breaking news Νέο

Super League : Το σίριαλ της τηλεοπτικής στέγης

Super League : Το σίριαλ της τηλεοπτικής στέγης

Η κλήρωση του πρωταθλήματος της Super League 1 ορίστηκε από την Λίγκα για την προσεχή Δευτέρα 19 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ. Τι γίνεται όμως με τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα;

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε ζήσει αρκετά σίριαλ, με αναβολές, πρεμιέρες που δεν τηρούνται, επειδή οι ομάδες που δεν έχουν εξασφαλισμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο, αρνούνται να υπογράψουν την προκήρυξη με αποτέλεσμα να ρίχνονται στο καλάθι των αχρήστων οι προκαθορισμένες ημερομηνίες, για την έναρξη του πρωταθλήματος.

Το τηλεοπτικό συμβόλαιο για όλες σχεδόν τις επαγγελματικές ομάδες της χώρας μας, είναι το πρώτο και πιο σημαντικό έσοδο. Για κάποιες μάλιστα από αυτές το μοναδικό και συνήθως στις μικρομεσαίες ΠΑΕ καλύπτει τουλάχιστον το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού, ενώ σε ορισμένους συλλόγους με πενιχρά εμπορικά και χορηγικά έσοδα το ποσοστό ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους οι περισσότερες επαγγελματικές ομάδες της χώρας μας δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν δίχως τις αποδοχές των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων.

Το όνειρο που δημιουργήθηκε για κεντρική διαχείριση για μια ακόμη χρονιά αποδεικνύεται απατηλό, δίχως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι φταίνε μόνο οι ομάδες.

Είναι τέτοιο το επιχειρηματικό τοπίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο που ούτε τα τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά ούτε και όλες οι ομάδες ενδιαφέρονται για ένα ενιαίο πακέτο, που σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να βοηθήσει στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ομάδων που συμμετέχουν στο ίδιο πρωτάθλημα και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Το σίγουρο είναι πως κανένα κανάλι δεν δείχνει διατεθειμένο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Λίγκα που κοστολογεί το τηλεοπτικό πακέτο στα 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα χρήματα κρίνονται υπερβολικά από την αγορά, που πιστεύει ότι δεν θα καταφέρει να κάνει απόσβεση.

Έτσι οι 14 ΠΑΕ της Super League 1, αλλά πιστεύουμε πολύ σύντομα και οι 36 της Super League 2, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η ΒΕΡΟΙΑ, αναζητούν λύση μεμονωμένα.

Ήδη οι ομάδες που δεν έχουν εξασφαλισμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο και αποτελούν την πλειοψηφία, μπλόκαραν την προκήρυξη του πρωταθλήματος που ήρθε προς ψήφιση με αποτέλεσμα αυτή να βρίσκεται στον αέρα και όσο η προκήρυξη δεν επικυρώνεται από τις ομάδες και η έναρξη του πρωταθλήματος, παρότι εδώ και αρκετό καιρό έχει οριστεί επίσης βρίσκεται στον αέρα.

Αυτή τη στιγμή τηλεοπτική στέγη για την προσεχή περίοδο με τη Nova έχουν, ο Αρης, ο Ατρόμητος και ο ΠΑΣ Γιάννενα που φυσικά παρακολουθούν από μακριά και δίχως άγχος, τις εξελίξεις.

Κι αν για τους μεγάλους,  τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, υπάρχει η βεβαιότητα πως αργά ή γρήγορα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κάπου θα βρουν τηλεοπτική στέγη με τα χρήματα που θέλουν, για τους υπολοίπους που ψάχνουν τηλεοπτικό συμβόλαιο τα πράγματα είναι δύσκολα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά ότι έξι περίπου εβδομάδες πριν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Super League 1 και η αγωνία των ομάδων που αναζητούν τηλεοπτική στέγη και αυτή την στιγμή αποτελούν την πλειοψηφία έχει κτυπήσει κόκκινο και όσο παραμένουν άστεγες δεν μπορεί να γίνεται λόγος για έναρξη του πρωταθλήματος.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής