breaking news Νέο

Φώτης Σιμόπουλος : «Ένα βιβλίο για τη Βέροια, χωρίς ν’ αναφέρεται σαφώς»

Φώτης Σιμόπουλος : «Ένα βιβλίο για τη Βέροια, χωρίς ν’ αναφέρεται σαφώς»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (με τους Αλέκο Χατζηκώστα kαι Παύλο Τουτουντζίδη) έδωσε ο Βεροιώτης συγγραφέας Φώτης Σιμόπουλος, την Τετάρτη 30/6.

 

Με αφορμή την έκδοση του νέου του (3ου) μυθιστορήματος «Κάπου στη Μακεδονία»(εκδόσεις ΠΝΟΗ), τόνισε : «Είναι ένα βιβλίο για τη Βέροια, χωρίς ν’ αναφέρεται σαφώς. Φυσικά κάποια πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν και σε άλλες πόλεις».

 

Όσο δε αφορά το περιεχόμενο, σημείωσε το οπισθόφυλλο του βιβλίου που είναι χαρακτηριστικό : «Πώς περνάει μισός αιώνας (1912 – 1964) σε μια αστική πόλη της Βορείου Ελλάδος, που απελευθερώνεται απ’ τους Οθωμανούς και προσπαθεί να βρει το βηματισμό της ανάμεσα στις νέες προκλήσεις; Πώς τρεις πολυμελείς οικογένειες, οδηγημένες απ’ τα προστάγματα της μοίρας, βρίσκονται να συγκατοικούν σ’ ένα πελώριο αρχοντικό; Πώς αντιμετωπίζεται το κύμα των προσφύγων της Μικράς Ασίας; Πώς ο έρωτας, με τις απανωτές του μαχαιριές, πλέκει –άλλοτε υπέροχα, άλλοτε τραγικά– τους πρωταγωνιστές; Πώς βγαίνουν οι καλικάντζαροι στην Κατοχή απ’ τα έγκατα της γης και πώς τους ξαναχώνουν τα παλικάρια  της Αντίστασης; Πώς ξεκληρίζονται οι Εβραίοι της πόλης; Πώς ο εμφύλιος σπαραγμός διαλύει τη χώρα, κι από πού αντλείται το κουράγιο για την καινούρια αχνή χαραυγή; Η πραγματικότητα μπλέκεται με τη μυθοπλασία, σ’ ένα απίστευτο ανακάτεμα ηρωισμού, καρτερίας, θάρρους, προδοσίας, νέμεσης και αγάπης»., Και συνέχισε τονίζοντας : «ξεκινά από την απελευθέρωση της Βέροιας και καταλήγει στο πρώτο ή δεύτερο κύμα των μεταναστών στη Ευρώπη, του εργατικού δυναμικού. Είναι αυτά τα χρόνια, γι’ αυτό και τιτλοφορείται ως ιστορικό μυθιστόρημα».

 

Όπως ενημέρωσε, για τη συγγραφή του χρησιμοποίησε ως ιστορικές πηγές τόσο πλούσια τοπική βιβλιογραφία, όσο και προφορικές μαρτυρίες, που αναγράφονται αναλυτικά στο τέλος του βιβλίου.

 

Σε σχέση με τις άλλες καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «Μουσικό του δρόμου. “Δεν κάθισα πότε μου να πάω σε σχολές, ό,τι έχω μάθει το έχω μάθει μόνος μου. Ξεκίνησε απρόσμενα στα φοιτητικά μου χρόνια και στη συνέχεια στη Σουηδία, με τη συμμετοχή μου σε συγκρότημα που έπαιζε ρεμπέτικα και στη συνέχεια, όταν επέστρεψα, κάναμε κάποια ερασιτεχνικά συγκροτήματα, διάφορες εκδηλώσεις. Τελευταία ασχολούμαι στιχουργικά και ετοιμάζω ένα δίσκο, που γράφω για χρόνια».

 

Το βιβλίο του βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία της περιοχής μας, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρχει προγραμματισμός παρουσιάσεών του, ενώ, όπως ενημέρωσε, «στα σκαριά βρίσκεται μία συλλογή διηγημάτων».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής