breaking news Νέο

Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βέροια το βιβλίο «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη» της Βάσως Ελευθεριάδου-Γαλάνη

  • Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βέροια το βιβλίο «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη» της Βάσως Ελευθεριάδου-Γαλάνη
  • Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βέροια το βιβλίο «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη» της Βάσως Ελευθεριάδου-Γαλάνη

Στον κατάμεστο Πολυχώρο «Ελιά» της Βέροιας παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 15/12 το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου-Γαλάνη «Ψιθύριζε, όταν μιλάς για αγάπη», εκδόσεις ΑΤΕΧΝΩΣ, με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «Εξώφυλλο».

Για το βιβλίο μίλησαν η Δέσποινα Παπαγιαννούλη, εκπαιδευτικός και θεατρολόγος, η Ιωάννα Παλιούρα, επιμελήτρια της έκδοσης και ο Αλέκος Χατζηκώστας, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Στην αρχή διαβάστηκε ο χαιρετισμός του εκδοτικού οίκου «ατεχνως».

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρέμβαση του δημοσιογράφου-συγγραφέα Αλέκου Χατζηκώστας, που τόνισε : «Πρόκειται για ένα καθαρά ερωτικό μυθιστόρημα με «πινελιές» (τις θέλω πάντα περισσότερες) της περιρρέουσας κοινωνικής πραγματικότητας. Μία ιστορία με αρκετούς «μικρούς» χαρακτήρες, λίγους όμως πρωταγωνιστές-πρωταγωνίστριες, που έχει το στοιχείο του λυρισμού, αλλά και του φανταστικού, γλυκόπικρο θα έλεγα και μ’ ένα τέλος που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει. Μία ιστορία που συμπυκνώνει πολλές μικρότερες ανθρώπινες ιστορίες, που ίσως έχουν ζήσει πολλοί/ες απ’ όλους εμάς. Στη ροή του, δεν λείπουν και μια σειρά απόψεις της συγγραφέως για τα ζητούντα του έρωτα, των κοινωνικών σχέσεων και συμβιβασμών με έναν ιδιαίτερα ποιητικό λόγο. Πρόκειται για ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο, που διαβάζεται μονορούφι. Άρα και όσοι έχουν πλέον περιορίσει – κακώς βέβαια- την αναγνωστική τους ενασχόληση με το φβ και το τουίτερ, μπορούν κάλλιστα να το διαβάσουν ευχάριστα, κάνοντας τουλάχιστον μία νέα αρχή… Είναι ένα βιβλίο, που θέλει κυρίως να διεγείρει το συναίσθημα και όχι τόσο τη σκέψη και τη λογική. Άλλωστε και ο έρωτας δεν μας οδηγεί σε παρόμοια μονοπάτια…»

Στην παρέμβασή της η Δέσποινα Παπαγιαννούλη υπογράμμισε :

«…Σε όλο το βιβλίο η ευτυχία και η δυστυχία εναλλάσσονται, κρατώντας τον αναγνώστη με την αίσθηση μιας πανανθρώπινης δικαιοσύνης. Η συντριβή και η  πτώση της ηρωίδας στον έρωτα, την οδηγούν σε μια ανάσταση μέσα από έναν καινούργιο έρωτα, γιατί η ζωή συνεχίζεται κι ο έρωτας, με έρωτα περνάει.

Ένας έρωτας μετουσιώνεται σε αγάπη και αντιστέκεται στο φθοροποιό χρόνο της συμβίωσης, μέσα στο γάμο. Τη βαριά αρρώστια που χτυπάει απροσκάλεστη τον αγαπημένο της Δανάης και τον οδηγεί στην παντοτινή αναχώρηση, την πολεμάνε, οι δύο, σα θεριά, σαν ένας.

Εδώ, η ανατομία μιας επιθανάτιας πορείας, παρεισφρέει, τραγικά, στην αφήγηση και κρύβει, αριστοτεχνικά, τα προσωπικά βιώματα της συγγραφέως. Βιώματα που αναμιγνύονται με τη μυθοπλασία, αυτήν που πάντα ακουμπάει στη φύση που λυτρώνει.

Σε όλο το βιβλίο, είναι θαυμαστό πώς η Βάσω αφήνει να αναδυθεί ανάγλυφα, έτσι απλά και de profundis, αυτή η επιμονή της βασικής ηρωίδας, της Δανάης, να πετάξει και να πραγματοποιήσει την επιθυμία της για αγάπη.

Είναι η επιθυμία όλων μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, να αφήσουμε απογόνους και να κλείσουμε  τον κύκλο μας, γεμάτοι από στιγμές ευτυχίας που προσφέρουν τα απλά πράγματα της ζωής.

Το στοιχείο της ανατροπής, που οφείλει να έχει κάθε βιβλίο που σέβεται τον εαυτό του, εμφανίζεται αναπάντεχα στα τελευταία επεισόδια της αφήγησης, αυτά που συνθέτουν τον  επίλογο, στη δύση της ζωής της Δανάης.

Βλέπετε, ο άνθρωπος κάθε φορά αγαπάει διαφορετικά και μια μεγάλη αγάπη που έγινε κάποτε πληγή για τη Δανάη, αφού την περίμενε και δεν ήρθε, αποκαλύπτεται, προς το τέλος, μέσα από τη θυσία.

Με αυτή την αίσθηση της απόλυτης ολοκλήρωσης που δωρίζει η θυσία,  την αίσθηση της πληρότητας που στολίζει την ψυχή, τελειώνει αυτό το ταξίδι στα μέρη της αγάπης.»

Στην παρέμβαση της η συγγραφέας Βάσω Ελευθεριάδη-Γαλάνη σημείωσε ότι ξεκίνησε από την παλιά της συνήθεια χρόνων, να περνάει στο χαρτί κάποια πράγματα, τελείως πρόχειρα, χωρίς να φαντάζεται ότι αυτό θα την οδηγούσε κάποτε στο γράψιμο ενός βιβλίου.

Για δύο χρόνια ασχολήθηκε με το γράψιμό του, με πολλά βιωματικά της στοιχεία να υπεισέρχονται στη μυθοπλασία του, με ιδιαίτερη αιχμή για την δωρεά οργάνων.

Μέσα από τους ήρωές της τόνισε ότι ξαναέζησε έντονα τις αντιθέσεις της ζωής με τις χαρές και τις λύπες της, ταξιδεύοντας μέσα από τις γραμμές του.

Ευχαριστώντας ονομαστικά όσους έπαιξαν ρόλο στην ολοκλήρωση του βιβλίου της, κατέληξε με τη φράση της κοσμοθεωρίας της "Ίσως αυτά που έχουμε να είναι και τα πιο σημαντικά...".

Η επιμελήτρια του βιβλίου Ιωάννα Παλιούρα με ιδιαίτερη τη συγκίνηση αναφέρθηκε για τη Βέροια, την πόλη που γεννήθηκε, για να περάσει στη συνέχεια στους τρεις ήρωες του βιβλίου, γύρω από τους οποίους πλέκονται τα γεγονότα. Θέμα η δύναμη της αγάπης, που μπορεί να υπομείνει και τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στην εξέλιξη του βιβλίου οι δύο άντρες ήρωες κινούνται μέσα από κρυμμένα μυστικά και πάθη, προκειμένου να προσφέρουν στη Δανάη την αγάπη. Γλώσσα απλή, ματιά διεισδυτική και καταιγιστικές ανατροπές χαρακτηρίζουν το βιβλίο, μαζί με έντονα αντικρουόμενα συναισθήματα. Έρωτας, αγάπη, φιλία και φύση, αλλά και κοινωνικά προβλήματα αποτελούν τα θέματα που απασχολούν τη συγγραφέα, για να καταλήξει τελικά στο απόσταγμα του βιβλίου της "Η ζωή είναι ένα δώρο", ολοκλήρωσε κλείνοντας η Ιωάννα Παλιούρα.

Τέλος η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία της, που, ας σημειωθεί, εξαντλήθηκαν τα υπάρχοντα!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής