breaking news Νέο

O.E.B.E.B. : Ακρίβεια-χαμηλό εισόδημα νοικοκυριών-αυξήσεις σε βασικά είδη ανάγκης-λιγοστά μέτρα ενίσχυσης και συμπαράστασης στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία

O.E.B.E.B. : Ακρίβεια-χαμηλό εισόδημα νοικοκυριών-αυξήσεις σε βασικά είδη ανάγκης-λιγοστά μέτρα ενίσχυσης και συμπαράστασης στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία

Στην αγορά αλλά και στην κοινωνία επικρατεί μεγάλη αναταραχή την οποίαν έχουν προκαλέσει οι ανατιμήσεις και αφορά τόσο τον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά και τα νοικοκυριά (τους καταναλωτές).

 Γι αυτόν ακρίβως τον λόγο, σήμερα 26/02/2022 συγκεντωθήκαμε και εκφραζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη διαμαρτυρία του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας για να αναδείξουμε και να επισημάνουμε τα προβλήματα που αφουρούν όλους μας.

Από τις  έρευνες  που έγιναν αποκαλύφθηκε ότι περίπου πάνω από το 80% των επιχειρηματιών και επαγγελματιών αξιολογούν ως μεγάλο πρόβλημα αυτό της ανατίμησης προϊόντων πρώτων υλών καυσίμων ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.  Επίσης αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις όπως για παράδειγμα τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και την ποσοτική αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης είναι στη θετική κατεύθυνση αλλά δεν επαρκούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά (43,4%) δηλώνουν ότι το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο τον μήνα . Για αυτά τα νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα καλύπτει ανάγκες για περίπου  19 ημέρες. Παρόλο που σε σχέση με την έρευνα του 2019 το ποσοστό των νοικοκυριών που το εισόδημά τους δεν επαρκεί για όλο το μήνα μειώθηκε , εντούτοις ο μέσος όρος ήμερων επάρκειας του εισοδήματος παρέμεινε ο ίδιος ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που το εισόδημα τους δεν επαρκεί για όλο το μήνα συνεχίζει να είναι πολύ υψηλό. 

Το φαινόμενο της εισοδηματικής επισφάλειας εμφανίζεται σταθερά υψηλό και αυξημένο σε σχέση με το 2019 για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500€, το 14,7% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 35,1% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία . Σημειώνεται ότι τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 10.000 € (34,3%) και τα νοικοκυριά με ανέργους (25,3%) αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα κάλυψης των βασικών αναγκών.

Σε όλο αυτό φυσικά προστίθεται  το κόστος της ενέργειας. Η Ελλάδα τις περισσότερες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας κατείχε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στις τιμές ρεύματος χονδρεμπορικής. Εντελώς ενδεικτικά τον Νοέμβριο η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα έφτανε τα 222 ευρώ, όταν στην Γερμανία και την Ολλανδία έφτανε τα 167 και 162 ευρώ. Κι αυτή η κατάσταση επαναλαμβάνεται σχεδόν καθημερινά! Επίσης, το εισαγόμενο φυσικό αέριο που αντικαθιστά τον λιγνίτη, βάσει στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας, κατέγραψε ρεκόρ αύξησης στην τιμή του από τον Οκτώβριο του 2020 ως τον Οκτώβριο του 2021, κατά το εξωφρενικό ποσοστό του 132% όταν η αμέσως επόμενη αύξηση ήταν 46% κι αφορούσε το πετρέλαιο. Το συμπέρασμα που αβίαστα συνάγεται είναι ότι οι ιστορικής σημασίας αλλαγές που πραγματοποιούνται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αποσταθεροποιήσει τα κόστη, δημιουργώντας κύμα ακρίβειας και πρωτοφανείς αβεβαιότητες στην αγορά. Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο, θεωρώντας ότι έγιναν όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

 

Ας ενωθούμε λοιπόν, ας στηρίξουμε την επαρχία  και ας διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.

  1. Ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής που να καλύψει την αυξημένη ζήτηση αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως καταγράφτηκε στην πανδημία.
  2. Ενίσχυση της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων: από σφαγεία και τυροκομεία μέχρι κονσερβοποιεία και εργοστάσια ζυμαρικών. Η μεταποίηση θα δώσει προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή παραγωγή.
  3. Υποστήριξη της ντόπιας παραγωγής με ισχυρό και σύγχρονο μάρκετινγκ που θα δημιουργήσει ένα ισχυρό κι ενιαίο όνομα για τα προϊόντα της περιοχής.
  4. Οι τρεις αυτές δραστηριότητες θα συνδέονται και θα αλληλοϋποστηρίζονται μέσω κάθετων κι άλλων συνεργειών (κλάστερς) όπου θα πρέπει να συμμετέχουν πανεπιστήμια κι ερευνητικά κέντρα.
  5. Το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την άνοδο του εκπαιδευτικού επιπέδου του πληθυσμού, που είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Χρηματοδότηση πχ επιπλέον ωρών διδασκαλίας, υποστηρικτικών μαθημάτων, κλπ.
  6. Εισοδηματικές ενισχύσεις για τους ανέργους που δεν θα καταφέρουν να απορροφήσουν οι εμβληματικές επενδύσεις.

Όλοι μαζί μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Βέροιας

Ασλανίδης Λάζαρος


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής