breaking news Νέο

"Για τα σκουπίδια!", άρθρο της Ίλιας Ιωσηφίδου

Ένα όχι τόσο ευχάριστο αλλά δυστυχώς απαραίτητο θέμα, που απασχολεί τους δημότες, είναι το θέμα των σκουπιδιών.

Μάλιστα στην προσπάθεια επίλυσής του ο δήμος μας προμηθεύτηκε πολλούς κοινόχρηστους κάδους, τους οποίους τοποθέτησε σε διάφορα σημεία της πόλης, ώστε πλέον τα σκουπίδια να αποκομίζονται μόνο από εκεί. Η σημερινή κατάσταση αποτελεί μια σαφή βελτίωση από την προηγούμενη, καθώς θα εκλείψει το απαράδεκτο θέαμα από σκορπισμένες σακούλες που περίμεναν να μαζευτούν ακόμη και μέχρι τις 11 η ώρα και γινόταν βορά στα επίσης πολυάριθμα αδέσποτα ζώα.

Υπάρχει όμως ένας ακόμη καλύτερος τρόπος λειτουργίας, που εφαρμόζεται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Κάθε νοικοκυριό ή κάθε οικοδομή διαθέτει δύο κάδους σε διαφορετικά χρώματα, ένα για τα οργανικά και ένα για τα λοιπά απορρίμματα. Με ευθύνη του ιδιοκτήτη ο κάθε κάδος φυλάγεται στην αποθήκη ή την πυλωτή και βγαίνει στο δρόμο μόνο το πρωί της αποκομιδής. Επίσης ευθύνη του ιδιοκτήτη είναι η διατήρηση του κάδου καθαρού.

Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχουν όλη μέρα στο δρόμο κάδοι με σκουπίδια, που ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι σαν εκατοντάδες μικροί σκουπιδότοποι. Επίσης η καθαριότητα τους δεν επαφίεται στη φιλοπατρία του δημότη αλλά αποτελεί ευθύνη του κάθε ιδιοκτήτη. Τέλος τα οργανικά απορρίμματα διαχωρίζονται και οδηγούνται για κομποστοποίηση, έτσι μειώνεται η ποσότητα και άρα το κόστος μεταφοράς και απόθεσης των λοιπών απορριμμάτων και προστατεύεται το περιβάλλον.

Η κομποστοποίηση μαζί με τη σωστή ανακύκλωση (με διαλογή στην πηγή) αποτελούν το μέλλον στη διαχείριση των απορριμμάτων και ήδη υλοποιούνται σε πολλές χώρες, γιατί μειώνουν δραστικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Αξίζει τον κόπο να τις εφαρμόσουμε!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής