breaking news Νέο

Θούλη-Χρυσάνθη Σιδηροπούλου: Αναγκαία η συνέπεια στο δρόμο του "Ελληνοποιημένου" Σοσιαλισμού

Θούλη-Χρυσάνθη Σιδηροπούλου: Αναγκαία η συνέπεια στο δρόμο του

Ο «ελληνοποιημένος» δημοκρατικός σοσιαλισμός του Ανδρέα Παπανδρέου θα αποτελεί πάντα το απελευθερωτικό ιδανικό της ελληνικής κοινωνίας, που συνδυάζει διαρκώς την ελευθερία και τη δημοκρατία με τη δικαιοσύνη και την κοινωνική αλληλεγγύη. Για να μπορεί να ανήκει η Ελλάδα στους Έλληνες και να έχει η Πατρίδα και ο Λαός  ένα ασφαλές και προοδευτικό μέλλον.

Το Κίνημα Αλλαγής με κύριο εκφραστή του το ΠΑΣΟΚ οφείλει και πρέπει σαν πολιτική και κοινωνική συμπαράταξη να διαθέτει συνέχεια και συνέπεια στο δημοκρατικό δρόμο του «ελληνοποιημένου» σοσιαλισμού και να δεσμεύεται πάντα σε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για το έθνος, το λαό τον τόπο και την κοινωνία. Σχέδιο που είναι άρρηκτα δεμένο με την φύση και τον χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας καθώς και με την ιστορική διαδρομή, τη γνώση και την πείρα των πολιτικών δυνάμεων που το συγκροτούν.

Το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ για έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο, τον κόσμο των ανοιχτών συνόρων και των ίσων ευκαιριών, την Ευρώπη των Λαών, την αδιαπραγμάτευτη εθνική ανεξαρτησία, την λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική απελευθέρωση του Έλληνα εργαζόμενου, την δημοκρατική διαδικασία και την ελευθερία του κάθε ανθρώπου, θα σηματοδοτεί με τον αυθεντικότερο τρόπο τον ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Η επίτευξη αυτών των διακηρυγμένων στόχων αποτελεί μια ενιαία ιστορική διαδικασία που σφυρηλατεί την συνείδηση των πολιτών στο παρόν και στο μέλλον και εμπεδώνει την προοδευτική πορεία του λαού και του έθνους μέσα από τη γνώση και τη δύναμη που απορρέει από τον ελληνικό πολιτισμό. Διατηρώντας αλώβητη την εθνική μνήμη κι απελευθερώνοντας ταυτόχρονα τα δομικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού από τις ανιστόρητες ξένες θύελλες.  Η αφύπνιση από τις πολιτιστικές, πολιτισμικές και πολιτικές εμπειρίες αυτής της ιστορικής συνέχειας ανοίγει τους καινούργιους δρόμους για την επαναθεμελίωση της Νέας Αλλαγής μαζί με όλους τους συντρόφους στους διαχρονικούς αγώνες για την Αλλαγή, τις γενιές που πάλεψαν σε καιρούς δύσκολους, της Εθνικής Αντίστασης, του 114 των Λαμπράκηδων και της ΕΔΗΝ, του Πολυτεχνείου, της Αλλαγής και της αμφισβήτησης, της Αναγέννησης και της επανίδρυσης, των μαθητικών καταλήψεων μαζί με τη σύγχρονη γενιά της παθητικής ανεργίας και της απρόσωπης μετανάστευσης καθώς και με κάθε νέα γενιά της Ελλάδας.

Συσπείρωση και ενοποίηση

Ο τρίτος δρόμος του σοσιαλισμού, διαγνώνει σωστά τις πολύμορφες  δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε τοπικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και εμπιστεύεται την ταξική πάλη και τις λαϊκές δυνάμεις που καθοδήγησαν την πορεία του ΠΑΣΟΚ και της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου και που συνεχίζουν να καθοδηγούν και το σημερινό ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα Αλλαγής που επικαιροποιεί με συνέχεια και συνέπεια στη στρατηγική, στους στόχους και στην δράση, την πολιτική ανανέωση, ανασύνθεση και ενοποίηση της πλατειάς κοινωνικής συμμαχίας των νέων «μνημονιακά ανακατονομημένων» μη προνομιούχων Ελλήνων πολιτών.                                                                                                  

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα Αλλαγής που αμφισβητεί δυναμικά και με προοδευτικό ριζοσπαστισμό την ιδεολογική κυριαρχία των δυνάμεων του αυταρχισμού και της εξάρτησης, της Δεξιάς συντήρησης και της Αριστεράς του λαϊκισμού, ώστε να συσπειρώσει τις λαϊκές δυνάμεις, να τις ενοποιήσει στην δράση και στην έκφρασή τους και να τις μετατρέψει σε πρωταγωνιστικά στοιχεία της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα Αλλαγής που εκφράζει με πολιτική αυτονομία τα συμφέροντα των κοινωνικών τάξεων, στρωμάτων και κομμάτων που αντικειμενικά εκπροσωπεί. Συνεχίζοντας να επιτελεί με πολυδιάστατες παρεμβάσεις το επιτακτικό καθήκον του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ελληνικό λαό να μετασχηματίζει την κοινωνική δυνατότητα σε δύναμη πολιτικής εξουσίας με στρατηγικό στόχο την Αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα Αλλαγής που είναι ο πολιτικός θεσμός του φορέα της Αλλαγής και που αποτελεί μια πολιτική οντότητα με συγκεκριμένη και κοινά αποδεκτή ενιαία ιδεολογία και οργανωτική διάρθρωση, δομή και λειτουργία μετά το επικείμενο Ιδρυτικό Συνέδριό του, τον προσεχή Μάρτιο.

Τα δύο πρόσωπα του Ιανού

Ούτε για μια στιγμή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πια, ότι η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και η προηγούμενη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, μοιάζουν μεταξύ τους σαν δυο σταγόνες νερό. Τα δυο πρόσωπα του Ιανού, ο αριστερολαϊκισμός του δεξιού φιλελευθερισμού, που στη διάρκεια της εμφάνισής τους ασκήθηκε αλλά και συνεχίζει να ασκείται μια συγκροτημένη νεοσυντηρητική πολιτική με κύρια χαρακτηριστικά μεθοδολογίας τους την παραπλάνηση και τον εκφοβισμό. 

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Με φόντο την διαλεκτική του δήθεν δικομματισμού μέσα σε ένα διπολικό πολιτικό σύστημα, οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης παρέχουν αμάχητα τεκμήρια στον ελληνικό λαό πως η ομοιομορφία της οικονομικής και κοινωνικής πολιτική τους, στοχεύει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ίδιας οικονομικής ολιγαρχίας ντόπιας και ξένης και στη διατήρηση της εξουσίας τους. Η συνταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε έναν ασαφή, ανομοιογενή και μοναδικό πολιτικό πόλο καθιστά τις λαϊκές και κοινωνικές δυνάμεις του μόχθου, της παραγωγής και της δημιουργίας από ιστορικά υποκείμενα της Αλλαγής σε τυχάρπαστα υποδουλωμένα αντικείμενα υλικής, ηθικής και πνευματικής φτώχειας της ξενοκίνητης επιτροπείας στη χώρα.   Επομένως μέσα σε αυτήν την τυχοδιωκτική λογική εντάσσεται απόλυτα και η προσπάθεια τους για τον αποπροσανατολισμό του λαού, που διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά, προκειμένου να προστατέψουν και να περιχαρακώσουν τους πολιτικούς τους χώρους.

Διασφαλίζεται η αναγέννηση

Σήμερα πια γνωρίζουμε ότι, σε μια τόσο κρίσιμης σημασίας μεταβατική περίοδο  για τη μακρόχρονη πορεία των δημοκρατικών αγώνων του ελληνικού λαού, η απόφαση του ΠΑΣΟΚ και της Φώφης Γεννηματά να επανιδρύσουν την ελληνική Κεντροαριστερά, αποτελεί την ενδεδειγμένη και καίρια πολιτική επιλογή για τη χώρα, την προώθηση του λαϊκού κινήματος, την κατοχύρωση της ίδιας της Δημοκρατίας.      

Η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη που μετεξελίχθηκε σε Νέα Κεντροαριστερά, η Νέα Κεντροαριστερά που μετεξελίσσεται σε κινητήρια δύναμη της Νέας Αλλαγής, η Νέα Αλλαγή που είναι το νέο σπέρμα στην ιστορική διαδικασία της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου, της Αλλαγής που θεμελίωσε το ΠΑΣΟΚ,  το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, που με Πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά να κρατά την πυξίδα σταθερά, είναι πάλι εδώ, ισχυρό μέσα από συλλογικές και  δημοκρατικές διαδικασίες με λαϊκή συμμετοχή.                                         Το ΠΑΣΟΚ με τη Φώφη Γεννηματά που για να διασφαλίσουν ότι θα αναγεννηθεί ξανά η αξιόμαχη δημοκρατική, πατριωτική και σοσιαλιστική οργάνωση στην υπηρεσία του λαϊκού κινήματος, προχώρησαν το γρηγορότερο δυνατόν και με θάρρος σε όλες εκείνες τις απαραίτητες αλλαγές για να ξεπεραστούν και οι οργανωτικές αδυναμίες και να μπορεί να γίνει εφικτή η διάπλαση της συνείδησης της νέας ενότητας του κινήματος.                                                                    Γι αυτό στο σύγχρονο Κίνημα Αλλαγής ενυπάρχουν τόσο η συνειδητή προσπάθεια της σύνθεσης και της μετεξέλιξης του Όλου και Διαχρονικού ΠΑΣΟΚ σε έναν καινούριο φορέα πολιτικού ριζοσπαστισμού για τη Νέα Αλλαγή όσο και η δημιουργία μιας πλατύχωρης υποδοχής, ενός πρωτοποριακού συσσωρευτή κοινωνικής και πολιτικής δυναμικής για την συσπείρωση, μαζικοποίηση, εξέλιξη και πολιτική ωρίμανση των λαϊκών δυνάμεων.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΞΙΩΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ

Έτσι, για να καταξιωθεί το Κίνημα Αλλαγής είναι αναγκαίο να οργανώνει και να καθοδηγεί τους αγώνες λαού για την Αλλαγή, παράλληλα να παρεμβαίνει θετικά και να επιταχύνει τις κοινωνικές εξελίξεις δίνοντας  ταυτόχρονα τη δυνατότητα στο λαό να συνειδητοποιεί τον ταξικό του ρόλο και την δύναμή του.

Με αυτόν τον τρόπο η οργάνωση του Κινήματος Αλλαγής θα μπορεί να αποτυπώνεται σε ένα ενιαίο και σφιχτοδεμένο σύστημα διαρθρωμένο παντού, όπου θα δρα, θα λειτουργεί και θα παρεμβαίνει για τα γενικά και καθημερινά προβλήματα. Προωθώντας και εξειδικεύοντας τις κοινές πολιτικές θέσεις της Δημοκρατικής Προοδευτικής Συμπαράταξης, που τα ποιοτικά γνωρίσματα της αποτελούν και χαρακτηριστικά των θέσεων και των δράσεων της πολιτικής οργάνωσής της.

Μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας

Η βασική αρχή της οργανωτικής διάρθρωσης και λειτουργίας του Κινήματος Αλλαγής οφείλει να είναι η Δημοκρατική Διαδικασία. Το Κίνημα Αλλαγής αξιοποιώντας εποικοδομητικά την τεράστια ιστορική πείρα του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα διδάγματα σχετικά με τις παραμορφωτικές εξελίξεις του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού στα άλλα παραδοσιακά κόμματα, πρέπει να καθιερώσει την καθοδηγητική αρχή της άμεσης εκλογής, όπως συνέβη και με την διπλή εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην Προεδρία και του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής.  Γιατί μόνον έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η δημοκρατική αποτελεσματικότητα στην οργάνωσή του, γεγονός που αποτρέπει την μετάλλαξη του πολιτικού φορέα σε μια Ελίτ ιδεών-θέσεων-διαδικασιών διαφόρων συμφερόντων μακριά από την πραγματικότητα και τις ανάγκες του λαού και χωρίς ουσιαστική παρέμβαση στις εξελίξεις. 

Συνοψίζοντας, γίνεται προφανές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν βαθιές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές και ανατροπές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όσο δεν βρίσκονται στο προσκήνιο οι αντί-ιμπεριαλιστικές, αντικαθεστωτικές και αντιφασιστικές δυνάμεις, που εξέφρασε και καθοδήγησε η σοσιαλιστική στρατηγική του Ανδρέα Παπανδρέου. Έξω και πέρα από την Σοσιαλδημοκρατία και τον «Υπαρκτό Σοσιαλισμό».

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου είναι η φύση και η ουσία του Κινήματος Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά._

Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται στο πολιτικό περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη στο τεύχος Νο 388 που κυκλοφορεί


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής