breaking news Νέο

Στο τραπέζι η μη... επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής αγροτών

Στο τραπέζι η μη... επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής αγροτών

Η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής αγροτών υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο πακέτο μέτρων, που θα ανακοινώσει σύντομα η κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Την πιθανότητα αυτή επιβεβαίωσε ο κ. Βασίλης Μακρίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος είχε επαφές αυτές τις ημέρες και με το υπουργείο Ανάπτυξης για το θέμα των νομικών προσώπων στις λαϊκές. Όπως εξήγησε ο κ. Μακρίδης, σε περίπτωση που η κυβέρνηση χαρίσει τις επιστρεπτέες στους αγρότες, θα πάρουν πίσω χρήματα και οι αγρότες που υπέστησαν συμψηφισμούς κατά την πληρωμή κορονοενισχύσεων (π.χ. όπως έγινε με την ελιά Καλαμών, κηπευτικά κ.λπ.). Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, τέθηκε το ζήτημα της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου κι αυτή να γίνει με βάση τα έξοδα (τιμολόγια για καύσιμα), το θέμα της αύξησης των δόσεων στον ΕΦΚΑ στο πλαίσιο ρυθμίσεων. Τέλος, για το θέμα των αποζημιώσεων των φρούτων, που ήταν στο προανθικό στάδιο πέρσι, μόλις έπεσε παγετός, γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν οι παραγωγοί, όμως φαίνεται να κολλάει το θέμα στην ΕΕ.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

Σε θερμό κλίμα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, πραγματοποίησε συνάντηση η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυροπουλο, όπου καταθέσαμε εγγράφως τις προτάσεις που διεκδικούμε θεσμικά για τον κλάδο των παραγώγων των λαϊκών αγορών.

Σας τα παραθέτουμε παρακάτω:

- Μη επιστρεπτέα προκαταβολή προς ανακούφιση των αγροτών μιας που τα ποσά είναι μικρά της τάξεως 1.000-2.000 ευρώ

- Απαλλαγή του κατά επαγγέλματος αγρότη από τον ΕΦΚ πετρελαίου και ειδικότερα την απαλλαγή του εν λόγω φόρου, όχι ανά στρεμματική απόδοση, αλλά σύμφωνα με τα τιμολόγια αγοράς

- Την περαιτέρω ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα, όπου είναι βασικός παράγοντας στον αγροτικό τομέα και την αποτύπωση αυτής απευθείας στα τιμολόγια

- Στην άμεση εκκίνηση των νέων σχεδίων βελτίωσης

- Την αύξηση των δόσεων στο ΕΦΚΑ προς διευκόλυνση των αγροτών

- Άμεση αποζημίωση της καταστροφής από τον παγετό του 2021 σε όλες τις καλλιέργειες του προανθικού σταδίου (μήλα, κεράσια, κ.λπ.)

- Στις εγκαταστάσεις φωτοβολταικών με συνοπτικές διαδικασίες, έτσι ώστε να έχουμε περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής.

Λάβαμε διαβεβαιώσεις από τον Υφυπουργό πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ως προς την προώθηση των αιτημάτων άμεσα και αναμένουμε την έμπρακτη στήριξη του αγροτικού τομέα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής