breaking news Νέο

Ρίζος Μαρούδας : «Σε καμία χώρα του κόσμου δεν δίνονται προϊόντα σε ανοικτές τιμές, χωρίς να ξέρουμε δηλαδή πώς θα πληρωθούμε, πότε και αν θα πληρωθούμε»

Ρίζος Μαρούδας : «Σε καμία χώρα του κόσμου δεν δίνονται προϊόντα σε ανοικτές τιμές, χωρίς να ξέρουμε δηλαδή πώς θα πληρωθούμε, πότε και αν θα πληρωθούμε»

Με αφορμή την πανελλαδική σύσκεψη για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών που έγινε στη Βέροια (Αιγές, 22/9), ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα και στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8.

Ποιοι οι στόχοι της πανελλαδικής σύσκεψης;

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη διάθεση και την τιμή των ροδάκινων αλλά και άλλων φρούτων που παράγει η περιοχή αλλά και γενικότερα στους 5 νομούς που έχουν καλέσει τη σύσκεψη. Θέλουμε να αναδείξουμε τη οξύτητα του προβλήματος που σημαίνει  ότι σε μία χρονιά με πολύ αυξημένο το κόστος της παραγωγής, οι αγρότες παραγωγοί ροδάκινων όχι μόνο δεν θα καλύψουν αυτό το κόστος αλλά από ότι φαίνεται θα μπουν και μέσα σε πολλές περιπτώσεις και για τις χαμηλές τιμές που πουλήθηκαν τα προϊόντα κάτω από το κόστος παραγωγής και εξαιτίας του ότι η βροχή κατέστρεψε σχεδόν το 1/3  της παραγωγής χωρίς να αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ ως ζημιογόνο αίτιο , αλλά και με τα συμπύρηνα ροδάκινα αυτό που έγινε με τις βιομηχανίες, με την καθυστέρηση, προκάλεσε απώλεια της παραγωγής αφού δεν μπορούσαν να μαζέψουν και να παραδώσουν καθημερινά οι αγρότες. Όλα αυτά τα ζητήματα είναι εκρηκτικά και χρειάζεται μέσα από τη σύσκεψη να αναδειχθεί  η αναγκαιότητα από τη μία πλευρά η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να στηρίξει , να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα των παραγωγών γιατί δεν ευθύνονται οι ίδιοι για αυτήν την κατάσταση και από την άλλη πλευρά να διεκδικήσουμε κατώτερες εγγυημένες τιμές, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν δίνονται προϊόντας σε ανοικτές τιμές , χωρίς να ξέρουμε δηλαδή πώς θα πληρωθούμε, πότε και αν θα πληρωθούμε . Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν υπάρχει αυτό που γίνεται να πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής  και μας λένε να είστε βιώσιμοι  χωρίς καμία άλλη στήριξη. Συνεπώς χρειάζεται αυτά τα δύο αιτήματα και εμείς έχουμε σκοπό να τα διεκδικήσουμε αγωνιστικά και πιστεύουμε ότι η σημερινή μαζική συμμετοχή των αγροτών αυτών των περιοχών (ιδιαίτερα Ημαθίας και Πέλλας που είναι οι πιο παραγωγικές περιοχές) θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη κυβέρνηση ότι θα πρέπει να δώσει λύση».

Η κυβέρνηση όμως υποστηρίζει ότι έκανε σύσκεψη και γενικότερα υπάρχει κινητικότητα με ερωτήσεις γαλάζιων βουλευτών κ.α Πώς κρίνετε την κινητικότητα αυτή;

«Υπάρχει κινητικότητα, γιατί υπάρχει αγανάκτηση, το βλέπουν ότι υπάρχει αγανάκτηση και πρόβλημα στους αγρότες και βεβαίως ξεκάθαρα κανείς δεν θέλει να φορτωθεί και το πολιτικό κόστος. Καμία κυβέρνηση, κανένα κόμμα δεν θέλει το πολιτικό κόστος.  Το θέμα είναι ότι όλες αυτές οι υποσχέσεις είναι απλά υποσχέσεις που αν δεν γίνουν χειροπιαστές, αν δεν γίνει εξαγγελία επίσημη του τι δίνει, το πώς δίνει ή αναπληρώνει, από πού το αναπληρώνει και σε τι ποσοστό είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε μπορούμε να παραμένουμε σ’ αυτές τις υποσχέσεις.  Καταλαβαίνουμε ότι ένας κόσμος μπορεί να «τσιμπάει» σ’αυτό ότι κάτι θα μας δώσουν, όμως το κάτι θα μας δώσουν δεν είναι λύση. Γενικά δεν είναι λύση να ζούμε με τα επιδόματα , με τα Voucher, τα Pass. Είμαστε ο πρωτογενής τομέας, παράγουμε με τον ιδρώτα μας, επενδύουμε χρήματα στην παραγωγή , θέλουμε να έχουμε ένα εισόδημα από την πώληση των προϊόντων από τη παραγωγή που κάνουμε, να ζούμε αξιοπρεπώς, να ζούμε τις οικογένειες μας και να μπορούμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια μας. Φέτος δυστυχώς ιδιαίτερα στο θέμα του ροδάκινου και εξαιτίας του πολέμου και του εμπάργκο στη Ρωσία και εξαιτίας της χαμηλής αγοραστική ικανότητας του ελληνικού λαού οι μισθοί και οι συντάξεις είναι καθηλωμένοι εδώ και χρόνια, χαμηλές και δεν φτάνουν πλέον να αγοράσουν φρούτα έχει παρουσιαστεί σημαντικό πρόβλημα και δυστυχώς θα υπάρχουν και συνάδελφοι που θα εγκαταλείψουν και θα κόψουν τα δένδρα, θα εγκαταλείψουν τα χωράφια».

Με βάση και την εμπειρία σας-και με αφορμή την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Ημαθία, αρκεί μία εναλλαγή κυβερνήσεων, για ν’ αλλάξει τα πράγματα στους αγρότες;

«Έχουν δοκιμαστεί όλες οι λύσεις, αυτές που στην Ελλάδα φαινόταν σαν κυβερνητικές λύσεις. Δηλαδή κυβέρνησαν Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο πρωτογενής τομέας και συρρικνώμενος είναι   και χωρίς στήριξη. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι τη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν. Χάρη στους αγώνες μας καταχτήσαμε αυτό το αφορολόγητο που υπάρχει σήμερα, όμως και το εμπάργκο στη Ρωσία ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα το καταργήσει, δεν το κατάργησε. Άρα υπήρχε εναλλαγή στην κυβέρνηση χωρίς να αλλάξει η συνολική πολιτική απέναντι στον πρωτογενή τομέα Μ’ αυτή την έννοια εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις προς όφελος μας είναι η ίδια η δική μας πάλη, η οργάνωση μας στους αγροτικούς συλλόγους , ένα δυνατό οργανωμένο κίνημα, αγροτικοί σύλλογοι, ομοσπονδίες, πανελλαδική επιτροπή μπλόκων και μέσα από τους αγώνες μας η διεκδίκηση στο να μπορούμε να ζούμε στοιχειωδώς σαν άνθρωποι στις ανάγκες και στις δυνατότητες του 21ου αιώνα».          


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής