breaking news Νέο

Αλωνίζουν στη Βόρεια Ελλάδα οι «κυνηγοί» του χαλκού - Εκατομμύρια ευρώ η ζημιά για αγρότες και ΔΕΔΔΗΕ

Αλωνίζουν στη Βόρεια Ελλάδα οι «κυνηγοί» του χαλκού  - Εκατομμύρια ευρώ η ζημιά για αγρότες και ΔΕΔΔΗΕ

Ανεξέλεγκτη παραμένει η δράση των συμμοριών που ρημάζουν τους μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ και τις εγκαταστάσεις αντλιοστασίων των αγροτών σε αγροτικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι δράστες εκμεταλλεύονται το τεράστιο δίκτυο των αγροτικών δρόμων, χτυπούν οργανωμένα κατά κύριο λόγο νυχτερινές ώρες και μέσα σε ελάχιστο χρόνο ξηλώνουν τους μετασχηματιστές και τους ηλεκτρικούς πίνακες, αποσπούν τα εξαρτήματα που είναι κατασκευασμένα από τον πολύτιμο χαλκό και άλλα μέταλλα, επιβιβάζονται στα οχήματά τους και εξαφανίζονται αφήνοντας πίσω τους καμένη γη. Συνήθως είναι άτομα που έχουν στοιχειώδεις ηλεκτρολογικές γνώσεις, ενώ δεν λείπουν και οι φορές που κόβουν ολόκληρο τον στύλο για να διακόψουν την παροχή του ρεύματος.

Εκτός από τους μετασχηματιστές οι «πειρατές» βάζουν στο στόχαστρο αντλιοστάσια, καρούλια ποτίσματος, σωλήνες, καπάκια ύδρευσης – άρδευσης, μεταλλικές σχάρες και όποια άλλη κατασκευή μπορεί να τους αποφέρει κέρδος από την πώληση των υλικών στους κλεπταποδόχους.

Πρόκειται συνήθως για Ρομά είτε από την Ελλάδα, είτε από τις Βαλκανικές χώρες και συνήθως από τη Βουλγαρία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο παιχνίδι  έχουν μπει τελευταία και αλλοδαποί από τρίτες χώρες, όπως Αφγανοί και Πακιστανοί, δημιουργώντας επιπλέον πρόβλημα στις αρχές.

Πέρα από την οικονομική ζημιά που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την αντικατάσταση και τα διαφυγόντα κέρδη, υπάρχουν οι παράπλευρες απώλειες, καθώς, μέχρι να αντικατασταθούν ή να επιδιορθωθούν οι μετασχηματιστές, τα αντλιοστάσια μένουν εκτός λειτουργίας και οι αγρότες χωρίς νερό για να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους.

 

Τι λέει ο ΔΕΔΔΗΕ

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας-Θράκης, Νικόλαος Παυλίδης αναφέρει σε συνέντευξή του ότι ανάλογα με την χρονιά και την εμπορική αξία του χαλκού οι ζημιές για τον ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή εκτιμώνται στα 1.000.000-3.000.000 ευρώ.

«Κάθε κλοπή μετασχηματιστεί κοστίζει 5.000-10.000 ευρώ. Σε χρονιά που στη Μακεδονία και τη Θράκη έχουμε 300 κλοπές η συνολική ζημιά μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3.000.000 ευρώ. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και μια δεκαετία με υφέσεις και αυξήσεις που έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση και την τιμή του χαλκού», λέει ο κ. Παυλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Βέροια, αλλά ανατολικότερα τη Θράκη, σημεία που όπως λέει είναι πιο κοντά στα σύνορα.

Κατά τον ίδιο οι κλοπές έχουν να κάνουν με την έλλειψη αστυνόμευσης. «Όταν δεν υπάρχει αστυνόμευση στην ύπαιθρο το αποτέλεσμα είναι αυτό. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα, είναι ευθύνη της πολιτείας», καταλήγει.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής