breaking news Νέο

Κορωνοϊός, ιώσεις και γρίπη «δοκιμάζουν» τις αντοχές του ΕΣΥ: Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί, τι λένε για τις ελλείψεις φαρμάκων

Κορωνοϊός, ιώσεις και γρίπη «δοκιμάζουν» τις αντοχές του ΕΣΥ: Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί, τι λένε για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες από το εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων, κορωνοϊού και γρίπης που επιβαρύνει τα νοσοκομεία, απειλώντας με «έμφραγμα» τις κλινικές του ΕΣΥ. Όπως επισημαίνει η Ελπίδα Χοχλιολόρου, Παιδίατρος Εντατικολόγος ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο, «τις τελευταίες ημέρες είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση, είναι πλήρης η μονάδα, αυτή η κατάσταση δεν είναι μία στατική κατάσταση συνεχώς αλλάζει, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και επισημαίνουν πως πρόκειται για ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού με απλά συμπτώματα και η αλόγιστη έκθεση των παιδιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον ελοχεύει σοβαρότερους κινδύνους.

Ο Χαράλαμπος Γώγος Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος σε δηλώσεις του, είπε χαρακτηριστικά «το να πηγαίνεις το παιδί σου με αυτά τα απλά συμπτώματα στο νοσοκομείο, δημιουργεί προβλήματα και στα εξωτερικά ιατρεία, γιατί πήζουν στον κόσμο με απλά λόγια και στον ίδιο τον μικρό ασθενή, ο οποίος ταλαιπωρείται επί ώρες σε ένα εξωτερικό ιατρείο που μπορεί να υπάρχουν και άλλες πιο σοβαρές ιώσεις και υπάρχει ο κίνδυνος και άλλων πιο σοβαρών ιώσεων στο παιδί και RSV και γρίπες κτλ. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει αυτή η ενδιάμεση κατάσταση, η εξέταση του παιδιού από τον οικογενειακό γιατρό, από τον οικογενειακό παιδίατρο, από την λεγόμενη πρωτοβάθμια είτε δημόσιου, είτε ιδιωτικού επιπέδου».

Οι εποχικές ιώσεις φέτος εμφανίστηκαν νωρίτερα και οι γιατροί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα «της γρίπης θα φτάσει στην ακμή ή στην αιχμή προς τα μέσα με τέλος Φεβρουαρίου, ως προς τον κορωνοϊό εξαρτάται πότε θα έχουμε τα πρώτα κρούσματα αυτής της περίεργα ονομασμένης μετάλλαξης, μετά από τα πρώτα 100 κρούσματα μετά από έναν μήνα, με 40 ημέρες, θα φτάσουμε στον μέγιστο αριθμό» εκτίμησε η Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ.

 

Οι ελλείψεις στα φάρμακα προκαλούν ανησυχία στους γονείς

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα γενόσημα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες, με φόντο τις ελλείψεις στα φάρμακα: «Το γενόσημο είναι ακριβώς το ίδιο ποιοτικά με το πρωτότυπο. Δηλαδή αυτό που άκουσα και πολλές φορές στην τηλεόραση να λένε εγώ δεν θέλω το γενόσημο γιατί δεν το έχω καμία εμπιστοσύνη. Αυτό δεν ισχύει. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στα γενόσημα και τα ελληνικά γενόσημα έχουν αποδειχθεί ότι είναι αξιολογότατα και εξάγονται σε πάρα πολλές χώρες» ανέφερε ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος.

Για τις εφημερίες και τα προβλήματα στα νοσοκομεία μίλησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης , «τα νοσοκομεία τα οποία έχουν πίεση στις εφημερίες είναι τέσσερα καλά νοσοκομεία θα υπάρχει ενίσχυση με δημόσια δομή ή και ιδιωτική δομή έχουμε έρθει σε συμφωνία διότι στην εφημερία είναι λογικό να αναπτυχθούν επικουρικές κλίνες – ράντζα».

Για τις ελλείψεις στα φάρμακα ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια σε γενόσημα « Το πρόβλημα είναι σε εισπνεόμενα, σε αντιβιώσεις αυτή τη στιγμή έχουμε πλήρη κάλυψη σε γενόσημα. Παιδικά σιρόπια κλπ έχουμε γενόσημα. Στα εισπνεόμενα επειδή δεν έχουμε παραγωγή δική μας κάνουμε έκτακτες εισαγωγές, ήδη ομαλοποιείται το πρόβλημα».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής