breaking news Νέο

Η ΝΔ θα «αδειάσει» τους κεντροδεξιούς υποψηφίους και θα στηρίξει (υπογείως) το νυν Δήμαρχο Βέροιας; - Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Η ΝΔ θα «αδειάσει» τους κεντροδεξιούς υποψηφίους και θα στηρίξει (υπογείως) το νυν Δήμαρχο Βέροιας; - Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξάγονται τον Οκτώβριο του 2023, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο για την ανάδειξη των υποψηφίων αλλά και για τη χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο που τα κόμματα δεν έχουν την εκλογική απήχηση προηγούμενων δεκαετιών, οι φίλιες δυνάμεις στους δήμους των μεγάλων πόλεων και κυρίως στις περιφέρειες μπορούν να αποβούν καθοριστικές ακόμα και για την επιβίωση αυτών των κομμάτων.

Σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η αναζήτηση υποψηφίων έχει ξεκινήσει, καθώς στόχος είναι σχεδόν σε κάθε δήμο και περιφέρεια οι υποψήφιοι να βρίσκονται εγκαίρως σε προεκλογική εγρήγορση, ενισχύοντας και την κινητοποίηση για τις βουλευτικές κάλπες. Στη βάση αυτή, από τα κομματικά επιτελεία επιδιώκουν έως το τέλος του προσεχή χειμώνα να έχουν οριστικοποιηθεί οι «εκλεκτοί» για τους δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Για τη ΝΔ κεντρικός στόχος είναι να διατηρήσει τη συντριπτική υπεροπλία της στις περιφέρειες και μια εικόνα κυριαρχίας στους δήμους. Στο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν μια βάση στελεχών στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και να ενισχύσουν το σχήμα συνεργασιών σε προοδευτική κατεύθυνση, με την προσδοκία ότι αυτό θα το εκμεταλλευθούν και στις εθνικές κάλπες, ενώ για το ΠΑΣΟΚ το βασικό ζητούμενο θα είναι μια εκλογική επιβεβαίωση ότι στο χώρο της αυτοδιοίκησης διαθέτει σημαντικές δυνάμεις.

Ειδικά για το κυβερνών κόμμα, η Πειραιώς κάνει διάκριση μεταξύ του χρίσματος και της στήριξης σε μια υποψηφιότητα, όπου το «γαλάζιο» χρίσμα θα δοθεί σε ορισμένες μόνον περιπτώσεις, κυρίως στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας.

Στο δήμο της Βέροιας υπάρχει πληθώρα ενδιαφερόμενων που ανήκουν στο πολιτικό χώρο της κεντροδεξιάς και έχουν εκδηλώσει ή αναμένεται να εκδηλώσουν την επιθυμία τους να κατέλθουν υποψήφιοι για το δημαρχιακό θώκο της Βέροιας και όπως είναι φυσικό θα ήθελαν να έχουν και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Δυστυχώς για αυτούς, η στήριξη μάλλον δεν θα έρθει… Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς δεν βλέπει με καλό μάτι τις πρόσφατες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων για τη δημαρχία της Βέροιας, καθώς δεν πρόκειται για νέα και άφθαρτα πρόσωπα που να έχουν ιδιαίτερη δυναμική στην τοπική κοινωνία της Ημαθίας και θεωρούν σχετικά εγχειρήματα καταδικασμένα εν τη γενέσει τους.

Μέσα σε αυτές τις παραμέτρους, υπήρξε και ένα δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας των Παραπολιτικών βάζοντας κυριολεκτικά φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό της Βέροιας, που αναφέρεται σε εκλογική στήριξη του νυν Δημάρχου από τη Νέα Δημοκρατία.

Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να προκαλεί εντύπωση η στήριξη που ίσως προσφέρει η ΝΔ, καθώς  ο Κ. Βοργιαζίδης προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και γενικά από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά με αριστοτεχνικό και επιδέξιο τρόπο δεν ταυτίστηκε εν πολλοίς με συγκεκριμένες ιδεολογίες και πολιτικές στις δύο θητείες του και κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη ψηφοφόρων και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Γενικά δεν έχει ασκήσει ιδιαίτερη κριτική στην κυβερνητική πολιτική και έχει σε -γενικές γραμμές- καλές σχέσεις με κυβερνητικούς βουλευτές της Ημαθίας και τοπικά κομματικά στελέχη. Επίσης, με τα τωρινά πολιτικά δεδομένα θεωρείται φαβορί να κατακτήσει για 3η συνεχόμενη θητεία τη δημαρχία Βέροιας.

Εκτός, βέβαια, αν υπάρξει ένας νέος υποψήφιος που θα ταράξει τα νερά στον τοπικό πολιτικό στίβο…

Από την άλλη πλευρά, έχει ψυχρές έως κακές σχέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνουν και εχθρικές…

Στην πρόσφατη επίσκεψή τους στη Βέροια, τα κορυφαία στελέχη του Σύριζα, οι κ. Σπίρτζης και Βασιλειάδης, ερωτώμενοι από τοπικά ΜΜΕ για την επιλογή των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πέταξαν ένα «καρφί» στο νυν Δήμαρχο Βέροιας: «Στην αυτοδιοίκηση θα γίνει σεβαστή η αυτονομία της και θα υποστηριχθούν υποψήφιοι που έχουν το ίδιο όραμα με το ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, η συνθήκη των Πρεσπών ή η απλή αναλογική δεν θα θεωρηθούν προαπαιτούμενα, αλλά δεν θα υποστηριχθούν υποψήφιοι που υποστηρίζουν το σύστημα των απευθείας αναθέσεων…».

Εξάλλου, δεν φαίνεται να είναι τυχαία και η παραίτηση που κατέθεσε από τη θέση του δημοτικού συμβούλου ο Θεόφιλος Κορωνάς, ο οποίος στα 12 χρόνια της θητείας του διετέλεσε αντιδήμαρχος, πρόεδρος του νομικού προσώπου ΚΑΠΑ και της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας. 

Ο κ. Κορωνάς, τοποθετούμενος στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου 2022 ανακοίνωσε τους λόγους της παραίτησής του, οι οποίοι είναι καθαρά πολιτικοί, καθώς θεωρεί ότι έπρεπε να κλείσει ο κύκλος του στη δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον Κώστα Βοργιαζίδη, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για την αποτελεσματικότητα της νυν διοίκησης του δήμου, για αλλαγή της ιδιοσυγκρασίας του δημάρχου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά ότι πάρα πολλά στελέχη της παράταξης «κλαδεύτηκαν» και ότι υπήρξε γενικά στροφή σε πιο συντηρητικές κατευθύνσεις.

Ήδη, υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο Θεόφιλος Κορωνάς θα είναι επικεφαλής μιας νέας δημοτικής παράταξης, μιας ομάδας που θα είναι πολυσυλλεκτική, φρέσκια και ανεξάρτητη, με στήριξη από ευρύτερες δυνάμεις του λεγόμενου προοδευτικού χώρου.

Τούτων λεχθέντων, η σκακιέρα στήθηκε, τα πιόνια παίρνουν θέση και ετοιμάζεται μια αδυσώπητη μάχη για το Δημαρχείο της Βέροιας.

 

Θάνος Κάλλης

Email: evadros35@gmail.com


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής