breaking news Νέο

Αναζητώντας τον κύριο Τζαίημς Οδυσσέα Τζόυς - 100 χρόνια από την έκδοση του Οδυσσέα του - 2 Φεβρουαρίου 1922-2022

Αναζητώντας τον κύριο Τζαίημς Οδυσσέα Τζόυς - 100 χρόνια από την έκδοση του Οδυσσέα του - 2 Φεβρουαρίου 1922-2022

Ο συγγραφέας Γιάννης Καισαρίδης επιμελήθηκε και παρουσιάζει ένα ηχητικό άρθρο (Podcast https://bit.ly/3IRsDt9 ) με αφορμή τα 100 χρόνια από την έκδοση του «Οδυσσέα» του Τζαίημς Τζόυς.

Πρόκειται για μία παραγωγή της Future library που υλοποιήθηκε με την τεχνική υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας και του ηχολήπτη Αλέξη Σωτηριάδη.

 

«Έχω αναλάβει το «καθήκον» να γράψω ένα βιβλίο από δεκαοκτώ διαφορετικές οπτικές γωνίες και σε ισάριθμα στυλ, που προφανώς οι συνάδελφοι του σιναφιού μου ούτε γνωρίζουν ούτε έχουν ανακαλύψει»

Τζαίημς Τζόυς

«Ο Τζόυς έγραψε ένα αναθεματισμένα θαυμάσιο βιβλίο».

Έρνεστ Χέμινγουεϊ

«Aποτελεί τη σημαντικότερη έκφραση που θα μπορούσε να βρει η εποχή μας – πρόκειται για βιβλίο στο οποίο όλοι χρωστάμε κι από το οποίο κανένας μας δεν μπορεί να ξεφύγει»

Τ. Σ. Έλλιοτ

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση, στις 2 Φεβρουαρίου, 100 χρόνων ακριβώς από την ημέρα που κυκλοφόρησε -την ημέρα των γενεθλίων τού συγγραφέα του, Τζαίημς Τζόυς- το εμβληματικό μυθιστόρημα «Οδυσσέας». Στις 800και σελίδες του ο ήρωας του βιβλίου, ο εβραϊκής καταγωγής Λεοπόλδος Μπλουμ -ένας αδιάφορος μικροαστός μεσήλικας, πραγματικός αντιήρωας, ένας «Αντι-Οδυσσέας»-, αντιπαραβάλλεται με τον ομηρικό Οδυσσέα και το ταξίδι επιστροφής στην Ιθάκη: ο Λεοπόλδος Μπλουμ περιηγείται στο Δουβλίνο, ως άλλος περιπλανώμενος Ιουδαίος, από νωρίς το πρωί της 16ης Ιουνίου 1904 (ημέρας που πλέον έχει καθιερωθεί ανά τον κόσμο ως Bloomsday) μέχρι την επιστροφή στο σπίτι, το ξημέρωμα της επομένης. Οι κοινωνικές, επαγγελματικές και συναισθηματικές υποχρεώσεις τον αναγκάζουν να περάσει μέσα από μια αντιστοιχία περιπετειών ανάλογων με κείνες του Οδυσσέα.

Διαμέσου της τεχνικής τού «εσωτερικού μονολόγου» παρέχεται στον Τζόυς η δυνατότητα να σχολιάσει με λεπτομέρειες αφενός όλο το πλέγμα των σχέσεων των προσώπων που εμφανίζονται και, αφετέρου, να εκθέσει και να επανεξετάσει, μέσω των κεντρικών ηρώων του Λεοπόλδου Μπλουμ και του νεαρού Στίβεν Ντένταλους (το αντίστοιχο του ομηρικού Τηλέμαχου) ζητήματα ηθικής και πνευματικής πορείας του κόσμου μας. Ο Τζαίημς Τζόυς, χρησιμοποιώντας σχεδόν κάθε «όπλο» της δυτικής φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, μυθολογίας και γλώσσας (κυρίως, της μεσαιωνικής Ιρλανδίας, της ιδιαίτερης πατρίδας του), στήνει ένα απαράμιλλης τεχνικής μυθιστόρημα. Επαναστατικό λογοτεχνικό στυλ, συνειρμική γραφή, ονειρικό περιεχόμενο, σαφώς επηρεασμένο από την θεωρία της ψυχανάλυσης. Πολυεπίπεδη αφήγηση, απίστευτη ποικιλία αποχρώσεων, ανεπανάληπτος τρόπος σύνθεσης.

 

Διαβάζονται αποσπάσματα από τον Οδυσσέα του Τζαίημς Τζόυς σε μετάφραση Σωκράτη Καψάσκη. Επιμέλεια εκδόσεως: Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος. Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής