breaking news Νέο

Υπερφορολόγηση του λαού, παροχές στο κεφάλαιο - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Υπερφορολόγηση του λαού, παροχές στο κεφάλαιο - Του Αλέκου Χατζηκώστα

Την εκτίναξη των εσόδων από τη φοροληστεία του λαού πάνω και από τους στόχους δείχνουν τα (προσωρινά) στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο 7μηνο του έτους, που ανακοινώθηκαν, με την κυβέρνηση να «κλείνει το μάτι» στο κεφάλαιο για τον «δημοσιονομικό χώρο» που προκύπτει και για νέα μέτρα ενίσχυσής του, και να επιχειρεί να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στον λαό περί μερικών ακόμα ψίχουλων, που δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω» απέναντι στις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Την ώρα λοιπόν που οι τιμές της Ενέργειας, των σούπερ μάρκετ, των καυσίμων εξαφανίζουν κατά κύματα το λαϊκό εισόδημα και ο λαός για να πληρώσει λογαριασμούς και τα απολύτως στοιχειώδη κόβει ακόμα και από τις βασικότερες ανάγκες του, π.χ. τις λίγες μέρες διακοπών, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το ότι μπόρεσε να «βγάλει από τη μύγα ξίγκι», ξεζουμίζοντας το 7μηνο αυτό 5 δισ. επιπλέον και από όσα υπολόγιζε, από τους άδικους φόρους.

Το «επίτευγμα» αυτό οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ, τους πιο άδικους δηλαδή έμμεσους φόρους, που τους φορτώνεται εξολοκλήρου ο λαός, στις εφάπαξ πληρωμές των φορολογικών υποχρεώσεων στην προσπάθεια των λαϊκών στρωμάτων να γλιτώσουν ό,τι μπορούν, όπως και στην πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ, που η σημερινή όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση τάχα θα καταργούσαν.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 36,846 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,556 δισ. ευρώ ή 17,8% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 31,094 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,167 δισ. ευρώ ή 19,9% έναντι του στόχου.

Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,776 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 384 εκατ. ευρώ από τον στόχο (2.160 εκατ. ευρώ).

Στην «κανονικότητα» δηλαδή της φορολεηλασίας του λαού, με τα λαϊκά στρώματα διαχρονικά να πληρώνουν πάνω από το 95% των συνολικών έμμεσων και άμεσων φόρων, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν πλήρη φορολογική ασυλία, φοροαπαλλαγές και κάθε είδους «ευκολίες» πληρωμών για τα συμβολικά ποσά που δίνουν, και κάθε τόσο διαγραφές χρεών, που φορτώνονται κι αυτά μαζί με τα άλλα στα «σπασμένα» που πληρώνει ο λαός.

Θυμίζουμε εντελώς ενδεικτικά ότι μόνο τους τελευταίους έξι μήνες η κυβέρνηση ψήφισε υπέρ του κεφαλαίου μεταξύ άλλω και τα εξής:

-Τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο, ο οποίος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει κίνητρα, επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές στους ομίλους, ύψους 11 δισ. ευρώ!

-Μια σειρά νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές. Απαλλάσσει τις ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων αναψυχής από κάθε φόρο, τέλος και οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου, την ώρα που η φοροληστεία των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων έχει χτυπήσει «κόκκινο».

-Διακρατικές συμφωνίες, με τις οποίες απαλλάσσει από φόρους τις αεροπορικές εταιρείες. ται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού» -

-Τον νέο κλιματικό νόμο, που με πρόσχημα την «πράσινη μετάβαση» και την «κλιματική ουδετερότητα» φορτώνει με νέα, «πράσινα» χαράτσια τις τσέπες των εργαζομένων.

Στην πραγματικότητα, το μόνο που έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα από την πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για τον ερχόμενο χειμώνα είναι:

- Παραπέρα γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας. 

- Νέα χτυπήματα στο λαϊκό εισόδημα ως αποτέλεσμα της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης», της στήριξης των ομίλων.

 Επιπλέον, τα αντιλαϊκά μέτρα και η αυστηρή επιτήρηση θα συνεχιστούν με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, στο οποίο θα ενσωματώνονται οι αναθεωρημένοι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι για την επόμενη περίοδο, με άξονα την επιστροφή των πρωτογενών πλεονασμάτων και βέβαια τη σταδιακή μείωση του κρατικού χρέους, που διογκώθηκε το τελευταίο διάστημα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κάθε είδους παρεμβάσεις στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής