breaking news Νέο

Μεγαλώνει η ενεργειακή φτώχεια του λαού -Του Αλέκου Χαζηκώστα

Μεγαλώνει η ενεργειακή φτώχεια του λαού  -Του Αλέκου Χαζηκώστα

Οι φετινές γιορτές εκτός από την πανδημία που συνεχίζει να καλπάζει παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, σημαδεύονται και από τις μεγάλες αυξήσεις στις τομές του ηλεκτρισμού.

Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού έρχονται σε μια περίοδο όπου ήδη εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα ζούσαν υπό καθεστώς ενεργειακής φτώχειας. Στην Ελλάδα, η τιμή της Mwh έφτασε τα 342,35 ευρώ, όταν η αντίστοιχη τιμή τον Δεκέμβρη του 2020 ήταν ...36 ευρώ, δεκαπλασιάστηκε δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο!

Το τι σηματοδοτούν όλα αυτά για τα λαϊκά στρώματα είναι παραπάνω από φανερό, με εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να βλέπουν τους λογαριασμούς να εκτοξεύονται, χιλιάδες άλλα να ξεπαγιάζουν: Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως καταγράφονται στην έκθεση για την πορεία της «ενεργειακής ένωσης» που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Νοέμβρη, πάνω από 31 εκατ. νοικοκυριά ζούσαν υπό καθεστώς ενεργειακής φτώχειας. Αδυνατούσαν με άλλα λόγια να καλύψουν τις ανάγκες του σπιτιού τους για ψύξη, θέρμανση, διατηρούσαν υψηλές οφειλές στις εταιρείες προμήθειας ή ακόμη και πολλά από αυτά είχαν εντελώς κομμένο ρεύμα.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών που ζούσε πριν τις τεράστιες αυξήσεις σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας ξεπερνούσε σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας το 22% (22,7%), ενώ τα νοικοκυριά που είχαν οφειλές στους παρόχους ηλεκτρισμού ήταν 1 στα 3 (35,6%).

Μάλιστα, η παραπάνω κατάσταση καταγραφόταν επισήμως σε μια περίοδο όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας (αλλά και των άλλων ενεργειακών αγαθών, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.λπ.) παρά τη σταθερή αύξησή τους, που τη δεκαετία 2005-2016 άγγιζε το 150%, ήταν πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με σήμερα. Δηλαδή τα παραπάνω στοιχεία δεν αποτυπώνουν τις πραγματικές συνέπειες των μεγάλων αυξήσεων του τελευταίου διαστήματος, προϊδεάζοντας έτσι για το τι θα επακολουθήσει.

Υπενθυμίζουμε ότι στο ενδεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2021 η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αυξήθηκε κατά 300%, ενώ τα παραπάνω στοιχεία που καταγράφουν την ενεργειακή φτώχεια αφορούν περίοδο (2019) όπου η τιμή της Mwh ήταν κοντά στα 50 ευρώ ή και πιο χαμηλά.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του φυσικού αερίου - που οι σχεδιασμοί της «πράσινης» μετάβασης έχουν ανάγει στο βασικό ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο - έσπαγαν χτες και νέα ρεκόρ, φτάνοντας στα 176 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), κάνοντας άλμα 20% σε μια μόλις μέρα! Συνολικά η τιμή του μέσα στο 2021 έχει εκτιναχτεί κατά 760%...

Τα παραπάνω αποτυπώνουν βέβαια και την κοροϊδία των «εφάπαξ μέτρων» που συστήνει η Κομισιόν και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ αυτήν την περίοδο και που μόνο ένα ελάχιστο μέρος των αυξήσεων «απορροφούν», ενώ με κάθε νέα αύξηση που καταγράφεται, η επόμενη κυβερνητική εξαγγελία καλύπτει ολοένα και μικρότερο ποσοστό της. Στην πραγματικότητα βέβαια ακόμη και αυτές οι «επιδοτήσεις» που χορηγούνται, δώρο στους προμηθευτές αποτελούν, οι οποίοι αυτές τις μέρες θα πάρουν «εορταστικό μποναμά» ύψους 600 εκατ. ευρώ, πλέον των 100 εκατ. που θα λάβουν στις αρχές του νέου έτους.

Πρόκειται για τα ποσά των επιδοτήσεων που τους παρέχει η κυβέρνηση για να μην «περάσουν» το σύνολο των αυξήσεων στα τιμολόγια. Πρόκειται βέβαια για τους ίδιους ομίλους που όλα τα προηγούμενα χρόνια επιδοτούνταν αδρά για να εγκαθιστούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και σήμερα λυμαίνονται τα δισ. των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων (φοροαπαλλαγές, «φθηνό» εργατικό δυναμικό, χαμηλότοκα δάνεια), από τα διάφορα «πράσινα ταμεία», για την «απολιγνιτοποίηση», την «πράσινη μετάβαση», την «ενεργειακή απόδοση» των κτιρίων κ.λπ.

Παρά εξάλλου την προσπάθεια από την κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα να αποδώσουν τις τεράστιες αυξήσεις αποκλειστικά σε «συγκυριακούς λόγους» ή σε ζήτημα «διαχείρισης», δεν κρύβεται ότι αυτές αποτελούν το αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας που δημιούργησε έναν «παράδεισο» κερδών για τους ενεργειακούς ομίλους και ταυτόχρονα μια «κόλαση» για τα λαϊκά στρώματα που αδυνατούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους σε ενεργειακά προϊόντα, σε μια περίοδο μάλιστα που χάρη στην ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών και παραγωγικών μέσων παράγονται σε τεράστια αφθονία.

Θυμίζουμε πως με τις κινητοποιήσεις τους σωματεία και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος απαιτούν:

- Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος.

- Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

- Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις και επανασύνδεση σε όλους όσοι αδυνατούν να πληρώσουν.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής