breaking news Νέο

Σκιαγράφηση της Ελληνικής Επανάστασης από την καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου

  • Σκιαγράφηση της Ελληνικής Επανάστασης από την καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου
  • Σκιαγράφηση της Ελληνικής Επανάστασης από την καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου
  • Σκιαγράφηση της Ελληνικής Επανάστασης από την καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου

Την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ένα από τα πιο επαναστατικά, εθνικά και δημοκρατικά κινήματα του 19ου αιώνα, που επηρεάστηκε από την Αμερικανική και Γαλλική Επανάσταση, περιέγραψε με πραγματολογική ακρίβεια και επιστημονική τεκμηρίωση, η καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου, το πρωί της Κυριακής 3 Απριλίου, στην κατάμεστη αίθουσα "Ερια" Νάουσας, με το χειμαρρώδη και εύγλωττο τρόπο που τη διακρίνει και την κάνει ξεχωριστή καθηγήτρια, όπως τόνισε και στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

Η ομιλία που διοργανώθηκε από την πολιτιστική εταιρεία «Αναστάσιος Μιχαήλ ο Λόγιος» με την αρωγή του Δήμου Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας και εντάσσεται στο πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από το ολοκαύτωμα της πόλης, επικεντρώθηκε στην περίοδο της Επανάστασης, που αποτελεί σημαντικό γεγονός της Βαλκανικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας του 19ου αιώνα, καθώς, μετά από 8 χρόνια μαχών, έληξε το 1830 με τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους, του πρώτου εθνικού ανεξάρτητου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κράτους των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης.

Η κ. Ευθυμίου σε μία δίωρη ομιλία, σκιαγράφησε τις αιτίες και τα γεγονότα του κορυφαίου αυτού γεγονότος, ανέλυσε τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την οργάνωση της ελληνικής επανάστασης που δρούσε στη Νότια Ρωσία, τις πρωτοπορίες και τα εντυπωσιακά σημεία της, αλλά και τη μετέπειτα εξέλιξη και πορεία της. Έθιξε τα αρνητικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων, τον εμφύλιο διχασμό, αλλά και την αντοχή και επιμονή που επέδειξαν οι πρόγονοί μας, υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος, αναδεικνύοντας παράλληλα με τα πολεμικά και πολιτικά γεγονότα και άλλες όψεις της κοινωνικής ζωής στα χρόνια της επανάστασης.

Τα δύο πράγματα που έμειναν από την ομιλία, η οποία διήρκησε πάνω από δύο ώρες και πρόσφερε ανεκτίμητη γνώση, ήταν το διεθνές αποτύπωμα της ελληνικής επανάστασης και η ευκολία που έχουμε ως λαός, να φθάνουμε στις εμφύλιες διαμάχες.

Την παρουσίαση της ομιλήτριας έκανε ο πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο Λόγιος», Αλέξανδρος Οικονόμου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και το πλούσιο βιογραφικό της Μαρίας Ευθυμίου, η οποία καταχειροκροτήθηκε απ' όλους θερμότατα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής