breaking news Νέο

«από δω και πέρα θα είσαι ο Νίκος», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«από δω και πέρα θα είσαι ο Νίκος», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Η συγκλονιστική και αποκαλυπτική αφήγηση του Κώστα Πασχαλούδη «από δω και πέρα θα είσαι ο Νίκος» (Εκδ. Επίκεντρο, Εισαγωγή Ν. Μαρατζίδης, Επίμετρο Πολυμ. Βόγλης, Θεσσαλονίκη 2013), εξιστορεί τόσο την κομματική δράση του, όσο και την αγωνιστική συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση.

Ο Κώστας Πασχαλούδης μέσα από την συμμετοχή του στο Κομμουνιστικό και Αντιστασιακό Κίνημα, με το ψευδώνυμο «Νίκος», βιώνει μια απρόβλεπτη ζωή. Στην Κατοχή αφιερώνεται στην καθημερινή πολιτική δουλειά από χωριό σε χωριό, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η δουλειά του αφορά οργανωτικά θέματα του ΚΚΕ και την δράση της Αντίστασης. Η ζωή του ισορροπεί ανάμεσα στον νομάδα και τον στρατευμένο. Είναι ένας ακτιβιστής.

Η αφήγηση του Κ. Πασχαλούδη ξεδιπλώνεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο (Συνέντευξη στον Ν. Μαρατζίδη), καλύπτεται χρονικά η περίοδος 1925-1944, όπου μιλά για τα παιδικά του χρόνια, τον πόλεμο, την συμμετοχή του στην ΟΚΝΕ, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ, μέχρι την Συμφωνία της Βάρκιζας. Στο δεύτερο (Συνέντευξη στον Πολυμ. Βόγλη), καλύπτεται χρονικά η περίοδος από την διάλυση του ΕΛΑΣ μέχρι το φθινόπωρο του 1946. Στο τρίτο (Γραπτή Μαρτυρία του ιδίου), γίνεται αναφορά στα όσα συνέβησαν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1946, οπότε και η σύλληψη του.

Με την αφήγησή του ο Κ. Πασχαλούδης ενισχύει την ιστορική έρευνα, για μία περίοδο που ακόμη μας απασχολεί, κι όπου αυτοί που την βίωσαν, χωρίς να την αναπολούν, μπορούν να την «κοιτούν» πιο ώριμοι, πιο ψύχραιμοι και πιο σοφοί.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής