breaking news Νέο

Νόρα Πυλόρωφ : «Θεωρώ ότι η Λογοτεχνία είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί μέσω αυτής μεταμφιεσμένα περνάνε πάρα πολλά μηνύματα στο μέσο άνθρωπο»

Νόρα Πυλόρωφ : «Θεωρώ ότι η Λογοτεχνία είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί μέσω αυτής μεταμφιεσμένα περνάνε πάρα πολλά μηνύματα στο μέσο άνθρωπο»

Τηλεφωνική συνέντευξη με τη γνωστή συγγραφέα Νόρα Πυλόρωφ είχε ο δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Λόγια σταράτα» στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 τη Δευτέρα 13/9.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση της με τη Βέροια, διευκρίνισε : «Ο αδελφός του πατέρα μου, Δημήτρης, είχε επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βέροια για πολλά χρόνια και απ’ ό,τι ξέρω, η συγκεκριμένη περιοχή έχει πάρει και το όνομά του. Έχω κάνει 3 παρουσιάσεις στα προηγούμενα βιβλία στη Βέροια με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και έχω τις καλύτερες εντυπώσεις απ’ αυτήν, είναι πολύ ζεστό το κοινό της».

 

Απαντώντας σχετικά με τα βιβλία της, τόνισε : «Έχω εκδώσει 5 βιβλία. Άρχισα να συγγράφω το 2004. Το τελευταίο λέγεται «Έρωτας μάγος» (από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ). Είναι μία ερωτική ιστορία, που ξεκινά ίσως με κάποιο στερεότυπο τρόπο, στη πορεία όμως ανατρέπονται όλα. Ο μυθιστορηματικός φακός εστιάζει στις σχέσεις ενός ζευγαριού ανόμοιου μεταξύ τους, που ξεκινούν ένα γάμο, που ο καθένας περιμένει κάτι άλλο απ’ αυτόν…».

 

Σε σχέση με το «μυστικό» για το γεγονός ότι τα βιβλία της θεωρούνται «ευπώλητα»,  τόνισε : «Θεωρώ ότι κάθε βιβλίο έχει την τύχη του. Υπήρξαν βιβλία που «θάφτηκαν» και υπήρξαν βιβλία με λιγότερη λογοτεχνική αξία, που πήγαν πάρα πολύ καλά και πουλήθηκαν. Είναι οι συγκυρίες, η προώθηση φυσικά που κάνει ο Εκδοτικός Οίκος στο βιβλίο και ο ίδιος ο συγγραφέας. Δεν έχω απάντηση επί του θέματος, γιατί θεωρώ ότι δεν υπάρχει απάντηση. Είναι όλα θέμα τύχης και συγκεκριμένης στιγμής. Για παράδειγμα, στην περίοδο της πανδημίας πούλησα πολλά βιβλία, γιατί ο κόσμος ήταν μέσα και ήθελε να διαβάσει».

 

Τι αλήθεια μπορεί να δώσει η Λογοτεχνία στην εποχή μας; Μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο;

«Θεωρώ ότι η Λογοτεχνία είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί μέσω αυτής μεταμφιεσμένα περνάνε πάρα πολλά μηνύματα στο μέσο άνθρωπο. Κατά πόσον τα μηνύματα αυτά θ’ αλλάξουν τον κόσμο, εγώ απαντώ όχι βέβαια, γιατί το θεωρώ «ύβρη»  να λέω ότι εγώ με ένα βιβλίο μου θ’ αλλάξω τον κόσμο, το θεωρώ αλαζονικό. Αυτό που επιδιώκω είναι να προβληματιστεί ο αναγνώστης μ’ αυτά που γράφω. Και εάν συμπέσουν οι δικές του αλήθειες με τις δικές μου, δεν θέλει τίποτε άλλο. Θεωρώ ότι επιτελέστηκε το σωστό έργο. Βέβαια ο καθένας έχει κάνει μία διαφορετική ανάγνωση στο βιβλίο, με βάση το βιογραφικό του. Αλλού θα δώσει βάρος ο καθένας και ενδεχομένως με βάση το βιογραφικό του να το απορρίψει. Αν αισθανθείτε, διαβάζοντας ένα βιβλίο, ότι κάτι σας ενοχλεί, συνεχίστε να το διαβάζετε, είστε σε καλό δρόμο, θα φτάσετε κάπου. Κάτι σας ενοχλεί/ί άρα κάτι υπάρχει μέσα σας  που αντιδρά, άρα δείτε το. Και αν το βιβλίο γίνει η αφορμή να σκάψει κανείς πιο βαθειά και να δει τι υπάρχει, ε τι άλλο να θέλει ένας συγγραφέας».

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σημαντικό μεταφραστικό της έργο, υπογραμμίζοντας: «Έχω μεταφράσει μυθιστορήματα κα ποιήματα από τα γερμανικά στα ελληνικά (σ.σ πολλά χρόνια δίδαξε στο ΓΚΑΙΤΕ μετάφραση). Ήταν εφαλτήριο και βοηθήματα στο ν’ ανακαλύψω ότι θέλω να γράφω. Η μεν μετάφραση με βοήθησε να δω τη γλώσσα μου από τη σκοπιά της ξένης γλώσσας. Διδάσκοντας ξένη Λογοτεχνία, τη γερμανική (82 βιβλία δίδαξα) που κάποια απ’ αυτά είχαν βιβλιογραφία για να βοηθηθώ, ενώ για άλλα έπρεπε εγώ να φτιάξω και να το παρουσιάσω. Αυτά όξυναν το λογοτεχνικό μου κριτήριο και το λέω δίχως ίχνος αλαζονείας, όταν γράφω ένα κομμάτι, αν κάνει κοιλιά ή όχι».

 

Όσον αφορά τα μελλοντικά λογοτεχνικά της σχέδια, σημείωσε : «Οι δικές μου οι «εγκυμοσύνες» είναι πολύ περίεργες. Η δεσποινίς έμπνευση είναι περίεργη. Με επισκέπτεται όποτε αυτή θέλει. Έτσι μπορεί να περάσω 2-3 μήνες με απόλυτη απραξία και μετά να γράφω σαν «τρελή». Τώρα είμαι σε εποχή…ευτοκίας. Ήδη έχω ένα βιβλίο με διηγήματα έτοιμο και ετοιμάζω ένα καινούριο μυθιστόρημα. Όμως ανήκω σε μία κατηγορία, που, αν και γενικά είμαι του προγραμματισμού στη συγγραφή- η δεσποινίς έμπνευση- δεν υπάρχει εδώ προγραμματισμός».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής