breaking news Νέο

Τσίπουρο: Και με τη «βούλα» στις 3,5 ώρες η καζανιά - Πήρε ΦΕΚ η απόφαση

Τσίπουρο: Και με τη «βούλα» στις 3,5 ώρες η καζανιά - Πήρε ΦΕΚ η απόφαση

Ο χρόνος μιας μεμονωμένης απόσταξης (καζανιάς) τσίπουρου αυξήθηκε στις τρεισήμισι ώρες, με την έκδοση της σχετικής τροποιητικής απόφασης, από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Μετά τις προφορικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σε εκπροσώπους διήμερων αποσταγματοποιών, το θέμα διευθετήθηκε και η υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Συγκεκριμένα, ο χρόνος απόσταξης του τσίπουρου ορίζεται στις 3,5 ώρες. Στην απόφαση ορίζεται επίσης η διαδικασία βεβαίωσης αλλά και είσπραξης του φόρου κατανάλωσης στο προϊόν απόσταξης, καθώς και οι όροι αι προϋποθέσεις των διαδικασιών και της απόδοσης των πρώτων υλών σε άνυδρη αιθυλική αλκοόλη.

Ειδικότερα, για τον υπολογισμό της ποσότητας προϊόντος απόσταξης που θα παραχθεί από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς και την επ’ αυτής επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, λαμβάνεται υπόψη ότι:

α) σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. (α) της υποπαρ. 2 της παρ. Ε του άρθρου 7 του ν. 2969/2001, από 100 χιλιόγραμμα στεμφύλων παράγονται 7,5 λίτρα άνυδρα αιθυλικής αλκοόλης κατ' ανώτατο όριο. Η μέγιστη ποσότητα στεμφύλων που δύναται να τύχει απόσταξης, υπολογιζόμενη με βάση την ανώτατη χωρητικότητα του άμβικα και το μέγιστο προβλεπόμενο χρόνο για την απόσταξη, δεν υπερβαίνει τα 5.500 χιλιόγραμμα, κατ' έτος.

β) από 100 χιλιόγραμμα ενεχόμενου σακχάρου (εκφραζομένου ως ιμβερτοσακχάρου) σύκων – απόσυκων παράγονται 52,14 λίτρα άνυδρα αιθυλικής αλκοόλης.

Η μέγιστη ποσότητα σακχάρου (εκφραζόμενου ως ιμβερτοσακχάρου) σύκων – απόσυκων που δύναται να τύχει απόσταξης δεν υπερβαίνει τα 959 χιλιόγραμμα, κατ’ έτος.

γ) Ο συντελεστής απόδοσης των οινοποιήσιμων σταφυλιών καθορίζεται σε 10 λίτρα άνυδρα αιθυλικής αλκοόλης ανά 100 χιλιόγραμμα σταφυλιών.

Στην περίπτωση αυτή η μέγιστη ποσότητα σταφυλιών που δύναται να τύχει απόσταξης, δεν υπερβαίνει τα 5.000 χιλιόγραμμα, κατ’ έτος.

Επιπλέον, η παρ. 2 του άρθρου 16 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Η αρμόδια Τελωνειακή Αρχή καθορίζει, ανάλογα με την παραγωγή και την ποσότητα των πρώτων υλών που δηλώνονται, τον χρόνο απόσταξης για κάθε παραγωγό, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρόνος μιας μεμονωμένης απόσταξης (καζανιάς) είναι τρεισήμισι (3,5) ώρες και ότι ο άμβικας πληρούται με την προς απόσταξη πρώτη ύλη σε ποσοστό 77% της χωρητικότητάς του. Ο προσδιοριζόμενος με τον τρόπο αυτό συνολικός χρόνος απόσταξης αναγράφεται στη χορηγούμενη άδεια απόσταξης».

Επίσης, σημειώνεται πως «Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την 3η Οκτωβρίου 2022 και καταλαμβάνει και αποστάξεις για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί άδεια απόσταξης και θα πραγματοποιηθούν από την ημερομηνία αυτή και έπειτα».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής