breaking news Νέο

Οι…Κουβανοί στη Ζάκυνθο και η αλήθεια -Της Ευγενίας Καβαλλάρη

Οι…Κουβανοί στη Ζάκυνθο και η αλήθεια  -Της Ευγενίας Καβαλλάρη

Σε φάση κλιμάκωσης μπαίνουν το τελευταίο διάστημα οι πολύμορφοι σχεδιασμοί αμερικανικών κέντρων ενάντια στην Κούβα. Ήδη αντεπαναστατικές ομάδες, καθοδηγούμενες και χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ, έχουν προκηρύξει «ειρηνικές διαδηλώσεις» για τις 15 Νοέμβρη, σε μια νέα απόπειρα να δημιουργηθεί κλίμα αποσταθεροποίησης στο Νησί της Επανάστασης.

Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών ενάντια στην Κούβα εντάσσεται και το περιστατικό της περασμένης Τετάρτης 27/10, με τους 80-90 Κουβανούς που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου επιχειρώντας να ταξιδέψουν για την Ιταλία χωρίς να διαθέτουν τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι εν λόγω Κουβανοί – που παρίσταναν τους «τουρίστες» – φέρεται να μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα από τα βόρεια σύνορα (Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας), έχοντας προηγουμένως κάνει αεροπορικώς τον… γύρο του κόσμου, από την Κούβα στη Ρωσία και από εκεί στην Σερβία.

Όταν οι ελληνικές αρχές ανακάλυψαν ότι οι Κουβανοί «τουρίστες» δεν διαθέτουν να απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα (βίζα, κλπ) τους απαγόρευσαν την επιβίβαση, κάτι που προκάλεσε ένταση και επεισόδια (που προβλήθηκαν δεόντως από τα ελληνικά ΜΜΕ με άφθονο πάντα αντικομμουνισμό με την γνωστή τους «χολή» σε βάρος της Κουβανικής Επανάστασης) στον χώρο του αεροδρομίου.

Τίθενται εύλογα ερωτήματα; Πως και γιατί κατέληξαν όμως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι από την Κούβα στη Ζάκυνθο; Γιατί επιχείρησαν να ταξιδέψουν αφού δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα;

Η αλήθεια είναι ότι οι εν λόγω Κουβανοί, όπως και άλλοι συμπατριώτες τους, αποτελούν θύματα ενός καλά οργανωμένου μαφιόζικου δικτύου λαθρεμπόρων που τους υπόσχεται μια «καλύτερη ζωή» (υψηλότερους μισθούς, σπίτια, αυτοκίνητα, κλπ) στις ευρωπαϊκές χώρες, πρωτίστως την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Για να ταξιδέψει κάποιος από την Κούβα στις χώρες-μέλη της ΕΕ απαιτείται σχετική βίζα, την οποία οι ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Αβάνα δεν εκδίδουν. Έτσι, Κουβανοί που θέλουν να μεταναστεύσουν επιλέγουν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω χωρών για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση βίζας (όπως η Ρωσία και η Σερβία).

Σε πολλές δε περιπτώσεις η μαφία των λαθρεμπόρων, που εδρεύει στην Φλόριντα των ΗΠΑ αλλά και σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τους προμηθεύει με πλαστά έγγραφα έναντι αδράς αμοιβής. Σημαντική προϋπόθεση είναι οι μετανάστες να κρατήσουν εχθρική στάση ενάντια στην Κουβανική κυβέρνηση, διασπείρωνοντας συκοφαντίες για το «ανελεύθερο» και «καταπιεστικό καθεστώς» της Αβάνας. Γι’ αυτόν τον λόγο οι μετανάστες βαφτίζονται «αντιφρονούντες» που δήθεν «αυτομόλησαν», όπως ψευδώς τους αποκαλούν μια σειρά μέσα ενημέρωσης.

Η μαφία που κερδοσκοπεί στις πλάτες των μεταναστών στοχεύει στο να δημιουργηθεί θόρυβος ενάντια στην Κούβα, να συκοφαντηθεί και να σπιλωθεί η Κουβανική Επανάσταση. Πατώντας πάνω στις προσδοκίες μιας – υποτιθέμενα – «καλύτερης ζωής» και προσφέροντας απατηλές υποσχέσεις, οι λαθρέμποροι έχουν στήσει ένα παράνομο δίκτυο μετανάστευσης προς την Ευρώπη, μέρος του οποίου είναι και η Ελλάδα.

Δεν είναι, άλλωστε, κάτι καινούργιο. Εδώ και πολλά χρόνια οι ίδιες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να «δελεάσουν» Κουβανούς πολίτες με δόλωμα το «αμερικάνικο όνειρο», τάζοντας τους δουλειές, σπίτια, αυτοκίνητα και άλλες πολυτέλειες, αρκεί αυτοί να εγκαταλείψουν την Κούβα. Την πολιτική αυτή ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του Ομπάμα, του Τραμπ και συνεχίζει σήμερα ο Μπάιντεν, με την αμέριστη βοήθεια ορισμένων αυτοαποκαλούμενων «influencers» βρίσκονται στο μισθολόγιο της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε κάθε περίπτωση είναι χρέος της ελληνικής κυβέρνησης να μην νομιμοποιήσει το παράνομο δίκτυο μετακίνησης μεταναστών και να συνεργαστεί με τις κουβανικές αρχές για την εξεύρεση μιας λύσης που θα διέπεται από κανόνες αμοιβαίου σεβασμού.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής