breaking news Νέο

Αφροδίτη Ρέτζιου : «Η πραγματικότητα είναι ότι η πανδημία είναι εδώ και δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης στη διασπορά στην κοινότητα»

Αφροδίτη Ρέτζιου : «Η πραγματικότητα είναι ότι η πανδημία είναι εδώ και δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης στη διασπορά στην κοινότητα»

Τηλεφωνική συνέντευξη στον Αλέκο Χατζηκώστα και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) έδωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), τη Δευτέρα 5/9.

Με αφορμή την επίσκεψή της στην Ημαθία, αναφέρθηκε στους σκοπούς της : «Το Νοσοκομείο της Βέροιας είναι ο πρώτος σταθμός των περιοδειών που έχει προγραμματίσει η ΟΕΝΓΕ στη Μακεδονία, με σκοπό ν’ αναδείξουμε τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν και στο Νοσοκομείο της Βέροιας και στο Νοσοκομείο της Νάουσας, συνολικότερα στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Αποτέλεσμα ασφαλώς της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Νοσοκομεία, τα οποία η πανδημία έχει αφήσει και εδώ ανεξίτηλα τα σημάδια της. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να συζητήσουμε με τους συναδέλφους πώς θα οργανώσουμε την αντεπίθεση μας και συλλογικά θα διεκδικήσουμε την ενίσχυση των δομών της περιοχής με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε όλα τα επίπεδα, στην Α/Θμια φροντίδα Υγείας, στη Β/Θμια αλλά και ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας, όπως η εντατικοποίηση που έχει «χτυπήσει κόκκινο» εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, η ανάκτηση των μισθολογικών μας απωλειών».

Σε σχέση με την πανδημία και την κυβέρνηση, που ουσιαστικά κήρυξε τη λήξη της, υπογράμμισε : « Η κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη φορά που σφυρίζει τη λήξη της πανδημίας, κυρίως ενόψει της τουριστικής περιόδου, για να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Η πραγματικότητα είναι ότι η πανδημία είναι εδώ και δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης στη διασπορά στην κοινότητα. Έχετε μία πικρή εμπειρία, όπως έλεγε ο πρόεδρος του Ε.Κ Νάουσας, εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων δομών στο επίπεδο της πρόληψης. Οι επιπτώσεις φαίνονται στα διάφορα χωριά της περιοχής, που δεν λειτουργούν καν τα περιφερειακά ιατρεία. Την τραγική έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, όπου αντί να εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτόκολλα, εφαρμόζονταν μέτρα διασποράς του κορωνοϊου προς όφελος της εργοδοσίας. Η πανδημία για μας είναι εδώ. Πανδημίες είχαμε, θα έχουμε και το θέμα είναι πόσο αποφασιστικά θα ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, ώστε να υπάρχει κατάλληλη επιδημιολογική επιτήρηση, να μειώνεται η διασπορά, να γίνεται η αναγκαία πρόληψη και να μη θρηνούμε θύματα. Και ταυτόχρονα να μην έχουμε και στο μέλλον φαινόμενα να μετατρέπονται νοσοκομεία, σε νοσοκομεία μιας νόσου, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει πρόβλεψη- θεωρείται σπατάλη- και σχεδιασμός και ταυτόχρονα και σχεδιασμένα να εξυπηρετούνται οι ανάγκες οι τρέχουσες Υγείας αλλά και οι έκτακτες. Φαίνεται ότι εκεί που βασιλεύει το κέρδος, η Υγεία του λαού θυσιάζεται».

Για το ζήτημα των υγειονομικών σε αναστολή τόνισε : «Δείτε την αντίφαση. Από τη μία έχει σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας και από την άλλη χωρίς καμία λογική  κρατά σε αναστολή αυτούς τους συναδέλφους. Εμείς λέμε ότι οι συνάδελφοι αυτοί, παρόλο που από την αρχή είχαμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της αναγκαιότητας του καθολικού εμβολιασμού,  να επιστρέψουν στη δουλειά τους με όλα τα αναγκαία μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους να σφυρίζει τη λήξη της πανδημίας και από την άλλη να στερεί αυτούς τους συναδέλφους που είναι έμπειροι συνάδελφοι, τους χρειαζόμαστε από το δημόσιο σύστημα Υγείας, κυρίως από το λαό της περιοχής».

Απαντώντας για τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες της ΟΕΝΓΕ για το επόμενο διάστημα, σημείωσε : « Ενόψει της συνεδρίασης του Δ.Σ στις 15/9, προετοιμάζουμε να δώσουμε μεγάλη απεργιακή απάντηση για τα ζητήματα που κουβεντιάσαμε νωρίτερα, αλλά και για το σύνολο των ζητημάτων, γιατί τα ζητήματα που αφορούν το λαό, αφορούν κι εμάς. Θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα από ό,τι φαίνεται, με την ακρίβεια στην ενέργεια και τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης. Πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση. Δεν μπορούμε για μία ακόμη φορά τα σπασμένα της κρίσης να τα πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι».   


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής