breaking news Νέο

Πώς να μη θυμόμαστε τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά! -Γράφει ο Κώστας Ρίζος

Πώς να μη θυμόμαστε τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά!  -Γράφει ο Κώστας Ρίζος

ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ!

Η βάση για την οργάνωση ολοκληρωμένου συστήματος Υγείας μπαίνει το 1983 με τον νόμο 1397/83. Δημιουργείται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας. Μέχρι τότε λειτουργούσαν ογδόντα ασφαλιστικά ταμεία υγείας με 6 κλίνες/1000 κατοίκους και 103 υγειονομικούς/100.000 κατοίκους.

Η φιλοσοφία του ΕΣΥ

Στο άρθρο 1 της ίδρυσής του διατυπώνεται η φιλοσοφία του νόμου με βάση τις ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές:

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που δεν υπακούει στους νόμους του κέρδους.

Κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική του θέση και τον τόπο διαμονής του, έχει το δικαίωμα για ίση και υψηλού επιπέδου περίθαλψη και κοινωνική φροντίδα.

Η προστασία της υγείας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και υλοποιείται μέσα από ένα ενιαίο, αποκεντρωμένο και δημοκρατικό σύστημα υγείας.

Οι βασικοί του στόχοι

Αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας

κοινωνικός έλεγχος

ενιαίο πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας

ενιαίος προγραμματισμός

ισοκατανομή

αναδιοργάνωση των νοσοκομείων

η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης,

ο διαχωρισμός του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νοσοκομειακής περίθαλψης, οι εισηγητές του νόμου διατυπώνουν ως στόχους την αύξηση των νοσοκομειακών κλινών από 32.247 που ήταν το 1982, σε 42.215 το 1988, την ισοκατανομή τους στην περιφέρεια και τη λειτουργική τους ανασυγκρότηση. Για τον σκοπό εξαγγέλλουν τη δημιουργία νέων δημόσιων νοσοκομείων που θα υπάγονταν στο ΕΣΥ. Ο νόμος προβλέπει την επαναπροκήρυξη όλων των ιατρικών θέσεων. Οι γιατροί που θα προσλαμβάνονταν θα επιλέγονταν προηγουμένως από ειδικές επιτροπές κρίσης, θα υπάγονταν σε έναν από τους πέντε προβλεπόμενους τομείς (παθολογικός, χειρουργικός, εργαστηριακός, ψυχιατρικός και κοινωνικής ιατρικής) και θα ήταν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ο νόμος προβλέπει για τα επόμενα πέντε χρόνια την ίδρυση 400 Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, που θα βασίζονται στις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την κάλυψη των αναγκών θεραπείας, πρόληψης και ιατροκοινωνικής φροντίδας πληθυσμών 50.000 κατοίκων. Στα προτεινόμενα μέτρα του νόμου του ΕΣΥ βασική καινοτομία αποτελεί ο πλήρης διαχωρισμός του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα με σταδιακή επικράτηση του πρώτου. Για τον σκοπό αυτόν, ο νόμος απαγορεύει την ίδρυση νέων ιδιωτικών κλινικών και την επέκταση των υπαρχουσών.

.....και τώρα τι ;


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής