΜΜΕ, να στήσουν μηχανισμούς προβοκάτσιας, κοινωνικού αυτοματισμού και συκοφάντησης των απεργιακών αγώνων και των εργατικών κινητοποιήσεων, έπεσε στο κενό.

Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε απ’ την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως είναι ήδη καταδικασμένο και “απονομιμοποιημένο” στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων. Η προσπάθεια εξωραϊσμού του νομοσχεδίου, “ότι δήθεν έχει και θετικά στοιχεία”, έχει κοντά ποδάρια. Σύντομα θ’ αποδειχθεί ότι ακόμη κι αυτά τα δήθεν “θετικά” σημεία, είτε αποτελούν διακηρύξεις χωρίς αντίκρυσμα, που ακυρώνονται από τις άλλες εκτρωματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, είτε υποκρύπτουν τη δρομολόγηση νέων αντεργατικών μέτρων. Σ’ αυτήν την προσπάθεια εξωραϊσμού η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε συμμάχους τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που ψήφισαν πλήθος άρθρων, όπως πχ. είναι οι οδηγίες της ΕΕ και η ψηφιακή κάρτα, η οποία αποτελεί εργαλείο καταγραφής, αλλά και έντασης της εκμετάλλευσης. Η εργατική τάξη πρέπει να γυρίσει την πλάτη σ’ όλες αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία.

Ο αγώνας, που δόθηκε όλο αυτό το διάστημα, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Συνέβαλε στην αποκάλυψη της αλήθειας για το βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου κι ανέδειξε τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι -με τον οργανωμένο τους αγώνα- να ακυρώνουν σχεδιασμούς σε βάρος τους.

Αυτό χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ακόμη περισσότερο, για να “μείνουν στα χαρτιά” οι ρυθμίσεις του αντεργατικού νομοσχεδίου και των άλλων αντεργατικών νόμων. Όλα θα κριθούν μέσα στους χώρους δουλειάς. Η οργάνωση των εργαζομένων, η μαζικοποίηση των σωματείων, η αναμέτρηση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά “πέμπτη φάλαγγα” της κυβέρνησης για την υπονόμευση του αγώνα των εργαζομένων, μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη το αντεργατικό τερατούργημα.

Η ιστορία είναι γεμάτη από αντεργατικούς νόμους που αχρήστευσε η ίδια η ταξική πάλη.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής