breaking news Νέο

Συνάντηση κτηνοτρόφων με ΥπΑΑΤ για συνδεδεμένη αγελαδοτροφίας

Συνάντηση κτηνοτρόφων με ΥπΑΑΤ για συνδεδεμένη αγελαδοτροφίας

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη (20/1), στην Αθήνα, μεταξύ αγελαδοτρόφων και ηγεσίας ΥπΑΑΤ, για τη συνδεδεμένη στα βοοειδή.

Οι κτηνοτρόφοι αντιδρούν στα σχέδια που κατέθεσε το υπουργείο στις Βρυξέλλες για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στην ΚΑΠ 2023-2027, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, δεν πρόκειται να βοηθήσουν τον κλάδο, αλλά θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συρρίκνωση των κοπαδιών της χώρας μας. Και όλα αυτά στον κλάδο της αγελαδοτροφίας, που σε γάλα και κρέας είμαστε ελλειμματικοί και αναγκαζόμαστε να εισάγουμε κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες, πριμοδοτώντας τις οικονομίες των άλλων χωρών. Το βόειο κρέας είναι το δεύτερο σε αξία εισαγωγών αγροτοδιατροφικό προϊόν της χώρας, με εισαγωγές 427 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ ο βαθμός αυτάρκειας της χώρας είναι μόλις 24%.

Ο κ. Στέργιος Κύρτσιος, πρόεδρος της ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων), δήλωσε τα εξής : «Δεν μπορεί να κάνει συσκέψεις - φιέστες η ηγεσία του ΥπΑΑΤ και ο κ. Μπαγινέτας και να ζητά τις απόψεις των κτηνοτρόφων και στο τέλος να μη μας λαμβάνει καθόλου υπόψιν. Ζητάμε να επανέλθει το προηγούμενο σύστημα της συνδεδεμένης. Ενίσχυση και στήριξη θέλουν τα μοσχάρια που γεννιούνται στην Ελλάδα. Επίσης η αγελάδα που γεννά, να έχει ετήσια συνδεδεμένη 250 ευρώ και αναλογικά το αιγοπρόβατο 38 ευρώ και όχι 12 που ζητά το ΥπΑΑΤ».

Ο αγελαδοτρόφος και αντιπρόεδρος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας), κ. Δημήτρης Μόσχος, τονίζει ότι «η μελέτη που έστειλε το ΥπΑΑΤ στις Βρυξέλλες, αφορά την αγελαδοτροφία γαλακτοπαραγωγής, αλλά η πρόταση στηρίζει τους παχυντές, που εισάγουν ζώα από το εξωτερικό. Εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε στη νέα ΚΑΠ οι 98 παχυντές στη χώρα να τριπλασιάσουν τις ενισχύσεις που εισέπρατταν (από ειδικά δικαιώματα στην τρέχουσα ΚΑΠ που καταργούνται) εις βάρος των 9.800 αγελαδοτρόφων, που αγωνίζονται να επιβιώσουν και έχουν το ρίσκο της γέννας των ζώων».

Πάντως η ηγεσία του ΥπΑΑΤ φαίνεται να είναι προβληματισμένη από τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και γνωρίζει ότι υπάρχει χρόνος να αλλάξει το σχεδιασμό. Αν είχε υπάρξει πραγματικός διάλογος με τους κτηνοτρόφους από την πρώην και νυν ηγεσία του ΥπΑΑΤ (Σκρέκα, Βορίδη, Αραμπατζή, Λιβανό), θα γνώριζαν ότι αυτές τις προτάσεις δεν θα τις έκαναν αποδεκτές οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι. Τώρα, αν τελικά προχωρήσουν σε αλλαγές του σχεδίου,χάνεται πολύτιμος χρόνος για την χώρα μας και φαίνεται στις Βρυξέλλες ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν στο πόδι.

 

Το σχέδιο του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βοείου Κρέατος - Μέτρο Α

Η ενίσχυση καταβάλλεται σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης.

Προτεινόμενη Τιμή Ενίσχυσης: 40 ευρώ/θηλυκό ζώο που έχει γεννήσει στο έτος ενίσχυσης.

Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι οι 210.000 αγελάδες. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από στρογγυλοποίηση του μέσου όρου των επιλέξιμων ζώων της περιόδου 2016-2020 (209.647 ζώα). Δηλαδή το σχέδιο αναφέρει ότι το ζωικό κεφάλαιο δεν πρόκειται να αυξηθεί.

Η συνδεδεμένη ενίσχυση ανέρχεται σε 8.400.000 ευρώ για κάθε έτος. Το συνολικό ποσό για την περίοδο 2023-2027 είναι 42.000.000 ευρώ.

 

Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βοείου Κρέατος - Μέτρο Β

Η ενίσχυση καταβάλλεται για θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας σφαγής 11-12 μηνών, καταγεγραμμένα στο κτηνιατρικό μητρώο, που διατηρούνται στην εκμετάλλευση από την οποία οδηγήθηκαν για σφαγή, τουλάχιστον για 5 μήνες.

Προτεινόμενη Τιμή Ενίσχυσης: 200 ευρώ/κεφαλή ζώου.

Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 12.600 θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας 11-12 μηνών.

Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος είναι 2.520.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2023-2027 είναι 12.600.000 ευρώ.

 

Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βοείου Κρέατος - Μέτρο Γ

Η ενίσχυση καταβάλλεται για βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), που οδηγούνται για σφαγή σε ηλικία άνω των 14-24 μηνών. Αφορά ζώα καταγεγραμμένα στο κτηνιατρικό μητρώο, που διατηρούνται στην εκμετάλλευση από την οποία οδηγήθηκαν για σφαγή, τουλάχιστον για 5 μήνες.

Προτεινόμενη Τιμή Ενίσχυσης: 250 ευρώ/κεφαλή ζώου.

Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 140.800 θηλυκά και αρσενικά ζώα.

Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος είναι 35.200.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2023-2027 είναι 176.000.000 ευρώ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής