breaking news Νέο

Να μην καταργηθεί η βεβαίωση ΤΑΠ ζητούν οι δήμοι

Να μην καταργηθεί η βεβαίωση ΤΑΠ ζητούν οι δήμοι

Κανένας δήμος δεν θα βγει κερδισμένος όπως φαίνεται από τη νέα «υπόσχεση» του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων περί κατάργησης της Βεβαίωσης ΤΑΠ κατά τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων.

Η διαβεβαίωση του υπουργού αποτελεί μέρος της ικανοποίησης μιας σειράς αιτημάτων που εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και συζητήθηκε στο συνέδριό της.

Ο πρώτος από τους δημάρχους που αντέδρασαν στην εν λόγω προοπτική είναι ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης που έκανε λόγο για σοβαρή απώλεια εσόδου των δήμων. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει σύσσωμη αντίδραση και η κυβέρνηση θα πάρει πίσω τη δέσμευση του κ. Πέτσα. Σε διαφορετική περίπτωση θίγονται άμεσα τα οικονομικά συμφέροντα των δήμων. Θα φτάσουμε σε σημείο να κυνηγάμε ιδιοκτήτες ακινήτων 30 χρόνια μετά, θα τρέχουμε στα δικαστήρια για να εισπράξουμε ποσά 10 ή 15 χιλιάδων ευρώ που θα έχουν μαζευτεί για ένα ακίνητο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Εκτός των άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σ. Δανιηλίδης επισημαίνει:

«Δεν φθάνει που τα τελευταία χρόνια οι δήμοι στραγγαλίζονται οικονομικά όλο και περισσότερο, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να προωθήσει την κατάργηση ενός κρίσιμου εργαλείου είσπραξης εσόδων, όπως είναι η Βεβαίωση μη Οφειλής ΤΑΠ, διαδικασία που διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα των δήμων τόσο από την υποχρέωση των ιδιοκτητών ακινήτων να καταβάλουν τα οφειλόμενα προκειμένου να προχωρήσουν στις διαδικασίες μεταβίβασης, όσο και από την καταγραφή του πραγματικού εμβαδού των ακινήτων, όπως προκύπτει από τη διαδικασία διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων που πρόσφατα ολοκληρώθηκε αποκαλύπτοντας την απόκρυψη εκατομμυρίων τ.μ. σε όλη την Ελλάδα.

Κι ενώ η Τ.Α. ζητά από το κράτος να θεσπίσει πρόσθετα μέτρα διασφάλισης των εσόδων των ΟΤΑ και σε άλλες κατηγορίες, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να καταργήσει τα υφιστάμενα.

Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι η ‘‘Βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ’’ είχε καταργηθεί ξανά το 2014 με το Ν.4262 ξεσηκώνοντας και τότε θύελλα διαμαρτυριών από την Τ.Α. Τότε διαπιστώθηκε πως οι δήμοι έχαναν μεγάλα χρηματικά ποσά είτε από την απόκρυψη τετραγωνικών μέτρων σε ακίνητα είτε από την αδυναμία είσπραξης στη διαδικασία των μεταβιβάσεων ακινήτων. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να επαναφέρει τη Βεβαίωση μη οφειλής το 2017 με το Ν. 4483/17».

Η ΚΕΔΕ πάντως θα πάρει θέση και θα προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρό της Δημήτρη Παπαστεργίου η διαφωνία απέναντι στο παραπάνω μέτρο είναι κοινή και προέρχεται από όλους τους δήμους της χώρας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής