breaking news Νέο

Ευδοξία Αδαμίδου : «Αναζητούμε την εσωτερική δύναμη του καθένα, προκειμένου να βγει από τη δυσκολία που έχει»

Ευδοξία Αδαμίδου : «Αναζητούμε την εσωτερική δύναμη του καθένα, προκειμένου να βγει από τη δυσκολία που έχει»

Τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με το δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα, στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 έδωσε η ψυχολόγος Ευδοξία Αδαμίδου, τη Δευτέρα 13/12. Αφορμή στάθηκε η έκδοση του παραμυθού της με τίτλο «Η Ποντικίνα η Πικασίνα», που όλα τα έσοδα διατίθενται στην ενίσχυση του Αθλητικού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες Νομού Ημαθίας Αιγές-Βεργίνα, του οποίου είναι επιστημονική συνεργάτης.

Σε ερώτηση για την έκδοση του παραμυθιού, τόνισε : «Μου άρεσε πάντα η ιδέα να εκφράζομαι μέσα από παραμύθια, γιατί τα έχουμε ανάγκη όλοι, μικροί και μεγάλοι. Όπως λέει ο Στάϊνερ, η ανθρώπινη ψυχή χρειάζεται τα παραμύθια, όπως το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τις θρεπτικές ουσίες. Γιατί και ποιος άλλωστε δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, όπως οι ήρωες του παραμυθού. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε διάφορες δυσκολίες, που πολλές φορές μας φαίνονται ανυπέρβλητες, μας δυσκολεύουν και νομίζουμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεφύγουμε και αν από μέσα μας ανασύρουμε να βρούμε την εσωτερική δύναμη, μπορούμε στο τέλος να τα καταφέρουμε και να γίνουμε έτσι ο ήρωας της δικής μας ιστορίας. Αυτό είναι η κρυφή αλήθεια του παραμυθιού, η κρυφή δύναμη. Η ένταση που ζητά επίλυση και στο τέλος νικά».

Σε σχέση με την παραχώρηση των εσόδων του βιβλίου, υπογράμμισε : «Ήθελα να κάνω κάτι, για να μην κερδίσω κάτι οικονομικά. Κερδίζω κάθε μέρα από την ανταπόκριση του κόσμου και θεωρώ ότι είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία. Αλλά ήθελα να βοηθήσω και τα παιδιά με νοητική αναπηρία που εντάσσονται στο σωματείο και να βοηθήσω να ενταχτούν και άλλα παιδιά στο σωματείο, γιατί τα προωθούν στον αθλητισμό, που είναι ό,τι καλύτερο για την αύξηση της αυτοπεποίθησής τους, για το να βγουν από το σπίτι και ν’ αποκτήσουν ένα ρόλο στη ζωή, να αποκτήσουν φίλους, μία καλή κοινωνικοποίηση. Τελικά τα χαμόγελά τους μας δείχνουν ότι είναι πραγματικά ένας πολύ σημαντικός τρόπος εκτόνωσης. Το σωματείο δεν έχει ιδιαίτερα οικονομικά, οπότε είμαι πολύ χαρούμενη, που συμβάλω σ’ αυτό».

Σχολιάζοντας την επίδραση της πανδημίας και της φτώχειας πάνω στην ψυχολογία των πολιτών, τόνισε : «Έχουμε δει πάρα πολλά αρνητικά μέσα από την καραντίνα, που έγινε για την προστασία από την πανδημία. Υπάρχουν πολλά θέματα της ψυχικής υγείας, όπως αύξηση του στρες, αύξηση διαταραχών, άγχους, που είτε προϋπήρχαν, είτε δημιουργήθηκαν μέσα από αυτό. Σίγουρα μία δυσκολία στην κοινωνικοποίηση ξανά των ανθρώπων και όλα αυτό έχει αυξήσει τη δουλειά στα γραφεία. Όσο επανερχόμαστε στην καθημερινότητα – αν αυτό μπορεί να γίνει σχετικά άμεσα- θα ανασύρουμε από μέσα μας τις δυνάμεις της επούλωσης πέρα από τη θεραπεία, που μπορεί να κάνει ο καθένας, για να επανέλθει στην προγενέστερη ζωή. Έχουμε δυστυχώς χρόνο πάνω σ’ ,αυτό οπότε θέλουμε πολύ δουλειά».

Στην ερώτηση για το τι βοήθεια μπορεί να προσφέρει ένας ψυχολόγος και γιατί αυτό θεωρείται από ορισμένους ως ¨στίγμα¨ τόνισε : «Συνήθως έρχονται και μεγάλες ηλικίες για τα παιδιά τους, γιατί θέλουν να κάνουν το καλύτερο γι’ αυτούς, αλλά λίγο-λίγο σπάει και το¨στίγμα» σ’ αυτό το κομμάτι. Είναι (σ.σ η επίσκεψη σε ψυχολόγο) ένας ακόμη τρόπος, για να μπορέσουν να ξεπεράσουν κάποια πράγματα, όταν κάποιοι άλλοι έχουν αποτύχει. Δεν λέω να έλθουν πρώτα στον ψυχολόγο, να δοκιμάσουμε άλλους τρόπους π.χ να μιλήσουν με τους φίλους τους κλπ. Αλλά δεν αρκεί αυτό, γιατί αν αρκούσε, θα είχαν λυθεί τα θέματα.  Ο ψυχολόγος προσφέρει τεχνικές, δεν είναι μόνο ότι ακούει απλά τους ανθρώπους, αλλά προσπαθεί με τεχνικές να τους επαναφέρει σε μία πιο υγιή κατάσταση με τρόπους, με πρακτικές λύσεις. Έχει σπουδάσει όλα αυτά τα θέματα, γι’ αυτό και έχει τα εργαλεία που βοηθούν την ψυχική υγεία. Οπότε θα έλεγα ότι κάποιος χρειάζεται να το δοκιμάσει γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά βέβαια πρέπει να το θέλει, να συμμετέχει, να συνεργαστεί, να υπάρχει δηλαδή η επιθυμία για αλλαγή».

Στην ερώτηση για το πώς αυτή αποφορτίζεται από τα βάρη που φορτώνεται, υπογράμμισε : «Όλοι οι ψυχολόγοι έχουμε την ηθική υποχρέωση να κάνουμε και προσωπική θεραπεία, που δεν είναι απαραίτητη σε κάποια φάση της ζωής, μπορεί να εναλλάσσεται και να επαναλαμβάνεται κατά διαστήματα. Αυτό είναι το ένα δυνατό χαρτί, η θεραπεία η προσωπική και μετά και κάποια π.χ χόμπι που μου αρέσουν, όπως χορός, αθλητισμός, διάβασμα βιβλίων, μουσική. Ο καθένας φυσικά μπορεί να βρει τι βοηθά τον ίδιο».

* Η πώληση λαμβάνει χώρα στο βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο (Τρεμπεσίνας 12, δίπλα στα ΚΤΕΛ, στη Βέροια), στη Χάρτινη Φωλιά (Κοπανός Νάουσας) και στο Λυχνάρι (Αριστοτέλους 23, Αλεξάνδρεια).

Τα βιβλιοπωλεία προσφέρθηκαν, ώστε τα έσοδα να πάνε εξ ολοκλήρου στην ενίσχυση του Αθλητικού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες Νομού Ημαθίας Αιγές – Βεργίνα,  του οποίου η Ευδοξία Αδαμίδου είναι επιστημονική συνεργάτης.

Η τιμή πώλησης του παραμυθιού είναι 5 ευρώ.

Η συγγραφέας είναι ψυχολόγος, ιδιοκτήτρια του Κέντρου Συμβουλευτικής και Θεραπείας στη Βέροια, όπου εφαρμόζει γνωσιακή – συμπεριφορική, θεραπεία σχημάτων και μουσικοθεραπεία σε παιδιά και ενήλικες.

Η φιλότεχνη επεξεργασία και ο σχεδιασμός εντύπου έγινε από το Χρήστο Μητσιάνη, καθηγητή φωτογραφίας και καλλιτέχνη οπτικουακουστικών μέσων. Η αθώα εικονογράφηση είναι του γιου της συγγραφέως. Την εκτύπωση ανέλαβε αφιλοκερδώς ο Νίκος Σουρλόπουλος, διευθυντής - εκδότης της Εφημερίδας ο Πολίτης και της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας opolitis.gr, καθώς και ο Αλέξανδρος Σουρλόπουλος με το τυπογραφείο του.

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής