breaking news Νέο

Λάζαρος Κουμπουλίδης : «Ο νέος πτωχευτικός νόμος ήρθε ως οδοστρωτήρας, για να ισοπεδώσει την ιδιωτική περιουσία»

Λάζαρος Κουμπουλίδης : «Ο νέος πτωχευτικός νόμος ήρθε ως οδοστρωτήρας, για να ισοπεδώσει την ιδιωτική περιουσία»

Συνέντευξη (δια ζώσης, η πρώτη τέτοια εδώ και μήνες, με όλα τα υγειονομικά μέτρα) στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Τουτουντζίδη) έδωσε ο δικηγόρος Λάζαρος Κουμπουλίδης, με αφορμή την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, σημείωσε : «Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα σε 234 δις, που προέρχεται από περίπου 80% των επιχειρήσεων και 600.000 νοικοκυριά. Αυτό το χρέος επιδιώκει να ρυθμίσει ο νέος Πτωχευτικός Νόμος.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος, ο Ν.4738/2020, είναι ένα νέο νομοθετικό κέλυφος, το οποίο καταργεί επί της ουσίας ότι γνωρίζαμε ήδη (όπως τον προηγούμενο πτωχευτικό νόμο, το νόμο Κατσέλη, κ.ά.) και συγκεντρώνει σε ένα μόνο νόμο την όποια προπτωχευτική ή πτωχευτική διαδικασία. Ονομάζεται και δεύτερη ευκαιρία και σίγουρα είναι για μια μερίδα οφειλετών, ιδίως όσων έχουν εξαιρετικά υψηλές οφειλές ή όσων δεν έχουν ακίνητη περιουσία. Για την πλειοψηφία όμως των δανειοληπτών θα αποτελεί κατάρριψη των έως τώρα προσδοκιών τους και θα οδηγεί σε αναγκαστική απώλεια περιουσιακών στοιχείων. Ο νέος νόμος αφορά σχεδόν όλους. Αφορά εμπόρους, εταιρείες & ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται σε παύση πληρωμών, δηλαδή πολύ γενικά δεν καταβάλλουν υποχρεώσεις προς Δημόσιο ή φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή τράπεζες τουλάχιστον για περίοδο 6 μηνών, φυσικά πρόσωπα, δηλαδή συνταξιούχους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, δημοσίους υπαλλήλους, άνεργους».

Όσο δε και άλλα ζητήματα, όπως για το ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν, σημείωσε : «Το νέο πλαίσιο, για την αφερεγγυότητα των φυσικών και νομικών προσώπων, προβλέπει τη συνολική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους προς την Εφορία, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όπως ο ΕΦΚΑ, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις τράπεζες και λοιπούς ιδιώτες. Μπαίνουν όλες οι οφειλές στον εξωδικαστικό και οι ρυθμισμένες ήδη. Αυτό, υποχρεωτικά. Γιατί, έτσι μόνο θα υπολογιστεί με το νέο εργαλείο σωστά η ικανότητα του επιχειρηματία. Θα ληφθεί υπόψη αυτό που ήδη εξυπηρετεί και θα μοιραστεί στους πιστωτές (Δημόσιο, Τράπεζες) το ποσόν που θα καταβάλλει, αλλά πρέπει να μείνει και ποσόν για τους λοιπούς (π.χ.: προμηθευτές, ΔΕΗ, κ.λπ.). Από τη στιγμή που θα εισαχθεί ρυθμισμένη οφειλή στο νέο εξωδικαστικό, χάνεται η ρύθμιση. Όταν πρόκειται για οφειλέτη – φυσικό πρόσωπο, λαμβάνεται υπ’ όψιν το οικογενειακό εισόδημα».

Όσον αφορά τον τρόπο απάντησε : «Με ένταξη στην προπτωχευτική διαδικασία, μέσω ηλεκτρονικής αίτησης σε πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Θα δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες, πριν την πτώχευση, να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω μιας προπτωχευτικής διαδικασίας, μόνο όμως στην περίπτωση που το χρέος του οφειλέτη κρίνεται βιώσιμο, κατόπιν αναδιάρθρωσης σε συμφωνία με τους πιστωτές, ακόμη και σε 240 δόσεις. Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, θα υποβάλλεται από τον οφειλέτη ηλεκτρονικά, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στον πτωχευτικό κώδικα δεν θα μπορούν να ενταχθούν όσοι οφειλέτες έχουν τουλάχιστον το 90% των συνολικών τους οφειλών σε ένα χρηματοδοτικό φορέα, δεδομένου ότι, στην περίπτωση αυτή, είναι αποτελεσματικότερη για τους συνεργάσιμους οφειλέτες η προσφυγή στη διμερή διαπραγμάτευση με το χρηματοδοτικό φορέα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων».

Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας της α’ κατοικίας διευκρίνισε : «Προστατεύεται μόνο για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Στην περίπτωση της πτώχευσης, η α' κατοικία του οφειλέτη θα μεταβιβάζεται σε φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης και ο οφειλέτης θα αποκτά δικαίωμα μίσθωσης διάρκειας 12 ετών, με επιδότηση του ενοικίου και καταβολή ενοικίου, με δικαίωμα επαναγοράς στο τέλος της μίσθωσης. Σε περίπτωση μη καταβολής τριών μισθωμάτων, ο οφειλέτης θα αποβάλλεται, θα τον διώχνουν δηλαδή από το ακίνητο και θα χάνει το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου. Αν όλα πάνε καλά και καταβάλλει τα μισθώματα, σε 12 έτη θα μπορεί να επαναγοράσει το ακίνητο στην αξία της τότε εμπορικής του αξίας, την οποία θα ορίζει πιστοποιημένος εκτιμητής. Προστασία τελικά δεν υπάρχει. Ο νόμος Κατσέλη του 20210, που είχε τελικά καλά αποτελέσματα για το 50% των περιπτώσεων, χρειαζόταν εκσυγχρονισμό, επικαιροποίηση κα επιτάχυνση της διαδικασίας. Αντί αυτού κατήργησαν το νόμο και όλους τους υπόλοιπους και πλέον δεν υπάρχει προστασία α’ κατοικίας. Η μόνη προστασία που σου δίνουν σε μία διαδικασία- σοκ ότι σε 15 μέρες γίνεται διαδικασία πτώχευσης σου δίνουν ένα περιθώριο ανακοπής και αναστολής, που σημαίνει έξοδα για παράβολα κλπ,. διαδικασία που πρέπει να προλάβεις, με αμφίβολα αποτελέσματα. Πλέον οι άμυνες των οφειλετών είναι από λίγες έως ελάχιστες».

Σε σχέση με το ποιοι τελικά κερδίζουν από την όλη υπόθεση, τόνισε : «Η όλη περιουσία θα περάσει σε κάποια ξένα funds. Προφανώς και κάποιοι ορέγονται τα τουριστικά φιλέτα, τις επιχειρήσεις, ορέγονται τα πάντα».

Σε ερώτηση για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που πρόσφατα ψηφίστηκε, σημείωσε: «Να χαρακτηρίσω το εργατικό νομοσχέδιο ως έναν εκσυγχρονισμό του αναχρονισμού. Προσπαθούμε δηλαδή με το τυράκι κάποιων σύγχρονων διατάξεων π.χ  ηλεκτρονική κάρτα που έπρεπε να γίνει και εν δυνάμει να λειτουργήσει καλά ή π.χ  η ρύθμιση για προστασία από σεξουαλική παρενόχληση σε εργασιακό χώρο, προσπαθούμε να περάσουμε διατάξεις, που καταργούν βασικότατα εργασιακά δικαιώματα π.χ με την αύξηση των υπερωριών, εργασία τις Κυριακές, κατάργηση επαναπρόσληψης από άκυρες απολύσεις».

Σχετικά με το έγκλημα των Γλυκών Νερών σχολίασε : «Νομικά – με αφορμή και τοποθέτηση γνωστού ποινικολόγου ότι δεν αναλάμβανε τέτοια υπόθεση- θα έλεγα ότι έχουμε ξεφύγει από τις εποχές που θα ρίχνουμε ένα σκοινί στο κλαδί ενός πλατάνου και θα κρεμάμε τον κόσμο. Ο καθένας δικαιούται να πει την άποψή του. Βέβαια εδώ υπάρχει μία καθαρή ομολογία, υπάρχει ένα έγκλημα που είναι απεχθές και ο κόσμος νομίζω ότι προβληματίζεται τι συμβαίνει με τέτοιου είδους περιπτώσεις τόσο τραβηγμένες και αν τελικά αυτοί που θα οδηγηθούν στη φυλακή, σε πόσα χρόνια θα είναι έξω και θα κάνουν τη ζωή τους. Πόσο τελικά διάτρητο είναι το Ποινικό μας Σύστημα και πόσο αυτή η διαδικασία μπορεί να προστατέψει την κοινωνία. Το πολιτικό σχόλιο είναι ότι συμφέρουν τέτοια θέματα να μονοπωλούν έστω και για λίγο την επικαιρότητα, μετά από νόμους αντεργατικούς και ενόψει νομοθετημάτων που πρόκειται να εφαρμοστούν, όπως ο Πτωχευτικός, που είναι μπουλντόζα, ο κόσμος να ασχολείται με κάτι που δεν αφορά την καθημερινότητά του. Τ’ άλλα που αφορούν την καθημερινότητά μας πρέπει να ξεχαστούν και να ασχοληθούμε με την καθημερινότητα των άλλων. Ως νομικό γεγονός γίνονται και θα συμβαίνουν τέτοια γεγονότα δυστυχώς, αυτά που μπορούμε να αποτρέψουμε είναι τα πολιτικά. Τα νομοθετήματα που κάνουν μαύρη τη ζωή μας, που κάνουν την καθημερινότητά μας κόλαση».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής