breaking news Νέο

Σύσκεψη για τα 3-5 Πηγάδια. Απούσες οι παρατάξεις Κουτσογιάννη και Ιωσηφίδου, παρόντες φορείς και ΛΑ.Σ

  • Σύσκεψη για τα 3-5 Πηγάδια. Απούσες οι παρατάξεις Κουτσογιάννη και Ιωσηφίδου, παρόντες φορείς και ΛΑ.Σ
  • Σύσκεψη για τα 3-5 Πηγάδια. Απούσες οι παρατάξεις Κουτσογιάννη και Ιωσηφίδου, παρόντες φορείς και ΛΑ.Σ
  • Σύσκεψη για τα 3-5 Πηγάδια. Απούσες οι παρατάξεις Κουτσογιάννη και Ιωσηφίδου, παρόντες φορείς και ΛΑ.Σ

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 30ης Σεπτεμβρίου, η  διευρυμένη σύσκεψη των παρατάξεων και των φορέων της Νάουσας, αναφορικά με το ζήτημα της εκμίσθωσης του χιονοδρομικού κέντρου των 3-5 Πηγαδιών. Απούσες οι παρατάξεις του ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΠΟΥ του Νίκου Κουτσογιάννη και της ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ της Ίλιας Ιωσηφίδου (πλην Σταύρου Τσέλιου), που με σχετικές τους ανακοινώσεις δεν παραβρέθηκαν, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων των επικεφαλής τους ( σ.σ τονίστηκε από το δήμαρχο κ. Καρανικόλα ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν εκπρόσωποί τους). Αντιθέτως παρούσα η παράταξη της ΛΑ.Σ, που ηγείται ο Θωμάς Τσουκαλάς και οι φορείς της Νάουσας (διακρίναμε τους προέδρους του Α.Σ. Νάουσας κ. Ταμπακιάρη, του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας κ. Πασχούλα, τον πρόεδρο του ΕΟΣ Νάουσας κ. Βελή, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας κ. Γυρούση, τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας κ. Μάντσιο, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους του ΕΝΑ ΜΑΖΙ και της ΛΑ.Σ, καθώς και εκπροσώπους του σωματείου της εστίασης κ.α).

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος, Νικόλας Καρανικόλας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσης λύσης στην εκμίσθωση των 3-5 Πηγαδιών, επισημαίνοντας ότι ο κ. Κουτσογιάννης δεν συμμετείχε ούτε και στο συμβούλιο των επικεφαλής των παρατάξεων που συγκάλεσε την προηγούμενη Δευτέρα, για τον ίδιο λόγο.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην παλαιότητα του εξοπλισμού του χιονοδρομικού και τη φθοράς του εξοπλισμού του, καθώς και στη μείωση της χιονοδρομικής περιόδου, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα να διασωθεί, με τη μακροχρόνια μίσθωσή του, σε έναν εξειδικευμένο τεχνικά και ισχυρό οικονομικά επενδυτή. «Η ποιότητα του αναβατήρα είναι κακή, ενώ μηδενική είναι η δυνατότητα διαμονής και αναψυχής. Το 2020 χάθηκαν τα 2/3 των επισκεπτών του το 2009ν (10.000 σε σχέση με τις 30.000).Αναλάβαμε το 2019 το χιονοδρομικό σε μια πάρα πολύ κακή κατάσταση συντήρησης, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, με έναν αναβατήρα ηλικίας 37 ετών. Το χιονοδρομικό πρέπει να λειτουργήσει απροβλημάτιστα, με ασφαλή τρόπο. Δυστυχώς η μειοψηφία αντέδρασε στη μακροχρόνια μίσθωση του από τον πρώτο χρόνο της διοίκησής μας. Το δώσαμε για 1+1 χρόνο και το δεύτερο έφυγε ο μισθωτής και μας άφησε και χρέη στη ΔΕΗ. Πέρσι μας έσωσε ο ΕΟΣ, αφού έβαλε πλάτες. Πληρώσαμε τον ετήσιο και πενταετή έλεγχο και ήμασταν έτοιμοι να το λειτουργήσουμε, αλλά υπήρξε το lockdown στα χιονοδρομικά της χώρας», είπε ο κ. Καρανικόλας, που τόνισε ότι τόσο η πρόταση επί δημαρχίας Καραμπατζού για μίσθωση μέσω ΣΔΙΤ, όσο και η πρόταση του κ. Κουτσογιάννη, για διεθνή διαγωνισμό το  2018 δεν πραγματοποιήθηκαν, αφού τα ετήσια έξοδα λειτουργίας του, με την απαξιωμένη «καρέκλα» και τον τεχνικό εξοπλισμό είναι πολύ μεγάλα, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα απόσβεσής τους. «Δεσμεύτηκα προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης, ότι τα 3-5 Πηγάδια θα είναι εν λειτουργία, όταν θα λάβουμε την ενίσχυση, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της τάξης των 10,7 εκ. ευρώ. Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η μελέτη για την εγκατάσταση νέου αναβατήρα. Θα προχωρήσουμε στην περιβαλλοντική αδειοδότησή του και θα μπει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μαζί με όλα τα άλλα έργα του «πακέτου» Μητσοτάκη, όπως ο δρόμος Νάουσα-3-5 Πηγάδια, τα νέα ρατρακ, νέα, πανάκριβα, «κανόνια» τεχνητής χιόνωσης, που θα παράγουν χιόνι στους ...22 βαθμούς Κελσίου».

Ακολούθησε η αναφορά του κ. δημάρχου στο «μονόδρομο» της μακροχρόνιας μίσθωσης, όπως του επισήμανε ο γενικός γραμματέας δημοσίων επιδοτήσεων.  Τις ίδιες επισημάνσεις είχε από την ΠΚΜ και τη νομική υπηρεσία του δήμου. «Άρχισαν ατέρμονες συζητήσεις με τις παρατάξεις. Δεν έχει γίνει ποτέ μακροχρόνια παραχώρηση χιονοδρομικού στην Ελλάδα, όπως ζητούσαν ο κ. Κουτσογιάννης και η κα. Ιωσηφίδου. Δεν μπορούμε και πάλι να το δώσουμε με βραχυχρόνια μίσθωση. Πρέπει να λειτουργήσει και το ξενοδοχείο, αλλιώς θα καταρρεύσει. Ο εκμισθωτής θα βάλει 2 εκ. ευρώ για επενδύσεις. Δύο χρόνια δεν βρίσκουμε λύση στο δημοτικό συμβούλιο. Για αυτό κάλεσα τους φορείς της Νάουσας. Να κάνουμε ανάθεση των όρων της μακροχρόνιας μίσθωσης σε ένα σοβαρό νομικό γραφείο και να προχωρήσουμε. Είμαστε πλέον σε τέλμα. Τα 3-5 Πηγάδια ήταν μια γελάδα που έβγαζε γάλα και τώρα αίμα», έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Καρανικόλας.

Σε σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε τη σύσκεψη ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ . Θωμάς Τσουκαλάς. «Δίνεται ένας παναουσαϊκός χαρακτήρας στο θέμα των 3-5 Πηγαδιών, για να διεκδικήσει η δημοτική αρχή ακόμη περισσότερα κονδύλια από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καθυστέρηση στη συζήτηση του θέματος. Είτε περνούσαμε το θέμα τον Ιανουάριο, είτε τώρα, μιλάμε για μια πρόταση που πρέπει να έχει μακροχρόνια χαρακτήρα, ώστε να υπάρξει σωστός προγραμματισμός. Για να λειτουργήσει άμεσα το χιονοδρομικό, χρειάζονται τουλάχιστον 500.000 ευρώ για τη συντήρηση του αναβατήρα και του άλλου εξοπλισμού, χρήματα που μπορούν να βρεθούν μόνο μέσα από το κράτος», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις συμβούλων και φορέων.

 

Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής