breaking news Νέο

Ραντεβού των αγροτών αύριο στον κόμβο της Κουλούρας, αποφασίζουν κινητοποιήσεις

Ραντεβού των αγροτών αύριο στον κόμβο της Κουλούρας, αποφασίζουν κινητοποιήσεις

-Θ. Παπακωνσταντίνου : «Παλεύουμε ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη»

Μορφές αντίδρασης και ημερομηνίες αποφασίζουν αύριο οι αγρότες της Ημαθίας στον κόμβο της Κουλούρας

-Ακολουθεί πανελλαδική σύσκεψη την Τρίτη

 

Ξεσηκωμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών ανά την ελληνική επικράτεια, εν όψει του νέου γύρου των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει. Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας με ανακοίνωσή του καλεί τα μέλη του και όλους τους αγρότες, αύριο Παρασκευή και ώρα 8 το πρωί, στον κόμβο της Κουλούρας, όπου εκεί θα λάβει χώρα γενική συνέλευση των αγροτών, η οποία και θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας. Σ' αυτήν οι αγρότες θα διατρανώσουν την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία τους για όλα όσα συμβαίνουν στον αγροτικό χώρο και θα διαμορφώσουν το πλαίσιο των διεκδικήσεων και των αιτημάτων τους, ενόψει της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

«Είναι μια ασφυκτική κατάσταση, αν σκεφθεί κανείς ότι οι τιμές στην παραγωγή των προϊόντων μας ήταν εξευτελιστικές. Οι αποζημιώσεις, δε, για τις ζημιές που υποστήκαμε μέσα στο καλοκαίρι – με τις καταστροφικές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο διάστημα 15-17 Ιουλίου – παραπέμφθηκαν στις καλένδες, όπως επίσης και το αίτημά μας να αποζημιωθούμε πάνω στο ζήτημα του ρωσικού εμπάργκο», ανέφερε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, Γενικός Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, ο οποίος ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων των Αγροτών, στη Νίκαια της Λάρισας. «Εκεί», είπε, «θα τεθούν όλα τα ζητήματα, που ταλανίζουν τον αγροτικό χώρο. Δηλαδή, πέρα από το ασφαλιστικό, φορολογικό και άλλα σημαντικά θέματα για εμάς, θα τεθεί ειδικότερα από πλευράς μας το ζήτημα με τη μη αποζημίωση από τις βροχοπτώσεις και το ρωσικό εμπάργκο. Επιπλέον, στη συνάντηση αυτή θα τεθεί και το συνολικό πλαίσιο των διεκδικήσεών μας, αλλά και των αγωνιστικών κινητοποιήσεών μας – ορισμός ημερομηνιών, τρόπος αντίδρασης».

 

Αγροτικό Επιμελητήριο στο Νομό

Πέρα από όλα αυτά, ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου για την ανάγκη δημιουργίας Αγροτικού Επιμελητηρίου στο νομό, είπε πως «αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε εν ευθέτω χρόνω. Γιατί τώρα παλεύουμε ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη. Όπου Σκύλα, οι καταποντισμένες τιμές των προϊόντων μας και οι μη αποζημιώσεις για τις βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου, που έπληξαν την παραγωγή μας και το ρωσικό εμπάργκο. Και όπου Χάρυβδη, οι ασφαλιστικές, φορολογικές υποχρεώσεις, η πληρωμή ΕΝΦΙΑ. Και ξέχωρα απ' όλα αυτά, επειδή θα υπάρξει αδυναμία καταβολής τέτοιων υποχρεώσεων των αγροτών, κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη πάνω στα κεφάλια των αγροτών της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων τους, σε περίπτωση μη πληρωμής τους στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν πληρώσουμε ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΛΓΑ, κινδυνεύουμε να χάσουμε την περιουσία μας».

 

Κ. Μακεδονία : Αγροτικές επενδύσεις 60.000.000 €!

Στο μεταξύ, αγροτικές ανταγωνιστικές εκμεταλλεύσεις και επενδύσεις που συμβάλλουν στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος θα χρηματοδοτηθούν με 60.000.000 ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία από το μέτρο στήριξης για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Σχετική πρόσκληση υποβολής αιτήσεων προς τους αγρότες απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φάνη Παπά, η Περιφέρεια έχει προετοιμασθεί εδώ και πολύ καιρό, για να διεκπεραιώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την απορρόφηση των κονδυλίων του συγκεκριμένου προγράμματος.

 

Η παραγωγή

Στο πλαίσιο αυτό θα προβεί σε ενημέρωση των αγροτών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και σε όλους τους δήμους, όπως είχε γίνει και με το πρόγραμμα των νέων αγροτών. Πάντως, ο κ. Παπάς τόνισε πως η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παράγει το 26,6% του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας και στο πλαίσιο αυτό θα έπρεπε να της διανεμηθούν περισσότερα κονδύλια από το 18% των ποσών που τις εκχωρούνται.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής