breaking news Νέο

Σάκης Τσίτσης : «Δεν περιμένουμε εναλλαγή κυβερνήσεων, για να λυθούν τα προβλήματά μας»

Σάκης Τσίτσης : «Δεν περιμένουμε εναλλαγή κυβερνήσεων, για να λυθούν τα προβλήματά μας»

Τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή του Αλέκου Χατζηκώστα «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) έδωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας την Παρασκευή 4/11, με αφορμή την πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Αναφερόμενος στους στόχους της απεργίας τόνισε :

«Μετράμε άνεργους και κακοπληρωμένους εργάτες στην περιοχή μας, μετράμε την ακρίβεια που είναι στα ύψη, σε μία περιοχή που ο πληθυσμός της μειώνεται (πρωταθλητές στην Ημαθία), μετράμε αγρότες με εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, μαγαζάτορες με μεγάλα ζόρια, μετράμε τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της Υγείας, Κέντρο Υγείας με 5 περιφερόμενους γιατρούς σε όλα τα χωριά, σχολεία που θα παγώσουν όπως και λαϊκά νοικοκυριά. Γι’ αυτούς τους λόγους με βάση το διεκδικητικό μας πλαίσιο (π.χ αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, να μην κοπεί ρεύμα και νερό σε λαϊκές οικογένειες, γι ’αυτούς τους λόγους προγραμματίζουμε την πανεργατική απεργία στις 9/11. Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι πολύ θετικά, θα νεκρώσουν επιχειρήσεις και θα έχουμε μία πολύ μεγάλη συγκέντρωση, αυτό δείχνουν οι εξορμήσεις μας μπροστά στην απεργία. Δεν περιμένουμε κανένα σωτήρα, δεν περιμένουμε εναλλαγή κυβερνήσεων, για να λυθούν τα προβλήματά μας. Έχει καεί η γούνα μας από αυτά. Με μοναδικό κριτήριο τα δικά μας συμφέροντα, την ενότητα του λαού, δίνουμε αυτή τη μάχη κόντρα σ’ αυτή την πολιτική, παλεύουμε για την ανατροπή της, μία πολιτική που γεννά φτώχεια, πείνα, εκμετάλλευση και πολέμους, που αφήνει το λαό να ξεπαγιάσει, για να ζεσταίνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Με συνθήματα όπως κανένας παγωμένος, κανένα πεινασμένος, κανένας μόνος του σ’ αυτή την επίθεση».

Αξίζει όμως τον κόπο να χάσει κανείς το μεροκάματο, για να συμμετέχει στην απεργία;

  «Δεν είναι καινούριο. Εμείς λέμε, θα χάσει το μεροκάματο, αλλά θα κερδίσει τον περήφανο δρόμο του αγώνα. Σ’ έναν αγωνιστικό δρόμο που μπορεί να έχουμε και κατακτήσεις. Για παράδειγμα, μετά από κινητοποίηση των απλήρωτων εργαζόμενων στου Βαρβαρέσου, στη ΔΕΗ, κατακτήθηκε να μην κόβεται το ρεύμα σε απλήρωτο εργάτη. Δεν θα κοπεί νερό σε κανένα δημότη του δήμου, μετά την κινητοποίηση που είχαμε στις 19/10..Οπως με ευθύνη του Δήμου να δοθούν ξύλα στο λαό. Καταλαβαίνουμε τα ζόρια. Είναι αντιμέτωπος με την κυβέρνηση, που θεωρεί τον αγωνιζόμενο «επικίνδυνο τρομοκράτη», είναι αντιμέτωπος με την εργοδοτική τρομοκρατία. Εδώ δίνεται μία μάχη ζωής. Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι με ψηλά το κεφάλι, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν υπάρχουν σωτήρες. Και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πάει για απεργία, αλά αν δει κανείς το πλαίσιο πάλης, θα δει ότι μας καλεί να δώσουμε μία μάχη στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας, καθώς και ότι θ’ αλλάξουν τα πράγματα, όταν «θα φύγει η κακή κυβέρνηση Μητσοτάκη». Αλλά και η προηγούμενη; Έχει καεί η γούνα μας. Δεν λύθηκαν προβλήματα των εργαζομένων. Καθένας που ερχόταν στην κυβέρνηση, αξιοποιούσε όλο το αντεργατικό- αντιλαϊκό οπλοστάσιο και πρόσθετε κάτι παραπάνω. Οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στη δύναμη τους και με ψηλά το κεφάλι να μπουν στον αγώνα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα που προέκυψε από τη σύσκεψη φορέων (επαγγελματιών, δασκάλων, καθηγητών, εμπορικός σύλλογος κλπ) που αποφάσισε να δοθεί ενιαία ο αγώνας. Επίσης αναφέρθηκε στην κάθοδο των εργαζόμενων (Δευτέρα 7/11) στου Βαρβαρέσου στην Αθήνα και στον αγώνα τους για την πληρωμή των δεδουλευμένων.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το Εργατικό Κέντρο Βέροιας, που καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε :

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Αυτό που κάνει είναι να υπερασπίζεται με κάθε πρόσφορο τρόπο τα συμφέροντα των μεγάλων εργοδοτών της περιοχής, έτσι ώστε να εξασφαλίζει συσχετισμούς και να διαμορφώνει αρνητικούς για την εργατική τάξη συσχετισμούς στη ΓΣΕΕ, σε Ομοσπονδίες κλπ. Για παράδειγμα, στη μεγάλη συγκέντρωση όλων των συνταξιούχων στη Βέροια, δεν υπήρχε εκπρόσωπός του. Οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα και να μπουν στον αγώνα στη συγκέντρωση που διοργανώνουν τα ταξικά σωματεία».  


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής