breaking news Νέο

Περί τουρισμού και πραγματικότητας -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Περί τουρισμού και πραγματικότητας  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Μπορεί η ακρίβεια να κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, η πανδημία να αναζωπυρώνεται και τα μαντάτα από την εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας να προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους, ο τουρισμός όμως στη χώρα μας γνωρίζει μεγάλες δόξες! Φυσικά αυτό δεν αφορά όλους και κυρίως την πλειοψηφία των ελλήνων.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία και τις προβλέψεις, τα έσοδα αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερα, σε μια «ολική επαναφορά» του εισαγόμενου τουρισμού, ο οποίος ελέγχεται, όπως είναι γνωστό, από μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια. Πάνω από 20 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισπράξουν φέτος τουριστικοί όμιλοι, «τουρ οπερέιτορ», αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, όταν το 2019 τα αντίστοιχα έσοδα ήταν της τάξης των 18,2 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός εξάλλου ότι οι αφίξεις στα αεροδρόμια εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με το 2019, η πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων εδράζεται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες ξοδεύουν περίπου 20% περισσότερα χρήματα ανά ταξίδι, που σημαίνει ότι η Ελλάδα προσελκύει τουρίστες υψηλότερων εισοδημάτων από το εξωτερικό. Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων είναι ψηλότερα στη λίστα των προτιμήσεων όσων επισκέπτονται τη χώρα μας. Και εδώ φυσικά να τονίσουμε ότι ο πλούτος αυτός δεν πρόκειται να μοιραστεί στους εργαζόμενους στον τουρισμό, αλλά στα αφεντικά τους.

Την άλλη πλευρά, αυτήν που κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα, μας την αποκαλύπτει μια έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) για το λεγόμενο «καταναλωτικό κλίμα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 48% όσων ρωτήθηκαν δήλωσε πως δεν θα κάνει φέτος ούτε μια μέρα διακοπές και το 22% ότι θα κάνει «πιο περιορισμένα σε σχέση με πέρυσι». Δηλαδή,7 στα 10 λαϊκά νοικοκυριά είτε δεν θα ξεπορτίσουν καθόλου φέτος το καλοκαίρι από το σπίτι τους είτε θα αναζητήσουν για λιγότερες μέρες μια ανάσα ξεκούρασης μακριά από την έδρα τους. Μόλις ένα στα δέκα νοικοκυριά αναφέρει ότι θα κάνει τις ίδιες διακοπές με πέρυσι, χωρίς βέβαια να διευκρινίζει πόσες μέρες έλειψε, πού πήγε και με τι προϋπολογισμό. Απ' όσους πάντως σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές, ένας στους τρεις δηλώνει ότι θα μειώσει τις δαπάνες του κατά 35%.Εννοείται ότι το μειωμένο εισόδημα παίζει τον πρώτο ρόλο στην «κλεισούρα» του φετινού καλοκαιριού, με το 63% να δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο αυξημένο κόστος των αναγκαίων για την επιβίωση αγαθών και το 50% ότι θα μείνει σπίτι εξαιτίας του υψηλού κόστους στην Ενέργεια και στα καύσιμα. Αλλο ένα 52%δηλώνει πως δεν μπορεί να καλύψει το αυξημένο κόστος των μεταφορικών (ας όψονται η βενζίνη των 2,5 ευρώ/λίτρο και η τέταρτη μέσα σε λίγους μήνες αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων), ενώ ανασταλτικός παράγοντας για το 23% είναι το κόστος διαμονής.

Από τη μια τα ρεκόρ των εισπράξεων και των κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη η αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να κάνουν διακοπές, αλλά και η εκμετάλλευση που χτυπάει «κόκκινο» για τους εργαζόμενους του κλάδου. Αυτή είναι η καπιταλιστική πραγματικότητα : "Φάτε μάτια ψάρια" δηλαδή για τους πολλούς…


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής