breaking news Νέο

Στο τραπέζι η υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία - Άμεσα αποφάσεις

Στο τραπέζι η υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία - Άμεσα αποφάσεις

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα στα σχολεία προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού της γρίπης, του κορωνοϊού, αλλά και των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, που τον τελευταίο μήνα καταγράφουν δραματική εξάπλωση.

Σημειώνεται ότι εδώ και μέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα κρούσματα στα παιδιά, ζητώντας παρεμβάσεις ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Με δεδομένο ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας και τα παιδιατρικά νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», ερχόμενα αντιμέτωπα με πολυάριθμα περιστατικά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην επόμενη συνεδρίασή της, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναμένεται να θέσει στην ατζέντα συζήτησης το ζήτημα λήψης μέτρων στα σχολεία, όπως είναι η χρήση μάσκας.

 

Γιατί σαρώνουν οι ιοί με τέτοια ορμή;

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο που λαμβάνει χώρα και εστιάζουν τις αναλύσεις τους σε δυο ερμηνείες:

Πρώτον, τη συνολικά μειωμένη κυκλοφορία των ενδημικών ιών (κυρίως γρίπης και RSV) τα δυο με τρία τελευταία χρόνια στην κοινότητα. Η μείωση των φυσικών επιμολύνσεων από τα πανδημικά μέτρα έχει οδηγήσει σε χαμηλότερη συνολική πληθυσμιακή ανοσία έναντι στους άλλους ενδημικούς ιούς, με αποτέλεσμα η ξαφνική άρση των μέτρων να βρίσκει πολλούς περισσότερους χωρίς «ενημερωμένες» άμυνες. Σύμφωνα μ’ αυτή τη θεωρία δημιουργείται τώρα μια παροδική δυναμική για σχηματισμό μεγάλων αλυσίδων μετάδοσης στην κοινότητα από περισσότερο ανοσιακά ευάλωτους οργανισμούς μέχρι να επέλθει ξανά μεσοπρόθεσμα η προηγούμενη ενδημική ισορροπία. Μια ισορροπία που θα είναι χειρότερη από πριν γιατί πλέον έχουμε και τον κορωνοιό στην εξίσωση του ενδημικού κόστους.

Δεύτερον, είναι και η πιο επικίνδυνη θεωρία αν επαληθευτεί, η προηγούμενη μόλυνση με SARS- CoV-2 ενδέχεται να δημιουργεί «ζημιά» στο αμυντικό σύστημα των νοσούντων με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτοι σε επικείμενες επιμολύνσεις από τους άλλους ενδημικούς ιούς.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής