breaking news Νέο

«Η Άφιξη των Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το 1922», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Η Άφιξη των Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το 1922», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Ιστορικός Ερευνητής Πέτρος Στ. Μεχτίδης, στην νέα Μελέτη του «Η Άφιξη των Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το 1922» (Εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2021), περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρώτοι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, το πρώτο διάστημα της εγκατάστασής τους στην Θεσσαλονίκη το 1922.

Ο Πέτρος Στ. Μεχτίδης, Συγγραφέας του εξαιρετικά ενδιαφέροντος ιστορικού βιβλίου «Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή» (επίσης από τις Εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, 2020), επανέρχεται με τη νέα Μελέτη του, σχετική με την «Άφιξη των Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το 1922». Στη νέα αυτή Μελέτη του, ο επίμονος Ερευνητής εστιάζει στις πρώτες 100 μέρες της εγκατάστασης των προσφύγων Μικρασιατών στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, εστιάζει στο διάστημα, από 26 Αυγούστου μέχρι 3 Δεκεμβρίου 1922, συνοδεύοντας την έρευνά του με πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την προσωπική συλλογή του.

Η σημαντική αυτή Μελέτη παρακολουθεί ημερολογιακά τις πρώτες 100 τραγικές μέρες, στην αρχή της προσφυγικής αποκατάστασης, εστιάζοντας στο ανθρώπινο στοιχείο. Ο Συγγραφέας, με σεβασμό στην Ιστορία αλλά και στην μοίρα των Μικρασιατών Προσφύγων, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες της έλευσής τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στις μετακινήσεις τους εντός της πόλης, στην διατροφή και διαβίωσή τους. Επίσης, στην στάση των άλλων κατοίκων, όπως το ποιοι τους βοήθησαν και ποιοι τους εκμεταλλεύτηκαν. Επίσης, στον ρόλο του επίσημου Κράτους, και πόσο τους βοήθησαν οι διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής