breaking news Νέο

«Η ανθρωπιστική επέμβαση κατά τον δέκατο ένατο αιώνα», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Η ανθρωπιστική επέμβαση κατά τον δέκατο ένατο αιώνα», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Αλέξης Ηρακλείδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και η Άντα Διάλλα, Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής και Ρωσικής Ιστορίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, συνεργάζονται στην εξαιρετικού ενδιαφέροντος Μελέτη «Η ανθρωπιστική επέμβαση κατά τον δέκατο ένατο αιώνα» (Εκδ. Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2020), όπου και εξετάζουν σε βάθος περιπτώσεις στρατιωτικών επεμβάσεων με στόχο την σωτηρία αθώων ανθρώπων σε ξένες χώρες από μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Συγγραφείς, αφού κάνουν μία σύντομη αναφορά στις σύγχρονες περιπτώσεις ανθρωπιστικών επεμβάσεων, στην συνέχεια αναλύουν σε βάθος την ανθρωπιστική επέμβαση στην θεωρία και την πράξη, κατά τον 19ο αι. Τονίζουν την απαρχή του φαινομένου στην περίοδο της Αναγέννησης, με την ιδέα του «δίκαιου πολέμου» ενάντια σε κάθε τυραννία, και στην συνέχεια δίνουν έμφαση στα ισχύοντα τον 19ο αι., στην διχοτομία «πολιτισμός-βαρβαρότητα», στο διεθνές δίκαιο και στην διεθνή πολιτική θεωρία για την επέμβαση.

Στην συνέχεια εξετάζονται λεπτομερώς οι τέσσερις πιο εμβληματικές περιπτώσεις ανθρωπιστικής επέμβασης κατά τον 19ο αι. Η πρώτη αφορά την Ελληνική Επανάσταση (1821-1832), η δεύτερη τις σφαγές στον Λίβανο και στην Συρία (1860-1861), η τρίτη την Βαλκανική Κρίση και τις θηριωδίες σε βάρος των Βουλγάρων (1875-1878), και η τέταρτη την επέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα κατά τον Κουβανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1895-1898).

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής