breaking news Νέο

Έρχονται «προνόμια» για τους πλήρως εμβολιασμένους

Έρχονται «προνόμια» για τους πλήρως εμβολιασμένους

Αντίστροφα, μετρά πλέον ο χρόνος, για τις ανακοινώσεις σχετικά με το ποια προνόμια θα δοθούν στους εμβολιασμένους, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε και νέα έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς ως τα τέλη Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα κυριαρχεί επιδημιολογικά και αυτός είναι μόνος δρόμος για να μην επιστρέψουν τα lockdown.

Η κυβέρνηση έχει πάνω στο τραπέζι δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι το δεν πρέπει να ξαναγίνει lock down, δηλαδή να παραλύσουν οικονομικές δραστηριότητες και δεύτερον πρέπει να δουλέψει φέτος το καλοκαίρι ο τουρισμός με καλύτερους όρους και καλύτερες προϋποθέσεις από ότι πέρυσι.

Βεβαίως στη ζυγαριά της κυβέρνησης βαραίνει και η Δημόσια υγεία. Μοναδικό λοιπόν όπλο είναι ο εμβολιασμός για αυτό και η κυβέρνηση επιταχύνει τη συζήτηση για τις διευκολύνσεις που θα απολαμβάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι για να μπορέσει γρήγορα να χτίσει ένα επαρκές τείχος ανούσιας. Αυτή τη στιγμή μόλις το 39,4%% του πληθυσμού πιάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Την επομένη εβδομάδα, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση θα ανακοινώσει διευκολύνσεις, προκειμένου οι δύσπιστοι αλλά και όσοι αμελούν τον εμβολιασμό τους, να καταλάβουν ότι οντας εμβολιασμένοι θα διευκολύνεται η καθημερινότητά τους κατά πολύ από τους δύσκολους περιορισμούς που έχει επιβάλλει πανδημία.

Η κεντρική φιλοσοφία θα είναι ότι οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους κλειστούς δημόσιους χώρους, θα απολαμβάνουν επίσης ελεύθερα, χωρίς την ανάγκη να υποβάλλονται σε τεστ, ταξίδια ακρόαματα και γενικότερα θα μπαίνουν στους χώρους που προσδιορίζουμε ως ψυχαγωγία.

Κίνητρα για νέους: Σκέψεις για κληρώσεις, εισιτήρια ακόμη και δεδομένα ίντερνετ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και της Δέσποινας Βλεπάκη, στο τραπέζι υπάρχουν σκέψεις να δοθούν lifestyle κίνητρα στους νέους για να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με πηγές του OPEN, αυτά τα κίνητρα θα μπορούν να είναι εισιτήρια για θεάματα ή αθλητικούς αγώνες, δώρα, συμμετοχή στις κληρώσεις, ακόμα και δωρεάν δεδομένα για κινητή τηλεφωνία (data).

 

Διασκέδαση: Σκέψεις για είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους

Την ίδια στιγμή εξετάζεται τα προνόμια που θα δοθούν για τους εμβολιασμένους να είναι «κλιμακωτά». Δηλαδή ο εμβολιασμός να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή σε κάποιες δραστηριότητες και σε κάποιες άλλες ισχυρή σύσταση.

Για παράδειγμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο εμβολιασμός για την είσοδο των πολιτών σε ορισμένους χώρους διασκέδασης όπως είναι τα γήπεδα, τα μπαρ, τα εστιατόρια ή τα γυμναστήρια (από τη Δευτέρα οι πλήρως εμβολιασμένοι δε θα χρειάζονται self test και μάσκες).

Στο «τραπέζι το ενδεχόμενο» οι ιδιοκτήτες να αποφασίζουν

Δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης του κάθε καταστήματος το εάν θα μπαίνουν στο μαγαζί του (στους εσωτερικούς χώρους) μόνο εμβολιασμένοι ή αν θα είναι μεικτό.

Μάλιστα εξετάζεται να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων να επιλέξουν Covid free κατάστημα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν σκέψεις τα καταστήματά που θα είναι μόνο για εμβολιασμένους να υπάρχει δυνατότητα πληρότητας 100% στους εσωτερικούς χώρους. Εάν από την άλλη ο ιδιοκτήτης επιλέξει το κατάστημά του να είναι «μικτό», η πληρότητα στους εσωτερικούς χώρους να είναι στο 50%, ενώ οι μη εμβολιασμένοι να χρειάζονται self test για να μπουν εντός καταστήματος.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων lockdown

Για την αντιμετώπιση τη μετάλλαξης Δέλτα δεν πρέπει να αποκλειστεί  το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα τοπικά lockdown σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και πλήττει ακόμη και τις νεότερες ηλικίες. «Αν χρειαστεί λόγω μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η  μόνη άμυνα απέναντι στο νέο -εξαιρετικά μεταδοτικό- στέλεχος είναι ο πλήρης εμβολιασμός. Ως τώρα, πλήρως έχει εμβολιαστεί το 33% και για αυτό το λόγο τα προνόμια των εμβολιασμένων θα πρέπει να θεωρούνται ζήτημα ημερών.

Τα 8 προνόμια που θα έχουν από Δευτέρα μόνο οι εμβολιασμένοι

Χωρίς μάσκα στο γραφείο, απαλλαγή από το self test, ελεύθερα ταξίδια, χωρίς καραντίνα μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσματα και άλλα ατομικά και συλλογικά προνόμια απολαμβάνουν στη χώρα μας οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος 14 ημέρες αφότου έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, δηλαδή είτε έχει κάνει μία δόση Johnson & Johnson, είτε και τη δεύτερη Pfizer, Moderna ή AstraZeneca.

Χωρίς self test στην εργασία

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από τη Δευτέρα οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες απαλλάσσονται από την υποχρέωση της διενέργειας self test και τη δήλωσή του στο σύστημα Εργάνη.

Χωρίς μάσκα στα γυμναστήρια

Οι ασκούμενοι στα γυμναστήρια που είναι πλήρως εμβολιασμένοι όχι μόνο δεν θα φορούν μάσκα, αλλά από την ερχόμενη Δευτέρα απαλλάσσονται και από το self test.

Ταξίδια στα νησιά χωρίς τεστ

Για τη μετακίνηση προς στα νησιά υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της βεβαίωσης εμβολιασμού, χωρίς τη διενέργεια μοριακού, rapid ή self-test.

Οποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού απλώς το συμπληρώνει στη βεβαίωση που διατίθεται στην πλατφόρμα του υπουργείου Ναυτιλίας πριν μπει σε πλοίο.

Το ίδιο ισχύει και για τα ταξίδια προς τα νησιά με τα αεροπλάνα, μόνο που ο έλεγχος γίνεται είτε στο check-in, είτε στην έξοδο επιβίβασης.

Διευκρινίζεται ότι τεστ απαιτείται μόνο για την μετάβαση σε νησί και όχι για τη μετάβαση στην ηπειρωτική χώρα από το νησί.

 

Απαλλαγή από self test σε κλειστούς κινηματογράφους

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού και χωρίς self test επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Σύντομα χωρίς μάσκα στο γραφείο

Ακόμη ένα προνόμιο για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι η δυνατότητα να μη φορούν μάσκα σε μικρές συγκεντρώσεις με άλλους πλήρως εμβολιασμένους, ακόμη και σε κλειστούς χώρους, όπως είναι ο χώρος εργασίας.

Όπως τόνισε κατά την τακτική ενημέρωση της Τετάρτης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, «δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να σταματήσουμε να φοράμε τη μάσκα στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, καθώς ξέρουμε ότι η μεταδοτικότητα του ιού σε κλειστούς χώρους είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τους εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο προφανώς στο σπίτι μας ανάμεσα σε εμβολιασμένους δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα, καθώς επίσης και στο γραφείο. Και σε ένα γραφείο ακόμα, όταν δεν έχεις επαφή με το κοινό, εφόσον στο γραφείο είναι δύο ή τρεις υπάλληλοι, οι οποίοι είναι όλοι εμβολιασμένοι και εκεί θα μπορούσε δυνητικά να συζητηθεί να μη φορούν μάσκα».

Ωστόσο, όπως τόνισε, η κουβέντα για την πλήρη κατάργηση της μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους ανάμεσα σε εμβολιασμένους, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

Χωρίς τεστ μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν απαιτείται να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού άν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού.

«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις αν έρθουν σε επαφή με άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη, παρακολουθούνται, δεν κάνουν μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα παρά μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα», είτε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Χωρίς καραντίνα μετά από επαφή με κρούσμα

Στην ίδια λογική, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζεται να παραμείνουν επί 10 ημέρες απομονωμένοι στο σπίτι τους, εάν έρθουν σε επαφή με θετικό στον κορονοϊό. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ισχύει και για όσους είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη και έχουν αναρρώσει κατά τους προηγούμενους 6 μήνες.

 

Πανηγύρια μόνο σε περιφερειακές ενότητες με εμβολιασμένους

Το πρώτο συλλογικό προνόμιο που έχει δώσει η κυβέρνηση είναι ότι οι εμποροπανηγύρεις επιτρέπονται μόνο στις περιφερειακές ενότητες όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον το 50% των κατοίκων της περιοχής.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής