breaking news Νέο

Έλενα Ράπτη : «Εννέα στους δέκα δράστες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου είναι από το περιβάλλον του παιδιού»

  • Έλενα Ράπτη : «Εννέα στους δέκα δράστες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου είναι από το περιβάλλον του παιδιού»
  • Έλενα Ράπτη : «Εννέα στους δέκα δράστες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου είναι από το περιβάλλον του παιδιού»
  • Έλενα Ράπτη : «Εννέα στους δέκα δράστες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου είναι από το περιβάλλον του παιδιού»
  • Έλενα Ράπτη : «Εννέα στους δέκα δράστες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου είναι από το περιβάλλον του παιδιού»

Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ως συντονίστρια του Προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα «Ένα στα Πέντε», συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, το απόγευμα του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου στο καφέ «Beluga» στη Βέροια, με θέμα την εξάλειψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Μαζί της στο πάνελ ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης και η Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νέας Δημοκρατίας Μαρία Νάτσιου, οι οποίοι απηύθυναν ηχηρά μηνύματα κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Την εκδήλωση προλόγισε η Ολυμπία Σουγιουλτζή, και χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σταύρος Γιανναβαρτζής.

Η κ. Ράπτη ως επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, παρουσίασε στους συμμετέχοντες τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης απέναντι στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, τα πέντε εργαλεία της Ευρώπης μέσω βίντεο, δίνοντας παράλληλα τα στατιστικά στοιχεία σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε Ευρώπη και Ελλάδα: «Ενα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού, ανέρχεται στο 16%». Η Έλενα Ράπτη λέει ακόμα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία: «Εννιά στους δέκα θύτες βρίσκονται στο στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού, στον κύκλο εμπιστοσύνης. Είναι ένα πρόσωπο δηλαδή που το παιδί συνήθως αγαπά και εμπιστεύεται και δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ως στόχο να το βλάψει, με αποτέλεσμα να είναι δεκτικό σε αγγίγματα που δεν θα έπρεπε. Λόγω της οικειότητας της σχέσης του παιδιού με το δράστη το παιδί δεν βρίσκει τη δύναμη να σπάσει τη σιωπή του και μόλις 2 στα 100 περιστατικά φτάνουν στις αρχές. Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί μέσα από την ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών. Το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών επιδεινώθηκε την περίοδο της πανδημίας, μέσω διαδικτύου», επισήμανε η βουλευτής της ΝΔ.

 

O «Κανόνας των Εσωρούχων» και η καμπάνια «Ένα στα Πέντε»

Ο «Κανόνας των Εσωρούχων» δημιουργήθηκε για να βοηθήσει γονείς και κηδεμόνες να ξεκινήσουν τη συζήτηση με τα παιδιά τους και αποτελεί εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης. Αποτελεί ένα απλό μέσο, ώστε οι γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποιά είναι εκείνα τα σημεία του σώματος στα οποία δεν πρέπει οι άλλοι να επιχειρήσουν να τα αγγίξουν, πώς πρέπει να αντιδράσουν τα παιδιά και πού να στραφούν για βοήθεια. Ο Κανόνας των Εσωρούχων ορίζει ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί σε εκείνα τα σημεία του σώματός του, τα οποία κατά κανόνα καλύπτονται από εσώρουχα. Και αντιστοίχως, ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία. Ο Κανόνας είναι επίσης χρήσιμος γιατί βοηθάει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά και ότι υπάρχει καλό αλλά και κακό χάδι ή άγγιγμα», εξηγεί η κ. Ράπτη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να διδάξουν τα εργαλεία της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» σε μαθητές στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εκκίνηση από την Πολιτεία, μιας νέας, καλά οργανωμένης και στοχευμένης εθνικής προσπάθειας, με μηδενική ανοχή απέναντι στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, κινητοποιώντας όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου, ανέφερε η εθνική συντονίστρια για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου.

 

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

- Το ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων, περιγράφονται με σαφήνεια οι ρόλοι των εισαγγελικών λειτουργών, της αστυνομίας, των κοινωνικών λειτουργών, των επαγγελματιών υγείας (σωματικής και ψυχικής) και των εκπαιδευτικών λειτουργών.

- Το ειδικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών, όλοι οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς θα καταχωρούν το περιστατικό που έφτασε σε αυτούς, σε ένα ενιαίο αρχείο καταγραφής κρουσμάτων. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η παρακολούθηση της εξέλιξης των ενεργειών αντιμετώπισης κάθε περιστατικού.

- Θεσπίζεται ειδικό ποινικό μητρώο των δραστών αυτών των εγκλημάτων, στο οποίο θα καταχωρίζεται κάθε καταδικαστική απόφαση που αφορά σε αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, με θύματα ανήλικα παιδιά.

- Αναπτύσσονται σχήματα εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών, των υπηρεσιών που έρχονται σε επαφή με παιδιά, για την πρόληψη, αναγνώριση και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, καθώς και εγχειρίδια καθοδήγησης αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διαχείριση των περιστατικών.

- Θεσπίζεται η υποχρέωση όλων των φορέων, ιδιωτικών και δημόσιων, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά, να αναπτύξουν δημόσιες πολιτικές παιδικής προστασίας, καθώς και να ορίσουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας σε κάθε φορέα, δίνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα σε κάθε επίδοξο θύτη, πως καμία παρέκκλιση τέτοιου είδους δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου, ενώ το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη: Ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας Μιχάλης Χαλκίδης, οι αντιδήμαρχοι Συρμούλα Τζήμα και Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Δημήτρης Πυρινός, ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής