breaking news Νέο

«Αυτοβιογραφικά Ενθυμήματα» – Λάζαρος Χ. Ιωσηφίδης*

«Αυτοβιογραφικά Ενθυμήματα» – Λάζαρος Χ. Ιωσηφίδης*

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του συμπολίτη μας Λάζαρου Ιωσηφίδη «Αυτοβιογραφικά Ενθυμήματα», με παράλληλη αφήγηση Εθνικών και Διεθνών γεγονότων που συγκλόνισαν την περίοδο 1914 – 1989.

Πρόκειται για μία προσωπική αφήγηση του συγγραφέα, που καταγράφει το πέρασμα του χρόνου μέσα από σημαντικά ιστορικά γεγονότα, ζυμωμένα με αυτοβιογραφικά ενθύμια και βιώματα, παρμένα κατά ένα μεγάλο μέρος από το ημερολόγιό του.

Άλλωστε ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρει τους λόγους και το σκοπό της συγγραφής αυτού του βιβλίου, γράφοντας πως: «Είναι θύμησες της παιδικής, εφηβικής και κατά ένα μέρος της ώριμης ηλικίας. Νοερές και επώδυνες μνήμες, λόγω καταγωγής, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Ιωνίας και του Πόντου από τις προαιώνιες και αλησμόνητες πατρίδες τους, καθώς και για τις οδυνηρές αναμνήσεις της δικτατορίας του ’36, του ελληνοϊταλικού πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου, που έγραφα σε εκατοντάφυλλα τετράδια και ένιωσα πως ήρθε επιτέλους η ώρα να τα γράψω. Της καθημερινότητας πράγματα βέβαια τα πιο πολλά, κοινά και ίσως ασήμαντα, που μερικές φορές τα προσπερνά κανείς αδιάφορα. Σε μένα όμως – για λόγους που δεν μπορώ να προσδιορίσω – μου δόνησαν την ψυχή, πύρωσαν το νου μου και με σημάδεψαν ανεξίτηλα. Άρχισα να γράφω το βιβλίο με υποβολέα τους χτύπους της καρδιάς μου, αφήνοντας εντελώς ελεύθερη την πένα μου να περιπλανηθεί, όπως και όπου ήθελε, ελπίζοντας πως αυτά που γράφω έχουν πιθανότητες να συναντήσουν αναγνώστες που λειτουργούν σε ανάλογο με εμένα μήκος κύματος».

Ο συγγραφέας παραδέχεται κενά στην ιστορική καταγραφή, καθώς μπορεί ορισμένα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα να μην περιγράφονται όπως ακριβώς έγιναν ή να μην συμφωνούν με το χρόνο που συνέβησαν, ζητώντας την κατανόηση των αναγνωστών.

Πολλοί ήρωες και ηρωίδες που παίρνουν μέρος στην αφήγηση – λόγω προσωπικών δεδομένων – δεν αναφέρονται με τα πραγματικά τους ονόματα. Η περιγραφή τους όμως και τα σκίτσα τους είναι πιστά, μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

 

* Ο Λάζαρος Ιωσηφίδης διετέλεσε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Βεργίνας την περίοδο 1999-2002.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής