breaking news Νέο

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» για πέντε αιολικά πάρκα στο Βέρμιο

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» για πέντε αιολικά πάρκα στο Βέρμιο

Εγκρίθηκαν από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος οι περιβαλλοντικοί όροι του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο, από την «Αιολική Βερμίου». Μετά από 13 χρόνια και μείωση της συνολικής ισχύος του πάρκου από 465 σε 315 MW και τη μείωση των ανεμογεννητριών από 155 σε 70, το φιλόδοξο σχέδιο της «Αιολικής Βερμίου», επενδυτικού ύψους 350 εκ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022. Το έργο περιλαμβάνει πέντε αιολικά πάρκα. Το πρώτο 40,5 MW στη θέση Κρυονέρι του Βερμίου, των δήμων Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας. Το δεύτερο, ισχύος 36 MW, θα εγκατασταθεί στη θέση «Στουρνάρι» του δήμου Βέροιας, το τρίτο, 40,5 MW, στη θέση «Πύργος-Μαγούλα» των δήμων Βέροιας και Νάουσας, το τέταρτο, 31,5 MW, στη θέση «Ξεροβούνι» του δήμου Βέροιας, ενώ το πέμπτο, ισχύος 166,5 MW, στη θέση «Γκιώνα-Μπουρίκα-Παναγίτσα-Σπανός», των δήμων Νάουσας και Εορδαίας. Το πλάνο της «Αιολικής Βερμίου» έχει καταληκτικό χρόνο ολοκλήρωσης του πάρκου στα τέλη του 2023.

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος  αναφέρει ότι με τα διαδοχικά υπομνήματα του φορέα του έργου, τεκμηριώνεται επαρκώς ότι οι αντιρρήσεις και τα ζητήματα που τέθηκαν, στο πλαίσιο δημοσιοποίησης της ΜΠΕ, εξετάστηκαν, αξιολογήθηκαν και καλύπτονται από τις προβλέψεις της περιβαλλοντικής μελέτης (ΜΠΕ) και της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ).

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται βελτίωση 61,6 χλμ υφιστάμενης δασικής οδοποιίας, κατασκευή 77,4 χλμ νέας οδοποιίας, κατασκευή 11 χλμ δρόμων πρόσβασης στις θέσεις εγκατάστασης των πυλώνων της γραμμής των 400 kV, που είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα αποκατασταθούν μετά το πέρας των εργασιών και την κατασκευή ενός οικίσκου ελέγχου.

Παρά τις αντίθετες απόψεις, ένα «πράσινο» έργο ενέργειας, δεν συμβάλλει ούτε κατ΄ ελάχιστο στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που επιβαρύνεται από το «πέναλτι» που επιβάλλεται στη λειτουργία ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, που λειτουργούν με άνθρακα. Η δε, πενταπλάσια, αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, από την αρχή του χρόνου, είναι ένας ακόμη καταλυτικός παράγοντας αύξησης ενός βασικού καταναλωτικού αγαθού. Η «καθαρή» ενέργεια, από υδροηλεκτρικά έργα, φωτοβολταϊκούς σταθμούς και αιολικά πάρκα, αποτελεί δέσμευση της χώρας μας για τη μείωση του αποτυπώματος των ρύπων του άνθρακα προς την Ε.Ε. Μια επένδυση αντιστοίχου μεγέθους, της τάξης των 350 εκ. ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας την κατασκευαστική περίοδο, με πολλές τοπικές εταιρείες να εκτελούν υπεργολαβίες.

 

(Με πληροφορίες από το newmoney.gr)


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής