breaking news Νέο

Ενεργειακή φτώχεια διαρκείας… -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Ενεργειακή φτώχεια διαρκείας…  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, παρουσίασε και πάλι προχτές ως δήθεν ανάχωμα τα μέτρα - κοροϊδία για «στοχευμένες» επιδοτήσεις που δεν έφταναν πριν ακόμα από τον πόλεμο ούτε για «ζήτω» για να καλύψουν το τσουνάμι της ακρίβειας. Ενώ ανακοίνωσε πως το επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινωθεί ένα «πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους». Βασική φιλοσοφία αυτού του προγράμματος - όπως έχουν σπεύσει να ξεκαθαρίσουν τα κυβερνητικά στελέχη - θα είναι οι «στοχευμένες παρεμβάσεις», δηλαδή ορισμένα μέτρα που θα απευθύνονται στους πλέον εξαθλιωμένους, αφήνοντας εκτός προστασίας την πλειοψηφία του λαού.

Πρόκειται για τα συνηθισμένα μέτρα - «ασπιρίνες» μπροστά στη γενικευμένη ακρίβεια και ζητώντας την επιτάχυνση της πολιτικής που την προκαλεί σε κάθε επίπεδο, μέσω των οποίων "επιχειρεί" η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις δραματικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, των καυσίμων και όλων των προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, ως απόρροια και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στον οποίο έχει εμπλακεί ενεργά με την πλευρά των Ευρωατλαντικών. Προσθέτει έτσι και το «πολεμικό καπέλο» στις τεράστιες αυξήσεις που έχουν ξεκινήσει ήδη από πέρυσι, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την «πράσινη μετάβαση» και των «πακέτων» ενίσχυσης του κεφαλαίου.

Η εκτόξευση των τιμών στην Ενέργεια και τα καύσιμα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως βολικό άλλοθι. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία συνδέεται άρρηκτα με ενεργειακούς ανταγωνισμούς μονοπωλίων.

Όμως η ακρίβεια και η ενεργειακή ακρίβεια για τον λαό ήταν ήδη πριν από τον πόλεμο ως το αποτέλεσμα της πολιτικής απελευθέρωσης της Ενέργειας και της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης" (απολιγνιτοποίηση, χρηματιστήριο ρύπων κ.λπ.) που βήμα - βήμα υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, καθιστώντας έτσι το πανάκριβο φυσικό αέριο στρατηγικό καύσιμο. Έτσι, εγκαταλείφθηκαν τα ορυκτά καύσιμα και αναδείχθηκε το εισαγόμενο φυσικό αέριο σε στρατηγικό καύσιμο. Η επιτάχυνση της "απεξάρτησης" από το ρωσικό φυσικό αέριο και η επιλογή των δρομολογίων υγροποιημένου από τις ΗΠΑ, που προωθούν την κερδοφορία των Ελλήνων εφοπλιστών και τα σχέδια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης της Ελλάδας ως "πύλης εισόδου" για τα Δυτικά Βαλκάνια και τις αγορές της Ευρώπης, προμηνύουν για τον λαό ενεργειακή φτώχεια διαρκείας και εμπλοκή σε μεγάλους κινδύνους.

Αποκαλύπτεται η υποκρισία της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που προώθησαν την παραπάνω στρατηγική στο όνομα της "προστασίας του περιβάλλοντος", ενώ πραγματικός στόχος ήταν η προώθηση των ανταγωνιστικών σχεδίων της ΕΕ και των ομίλων της "πράσινης ενέργειας" - που τώρα επιταχύνονται με πρόσχημα τον πόλεμο και τις κυρώσεις στη Ρωσία - και που θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα.

Επειγόντως είναι ανάγκη, μπροστά στα κυβερνητικά μέτρα ανακύκλωσης της ενεργειακής φτώχειας με επιδότηση των εξαθλιωμένων από τους φόρους των φτωχών, οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν την πάλη τους για την κατάργηση των φόρων στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και γενικότερα στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, βαδίζοντας τον δρόμο της ανατροπής, για να πάψουν η Ενέργεια, τα τρόφιμα και η ίδια η εργατική δύναμη να αποτελούν εμπορεύματα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής