breaking news Νέο

Γιώργος Σαλιάγκας : «Όταν υπάρχει ένας ψυχικά ασθενής στο σπίτι, ασθενεί όλη η οικογένεια»

Γιώργος Σαλιάγκας : «Όταν υπάρχει ένας ψυχικά ασθενής στο σπίτι, ασθενεί όλη η οικογένεια»

Τηλεφωνική συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8 και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» με τον Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ημαθίας (ΣΟΦΨΥ), Γιώργος Σαλιάγκας, τη Δευτέρα 10/10.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, τόνισε :

«Κάθε χρόνο στις 10/10 γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Δυστυχώς τα μηνύματα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ψυχικής Υγείας δεν είναι ευχάριστα. Όλο αυτό το διάστημα λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, λόγω των πολέμων και της πανδημίας έχει αυξηθεί κατά πολύ το θέμα των ατόμων ψυχικά ασθενών και σύμφωνα με μελέτες του ΠΟΥ σε 5 περίπου χρόνια το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μία ψυχική ασθένεια. Είναι η ασθένεια του μέλλοντος. Και αν κυβερνήσεις και οργανισμοί δεν ενεργοποιηθούν έγκαιρα φοβόμαστε ότι τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δυσάρεστα. Γι’ αυτό και το σημερινό μήνυμα είναι ψυχική υγεία και ευεξία για όλον τον κόσμο».

Αναφερόμενος στο ΣΟΦΨΥ, τα προβλήματα και τις προτάσεις που υπάρχουν, σημείωσε :

«Στις 10/12/2014 κάποιοι γονείς που έχουμε στις οικογένειες μας άτομα με προβλήματα ψυχική υγείας κινητοποιηθήκαμε να φτιάξουμε αυτόν τον σύλλογο γιατί στο νομό δεν υπάρχει καμία δομή παροχής υπηρεσιών για τους ψυχικά ασθενείς πουθενά. Ο σκοπός μας ήταν να παρέχουμε μία ψυχολογική υποστήριξη τόσο στους λήπτες ψυχικής υγείας όπως και στις οικογένειες φροντιστές τους ώστε να τους εκπαιδεύσουμε να μπορούν να διαχειρίζονται στο οικογενειακό τους περιβάλλον τα άτομα που έχουν και περιθάλπουν. Όταν υπάρχει ένα ψυχικά ασθενής στο σπίτι ασθενεί όλη η οικογένεια. Χρειάζεται φροντίδα, αγάπη. Είναι ένα τεράστιο εμπόδιο- λόγω του «στίγματος» που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια για την ψυχική ασθένεια-  να γίνουν αποδεχτοί στη τοπική κοινωνία, να μπορέσουν να κοινοποιηθούν  , να αποκατασταθούν επαγγελματικά και όλα αυτά απορρέουν από τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών. Δυστυχώς αυτή η άγνοια γεννά την προκατάληψη, η προκατάληψη γεννά τον φόβο με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτό το «στίγμα».  Προσπαθήσαμε να βγάλουμε πολλά παιδιά μέσα από την απομόνωση, μοναξιά, που ζούσαν μέσα στα σπίτια. Πιστεύω ότι κάναμε ένα πολύ σημαντικό έργο, στη αρχή με τον εθελοντισμό, στη συνέχεια με την ένταξη μας στο ΕΣΠΑ ώστε να έχουμε αμειβόμενους επαγγελματίες υγείας. Έχουμε φτάσει στα όρια μας, εξυπηρετούμε 200 ωφελούμενους   και παλεύουμε να γίνει μία καινούρια δομή ώστε να εξυπηρετήσουμε και άλλον κόσμο. Παλαίουμε για τα δικαιώματα των ασθενών, για ισότητα, για ίση συμμετοχή στην κοινωνία, κοινωνικοποίηση και επαγγελματική αποκατάσταση».

Αναφερόμενος στη βοήθεια από την κυβέρνηση και την εκάστοτε τοπική αρχή διευκρίνισε :

«Δυστυχώς δεν υπάρχει σημαντική βοήθεια. Πέρα από την ένταξη στο ΕΣΠΑ που αμείβει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που έχουμε, τα λειτουργικά έξοδα του συλλόγου που είναι αρκετά σημαντικά – ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ το μήνα-προέρχονται από τις ετήσιες συνδρομές των μελών μας που είναι 20 ευρώ τον χρόνο και από εκεί και πέρα στηριζόμαστε στους φίλους και χορηγούς μας. Είναι παρά πολύ δύσκολο κάθε μήνα να αντιμετωπίζουμε τις τεράστιες αυτές δαπάνες. Όταν σου έρχεται 600 ευρώ το ρεύμα καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι να μαζευτούν αυτά τα χρήματα. Πιστεύω ότι κάθε μέρα η κοινωνία και οι πολίτες της Βέροιας και του νομού αναγνωρίζουν το έργο που κάνουμε και θα συνεχίσουν να μας στηρίζουν στο μέλλον όπως κάνουν μέχρι τώρα».         


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής