breaking news Νέο

Η Παρασκευή (Βούλα) Κοτσάλου μιλά για το παραμύθι της «Βεργόνα, της Βέροιας η γοργόνα»

Η Παρασκευή (Βούλα) Κοτσάλου μιλά για το παραμύθι της «Βεργόνα, της Βέροιας η γοργόνα»

Η Βούλα Κοτσάλου ζει μόνιμα στη Βέροια. Έχει τελειώσει τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στη Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες.

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του παραμυθιού της «Βεργόνα (Εκδόσεις Παρέμβαση), της Βέροιας η γοργόνα» παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ) στον Αλέκο Χατζηκώστα

Πώς προέκυψε ως σκέψη το παραμύθι αυτό;

«Έχω πάρα πολύ υλικό που σχετίζεται με την ελληνική μυθολογία και τον αποσυμβολισμό της. Από τη άλλη δεν υπήρχαν κείμενα για παιδιά από τον τόπο μας. Μία ερώτηση του γιου μου αν μπορώ να του βρω ένα γοργόνιο για φυλακτό μου έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσω να γράφω. Ένα δεύτερο έναυσμα ήταν ότι ξεκίνησα να γράφω ένα διήγημα αμέσως μετά της τραγωδία των Τεμπών για τα νέα παιδιά που χάθηκαν και αυτό το διήγημα έγινε το μυθολογικό παραμύθι που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, σε μεγάλους που αισθάνονται παιδιά. Είναι μία ιστορία που διαδραματίζεται στη Βέροια με πραγματικά αρχαιολογικά ευρήματα και αναφορές και φτάνει μέχρι τις περιοχές που κατέκτησε ο Μ. Αλέξανδρος.

Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά που θα το πάρουν;

 «Πρώτα απ' όλα να γνωρίσουν τον τόπο τους. Τα τοπωνύμια που υπάρχουν στη Βέροια όπως είναι ο Αλιάκμονας, ο Ολγανος, το Αρχαιολογικό Μουσείο και φτάνουμε και στις Αιγές με τα γοργόνια και τη επίσκεψη εκεί που θα γίνει στις Αιγές και στους Τάφους του Βασιλικούς.»

Ποια η ανταπόκριση του κοινού μετά την πρώτη παρουσία στη Βέροια; Προβλέπονται κι άλλες;

Η επόμενη είναι τη Παρασκευή 5/4 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νάουσας στο πλαίσιο του γιορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Παιδικό Βιβλίο.

Όσο δε την εικονογράφηση του βιβλίου που είναι δική της τόνισε:

«Θεώρησα ότι ήταν καλό όσοι διαβάσουν το βιβλίο να μην ψάχνουν να βρουν τις σχετικές αναφορές αλλά να υπάρχει μία εικόνα που θα τους δίνει αμέσως να καταλάβουν πάνω σε τι γραφώ και σε ποιο σημείο θα μπορούσαν να βρουν αυτές τια αρχαιολογικές εικόνες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με το δικό μου χρωστήρα.»


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής