breaking news Νέο

«Θερμό» χειμώνα προαναγγέλλουν οι αγρότες, πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Ιανουαρίου 2023

«Θερμό» χειμώνα προαναγγέλλουν οι αγρότες, πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Ιανουαρίου 2023

Στον κόμβο του Ε65, που απέχει 10 χλμ. από τον Παλαμά, βρέθηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, στον οποίο έχουν συγκεντρωθεί από την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους από κάθε γωνιά του καρδιτσιώτικου κάμπου, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση με πρωτοβουλία της ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών συλλόγων νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και μεμονωμένων αγροτών.

Η παρουσία του γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή με καταγωγή από την Αγία Μαρίνα εκεί είχε να κάνει με την ιδιότητα του μέλους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Αγροτών, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του στην εν λόγω κινητοποίηση του ΕΟΑΣΚ. Πέραν τούτου, ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου πήρε μέρος και στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στον ίδιο χώρο, στην οποία και αποφασίσθηκε η πραγματοποίηση μιας μεγάλης πανελλαδικής σύσκεψης εκεί ακριβώς στις 8 Ιανουαρίου 2023, με τη συμμετοχή συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας που ανήκουν στην πανελλαδική επιτροπή μπλόκων αγροτών, οπότε και θα παρθεί η απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα τεθεί και το πλάνο των επόμενων κινητοποιήσεων και ενίοτε το διεκδικητικό πλαίσιο.

Μιλώντας στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" την Κυριακή από τον Παλαμά ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, προανήγγειλε «ένα θερμό χειμώνα από τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν» και αυτό, όπως επεσήμανε, «φάνηκε από τη σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Αγροτών, στην οποία συμμετείχε και ο ΕΟΑΣΚ με την παρουσία εκατοντάδων αγροτών και 2000 τρακτέρ, εκ των οποίων 1000 τρακτέρ να εκτίθενται σε ακτίνα 2χλμ.».

 

Απώλειες από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

Ακόμα, ο ίδιος αναφερόμενος στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από το 2023, σημείωσε πως «περιορίζει τις μέχρι σήμερα ενισχύσεις μέχρι και του ύψους 30%. Βέβαια, ακόμα δεν το έχουμε υπολογίσει επακριβώς, όμως μπορεί να χαθεί έως και το μισό των ενισχύσεων.

Κι αυτά είναι χρήματα για το νομό μας που θα λείψουν από την τοπική αγορά με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους της τοπικης οικονομίας. Επίσης, καταργείται και το "πρασίνισμα", όπως ακόμα καταργούνται και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στα ροδάκινα και τα μήλα».

Σ' ό,τι αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο του ΑΣΓ Βέροιας, σ' αυτό περιλαμβάνονται: 72 ευρώ κατά στρέμμα για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αποζημιώσεις για τις καλοκαιρινές βροχοπτώσεις και αποζημιώσεις για τους παγετούς και τα χαλάζια του 2022. Πέρα από αυτό, συμπλήρωσε ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, «συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Αγροτών και συμμετέχουμε για το πανελλαδικό πλαίσιο αιτημάτων».

Επιπλέον, να αναφερθεί ότι τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος όσο και οι κυβερνητικοί βουλευτές Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Τάσος Μπαρτζώκας βρέθηκαν την Κυριακή στην Κουλούρα και είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΑΣΓ Βέροιας Τάσο Χαλκίδη. Με τον τελευταίο να βάζει το ζήτημα των 72 ευρώ το στρέμμα, μια ενίσχυση για τις ομάδες που παράγουν και τις απώλειες που έχουν από την τιμή εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και δεν δόθηκαν σ' όλους τους αγρότες, παρά μόνο δόθηκαν σε οργανωμένες ομάδες παραγωγών.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡ. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής